Зійшовши на 20 п’єдесталів

14.08.2012
Зійшовши на 20 п’єдесталів

У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»…

 

Гуртом можна всіх бити, крім британців

Насправді говорити про те, що українці до певного часу ловили ґав, а потім прокинулися й почали збирати медалі, не зовсім правильно. Зрозуміло, що так склався розклад змагань. Очевидним підтвердженням цього є боксерський турнір, відзнаки в якому роздали саме в останній уїк–енд. А тут хлопці Дмитра Сосновського постаралися. Їхні п’ять відзнак — це найвагоміший внесок у «синьо–жовту» скарбничку серед усіх видів спорту.

Ще до початку Олімпійських ігор в Україні всі «залізобетонно» вважали, що Василь Ломаченко має взяти другу золоту медаль поспіль (в Пекіні–2008 він тріумфував у категорії до 57 кг). І боєць із Білгород–Дністровського не підвів. Хоча у ваговій категорії до 60 кг минулої п’ятниці йому довелося трохи пововтузитися у півфіналі з кубинцем Толедо Лопесом — «лише» 14:11 за очками. Зате в недільному фіналі Вася провів майстер–клас для корейця Хан Сун Чула— 19:9.

«Не зважаючи ні на що, я хвилювався перед кожним поєдинком. На відміну від Олімпіади в Китаї, я вже не форсував події, а працював на результат. З урахуванням неоднозначного суддівства всім нашим боксерам доводилося стежити, щоб не пропустити удар суперника», — зізнався згодом Ломаченко. Василь сказав, що, ймовірно, це був його останній бій на любительському ринзі, адже він готується до переходу в професіонали.

Щоправда, цього разу представникові Одещини не вручили Кубок Вела Баркера — приз найтехнічнішому боксерові Олімпіади, як це було в Пекіні. Організатори з AIBA вирішили, що більш гідний такої відзнаки казахстанський боксер Серік Сапієв, який у категорії до 69 кг побив британця Фредді Еванса — 17:9.

А Гімн України у величезній арені «Ексель» «ввімкнув» ще один боксер і чемпіон світу–2011 — Олександр Усик. У півфіналі 25–річний уродженець Сімферополя, який тепер живе, навчається і тренується у Львові, вщент розбив болгарина Тервела Пулєва (21:5), а позавчора виявився сильнішим і за італійця Клементе Руссо (14:11). Після чого просто на ринзі виконав імпровізований танець з елементами бойового гопака. «Хіба я не козак?» — питав Сашко журналістів перед Олімпіадою, демонструючи зачіску–оселедець. Тепер він розповів, що «просто здійснив прохання доньки привезти золоту медаль».

Усе це відбувалося на очах першого нашого олімпійського чемпіона з боксу, а нині професіонала Володимира Кличка. Саме він в Атланті–1996 зробив «золотий» почин, який підтримали Ломаченко й Усик.

А в Лондоні у вирішальному бою з наших бився ще й Денис Берінчик із Краснодона (до 64 кг). У доволі відкритій півфінальній битві з монголом Мунх–Ерденом Уранчімегом ще один носій оселедця взяв гору (29:21), а от у фіналі його бойовий характер поступився техніці кубинця Роньєля Іглесіаса Сотолонго — 15:22. Тож у Дениса — «срібло».

Зупинившись за крок до фіналу, бронзові медалі отримали Тарас Шелестюк (69 кг) і Олександр Гвоздик (81 кг). Причому обидва півфінали могли скластися й на користь українців. Але сумчанин Шелестюк програв один бал британцеві Фредді Евансу (хто б сумнівався у прихильності суддів до господарів) — 10:11. А на підсумок двобою харків’янина Гвоздика проти казаха Адилбека Ніязимбетова наші взагалі мусили подавали протест — як і після поєдинку за участю Євгена Хитрова. І знову марно. За нічийного рахунку ударів 13:13 судді віддали перевагу боксерові з Казахстану, хоча перевага Гвоздика була очевидною.

Загалом, рішення рефері в боксерському турнірі викликали найбільше нарікань з усіх видів спорту. У неділю в найпрестижнішій категорії «супертяжів» (понад 91 кг) темношкірий британець Ентоніа Джошуа став чемпіоном, хоч і вочевидь поступався за кількістю ударів італійцеві Роберто Камарелло. Той вів після другого раунду з перевагою у три очки, а після третього вже почав святкувати перемогу. Однак арбітри мали свої розрахунки. Ця «золота» медаль вивела Британію на перше місце в турнірі боксерів — 3+1+1. Україна тут друга — 2+1+2.

