ХРОНІКА

10.08.2012

Футбол

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі–відповіді (результати середи)

«Дюделанж» (Люкс) — «Марибор» (Словен) — 0:1 (перший матч — 1:4), «Гельсінгборг» (Швец) — «Шльонск» (Пол) — 3:1 (3:0), «Нефтчі» (Азер) — «Хапоель Іроні» (К–Ш, Ізр) — 2:2 (0:4), ГІК (Фін) — «Селтік» (Шотл) — 0:2 (1:2), «Слован Ліберець» (Чех) — «Клуж» (Рум) — 1:2 (0:1), «Екранас» (Литв) — «Андерлехт» (Бел) — 0:6 (третій гол — на рахунку українця Олександра Яковенка; 0:5), «Базель» (Швейц) — «Мольде» (Норв) — 1:1 (Д. Деген, 75 — Бергет, 32; нереалізоване пенальті: Хосет, 90+2 (»М»)); 1:0), «Васлуй» (Рум) — «Фенербахче» (Тур) — 1:4 (1:1), «Брюгге» (Бел) — «Копенгаген» (Дан) — 2:3 (0:0), «Панатинаїкос» (Грец) — «Мазервелл» (Шотл) — 3:0 (2:0), «Партизан» (Серб) — АЕЛ (Кіпр) — 0:1 (0:1), «Динамо» (Зг, Хорв) — «Шериф» (Молд) — 4:0 (1:0).

Київське «Динамо» отримало потенційних суперників по раунду «плей–оф» кваліфікаційного етапу Ліги чемпіонів. Віце–чемпіони України будуть «сіяними», тому не зустрінуться із «Брагою», «Панатінаїкосом», «Копенгагеном» і московським «Спартаком». Серед можливих суперників — «Фенербахче», «Удінезе», «Лілль», «Малага» та «Боруссія» (Менхенгладбах). Жеребкування відбудеться у п’ятницю, 10 серпня.

* * *

Контрольні матчі. «Шахтар» — «Спартак» (Москва) — 1:0 (Вілліан, 48), «Реал» — «Мілан» — 5:1 (Ді Марія. 24; К. Роналдо, 49, 66; Рамос, 81; Кальєхон, 89 — Робіньйо, 33), «Maнчестер юн.» — «Бaрceлoнa» — 0:0.

* * *

Полтавська «Ворскла» вимагає за свого колишнього тренера Миколу Павлова солідну компенсацію від маріупольського «Іллічівця». Про це газеті «Команда» розповів сам Павлов, який із початку сезону керує «Іллічівцем» не з тренерської лави, а з трибуни — через юридичну невирішеність із «Ворсклою». Полтавці вимагають виплатити їм компенсацію за перехід Павлова в Маріуполь у розмірі 3 млн. доларів. При цьому тренер говорить, що його відхід із Полтави був «мирним» і «в початковій розмові президентів клубів (Живаго й Бойка) взагалі не йшлося про гроші».

Хокей

Обидві команди «Донбасу» зіграли перші контрольні матчі в ході тренувальних зборів перед чемпіонатами КХЛ та України. «Донбас–1» на чолі зі словацьким тренером Юліусом Шуплером розгромив словацький «Попрад» — 7:1 (Кочетков, Петерссон, Дадонов (2), Туппурайнен (2)). А «Донбас–2», на чолі якого залишається білорус Олег Микульчик, у Білорусі програв чемпіону цієї країни — жлобінському «Металугру» — 2:4 (Анікєєв, Журун).

Шахи

У Києві завершився 81–й чемпіонат України з шахів серед чоловіків. Перше місце посів харків’янин Антон Коробов, який набрав 8 очок з 11 можливих. Це друге національне «золото» Коробова. Друге–третє місця поділили Олександр Арещенко (Луганськ) та Андрій Волокітін (Львів) — по 7 очок. Додатковий коефіцієнт виявився кращим в Арещенка, який і став срібним призером.

Четвертим фінішував рейтинг–фаворит турніру Руслан Пономарьов (Київ) із 6 очками. Далі — Сергій Федорчук (Вінниця), Захар Єфименко (Мукачеве), Олександр Моісеєнко (Харків) — по 5,5, Павло Ельянов (Харків) — 5, Євген Мірошниченко (Донецьк), Юрій Вовк (Львів) — по 4,5, Олександр Зубов (Миколаїв) — 4, Юрій Кузубов (Краматорськ) — 3,5.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>