Двоє за всіх

Другий за кількістю доробок, по три медалі, забезпечили Україні легка атлетика й веслування на байдарках та каное. Причому, якщо «королева спорту» взяла своє масовістю — у нас було аж 77 атлетів, то суперрезультат на водному каналі Ітон Дорні створили лише двоє.

Байдарочниця Інна Осипенко–Радомська продемонструвала свою різноплановість, додавши до «срібла» на 500–метрівці відзнаку такого ж ґатунку й на спринтерських 200 м. Нагадаємо, що в 2004 році вона брала «бронзу» ще в четвірці. Загалом у представниці Київщини вже чотири медалі з трьох Олімпіад.

На других Іграх поспіль відзначився 26–річний каноїст Юрій Чебан. У Пекіні одесит був третім на дистанції 500 м, тепер же впевнено переміг на 200 м. «Раніше, отримуючи медалі чемпіонатів світу й Європи, відчував, що чогось бракує. Тепер це зникло і я відчув себе абсолютно щасливим», — зізнався Юрій.

Недопрацювали

Перед вояжем до Лондона легкоатлети збиралися повторити пекінський результат і здобути п’ять медалей. Утім зійти на п’єдестал нашим вдалося лише тричі. Нагороду від чемпіонки світу в стрибках потрійним Ольги Саладухи чекали. Розраховували на бронзовий прорив і від дружньої компанії спринтерок в естафеті 4х100 м. Олеся Повх, Христина Стуй, Марія Ремень та Єлизавета Бризгіна своє завдання виконали чудово, оновивши національний рекорд і прогнозовано поступившись лише командам США та Ямайки. Українки — найшвидші з білих естафетних команд.

Зробили все, на що зараз спроможні, завершили естафету 4х400 м на четвертій позиції Аліна Логвиненко, Ольга Земляк, Ганна Ярощук і Наталя Пигида.

А от метальник спису Олександр П’ятниця підніс приємний сюрприз. Лише зрідка потрапляючи на п’єдестал престижних змагань, 27–річний дніпропетровець на Олімпійському стадіоні скористався ситуацією й заскочив на друге місце. А міг же й на перше, бо нині провалилися багаторічні фаворити — фін Теро Піткямякі й норвежець Андреас Торкілдсен. «Золото» ж несподівано відхопив 19–річний Кешорн Уолкотт із Тринідаду. Виявляється, там не лише швидко бігають.

Після нагородження П’ятниця зізнався, що йому снилося, як він отримує бронзову медаль, а тепер він засмутився срібній, бо програв переможцеві всього 7 см. «Не міг підвести дружину, котра мені допомагає на тренуваннях», — напівсерйозно–напівжартома сказав Сашко.

Також недобрали «своє» на цих Іграх борці. Після п’яти нагород у Пекіні нині вони обмежилися однією. Репутацію команди в останній день врятував дебютант Олімпіад Валерій Андрійцев, чемпіон Європи та герой одного з недавніх інтерв’ю «України молодої».

Потужний уродженець Малина у вазі до 96 кг спочатку пройшов Рустама Іскандарі з Таджикистану й чемпіона світу Хетага Газюмова з Азербайджану. У півфіналі ж йому допоміг випадок — вилітаючи за килим після прийому українця, іранець Мохаммад Алі Яздані травмував ногу під вагою Валерія. І хоча суперник повернувся до боротьби, але протримався недовго. Приємно, що Андрійцев після перемоги підійшов до іранця й по–джентльменськи поспівчував йому.

У фіналі представник Києва тактично програв американцеві Джейкобу Вернеру, поступившись у двох періодах із мінімальним рахунком 0:1. «З одного боку, мені приємно стати срібним призером Олімпіади, а, з другого, дещо засмучує факт, що у вирішальній сутичці помилився», — каже борець–максималіст.

 

ІГРОВІ ВИДИ

Футбол

Чоловіки. За третє місце. Японія — Півд. Корея — 0:2.

Фінал. Мексика — Бразилія — 2:1 (Перальта, 1, 75 — Халк, 90).

* * *

Жінки. Фінал. США — Японія — 2:1.

Баскетбол

Жінки. 1/2 фіналу. США — Австралія — 86:73, Франція — Росія — 81:64.

За третє місце. Австралія — Росія — 83:74.

Фінал. США — Франція — 86:50.

* * *

Чоловіки. 1/2 фіналу. Іспанія — Росія — 67:59, США — Аргентина — 109:83.

За третє місце. Росія — Аргентина — 81:77.

Фінал. США — Іспанія — 107:100 (35:27, 24:31, 24:24, 24:18; Дюрант (30) — П. Гасоль (24)).

Гандбол

Жінки. 1/2 фіналу. Норвегія — Півд. Корея — 31:25, Чорногорія — Іспанія — 27:26.

За третє місце. Іспанія — Півд. Корея — 31:29.

Фінал. Норвегія — Чорногорія — 26:23.

* * *

Чоловіки. 1/2 фіналу. Швеція — Угорщина — 27:26, Франція — Хорватія — 25:22.

За третє місце. Хорватія — Угорщина — 33:26.

Фінал. Франція — Швеція — 22:21.

Волейбол

Жінки. 1/2 фіналу. Бразилія — Японія — 3:0, США — Корея — 3:0.

За третє місце. Японія — Півд. Корея — 3:0.

Фінал. Бразилія — США — 3:1.

* * *

Чоловіки. 1/2 фіналу. Бразилія — Італія — 3:0, Росія — Болгарія — 3:1.

За третє місце. Італія — Болгарія — 3:1.

Фінал. Росія — Бразилія — 3:2 (19:25, 20:25, 29:27, 25:22, 15:9).

Хокей на траві

Жінки. За третє місце. Н. Зеландія — В. Британія — 1:3.

Фінал. Голландія — Аргентина — 2:0.

* * *

Чоловіки. 1/2 фіналу. Німеччина — Австралія — 4:2, В. Британія — Голландія — 2:9.

За третє місце. Австралія — В. Британія — 3:1.

Фінал. Німеччина — Голландія — 2:1.

Водне поло

Жінки. За третє місце. Австралія — Угорщина — 13:11 (у дод. час). Фінал. США — Іспанія — 8:5.

* * *

Чоловіки. 1/2 фіналу. Італія — Сербія — 9:7, Хорватія — Чорногорія — 7:5.

За третє місце. Сербія — Чорногорія — 12:11.

Фінал. Хорватія — Італія — 8:6. n

 

 

У завершальний уїк–енд Олімпіади добігли кінця турніри з ігрових видів спорту.

У баскетболі довели своє домінування обидві команди США. Чоловіча «Дрім тім» на других Іграх поспіль зломила у фіналі спротив іспанців. Іспанцi, якi теж мають групу вправних виконавцiв iз досвiдом НБА, на деяких вiдрiзках скорочували вiдставання вiд фаворитiв до мiнiмуму. Але Кобі Брайант, Леброн Джеймс і К° в потрібний момент на початку четвертої чверті знайшли додаткові козирі для відриву.

Росіяни відібрали «бронзу» в аргентинців серед чоловіків, але втратили у жінок.

* * *

У футболі бразильці з кількома зірками світового рівня — Марсело, Пато, Халком, Тьяго Сильвою, Неймаром — несподівано поступилися у фіналі збірній Мексики. У фіналі мексиканці повели в рахунку вже на 31–й секунді — атаку після перехоплення завершив 28–річний Орібе Перальта із мексиканського клубу «Сантос Лагуна» — і втримали отриманий гандикап.

Бразильці програли фінал Олімпіади вже втретє (попередні рази — 1984, 1988). Вони досі не мають олімпійського золота.

* * *

Хорвати захистили звання олімпійських чемпіонів із водного поло. Причому у півфіналах змагалися аж три республіки з колишньої Югославії, цю компанію розбавили лише італійці.

* * *

У чоловiчому волейболi збiрна Росiї виграла Олiмпiаду вперше пiсля розпаду СРСР. І яким драматичним був матч проти Бразилiї! «Триколірні» з двома екс–українцями у складі — капітаном Тарасом Хтеєм і Дмитром Мусерським — та на чолі з білоруським тренером Алекно перемогли, поступаючись 1:2 і маючи програшний тай–брейк.

* * *

Французи стали першими, кому вдалося відстояти титул олімпійських чемпіонів у чоловічому гандболі.

А маленька, проте горда Чорногорія першу олімпійську медаль у своїй історії сенсаційно виборола в жіночому гандболі.

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>