Щирі й безмедальні

09.08.2012

Після понеділкового спалаху у вигляді двох сходжень на п’єдестал наша команда знову взяла прикру медальну паузу. Принаймні якщо не вважати здобутком кілька дипломів, які вручають за місця з четвертого по восьме, і вихід до півфіналу боксера Тараса Шелестюка, що означає гарантовану принаймні «бронзу» в наступні дні. Вівторок був безмедальним, день середи — теж… Хоча розклад сил на вечір трохи обнадіював...

 

І знову судді…

На відміну від доволі впевнених перемог білгород–дністровця Ломаченка та «кримського львів’янина» Усика, успіх до сумчанина прийшов у тяжкій і суперечливій боротьбі. Опонентом Шелестюка–старшого у чвертьфіналі вагової категорії до 69 кг позавчора ввечері був француз Алексіс Вастен. Наш боксер як чемпіон світу намагався диктувати свої умови, але було видно, що Вастен добре вивчив манеру дій Тараса і знаходив гідну контрвідповідь на кожен випад українця. При цьому француз викидав більше ударів, хоча до цілі доходила лише мала частка, а Шелестюк боксував «на якість». Здалося, що в третьому раунді Алексіс навіть дещо переважав Тараса...

Перед оголошенням вердикту суддів француз уже тицяв пальцем себе в груди, готуючись почути оголошення про свою перемогу, а наш хлопчина нервувався, опустивши очі долу. Та судді нарахували нічию — 18:18, а до півфіналу за перерахунком «брудних» ударів відправили саме Тараса.

Здивуванню суперника не було меж — він вирвав свою руку від судді, почав невдоволено стрибати по рингу, бити канати, влаштував лежачий страйк на настилі. Шелестюк, потискаючи руку французькому тренерові, знизав плечима — мовляв, так вирішили арбітри. Скромний сумчанин вочевидь відчував, що не переграв Вастена. А Феміда цього разу, схоже, вирішила, що Алексіс не створив чогось екстраординарного, аби пройти до гарантованої бронзової відзнаки повз чемпіона світу. Чи, може, це була «компенсація» за засудженого раніше Хитрова?.. І недарма президент НОК Сергій Бубка сказав жураналістам, що не бачить у суддівській політиці на Олімпіаді упередженості проти наших спортсменів?

Французи подали протест на підсумок двобою. Утім суддівський комітет залишив рішення незмінним.

Суперником Шелестюка у півфіналі буде британець Фредді Еванс, котрий позавчора переміг канадця Кастіо Клейтона також суперечливим рішенням суддів за нічийного рахунку ударів 14:14. І можна не сумніватися, що у півфіналі рефері вже не пробачать Тарасові нічию.

Прольоти над Лондоном

«Мені соромно за свій результат. Мав виступити краще, та не склалося», — бідкався важкоатлет Ігор Шимечко, посівши у ваговій категорії понад 105 кг лише шосте місце. Львів’янин, котрий уже сходив на п’єдестал чемпіонату світу, двічі вигравав європейський форум, звісно, розраховував на більше. Тож тепер збирається з тренером розібратися, в чому причина такого скромного, на його думку, результату. Начебто, і хвилюватися не мав, бо вже їздив до Пекіна–2008, і підбадьорливі слова від призерки Лондона–2012 Юлії Калини отримав. Та не допомогло…

Знову без нагород залишилися наші в «Акватік–центрі». У синхронному плаванні дует Ксенії Сидоренко й Дарини Юшко посів шосте місце, а в стрибках із триметрового трампліна Ілля Кваша залишився аж восьмим. В обох цих дисциплінах переконливо перемогли росіяни. Зокрема, стрибун із Саратова Ілля Захаров довів, що китайців на трампліні перемагати цілком реально.

Зовсім близько до медалі підійшов позавчора стрибун у висоту Богдан Бондаренко. 22–річний уродженець Харкова підкорив 2,29 м із другої спроби, але на більше не спромігся. Рідкісний випадок, але на цій висоті зупинилися одразу шестеро атлетів, тож за позиціями їх розставили за кількістю використаних спроб. Таким чином виявилося одразу троє бронзових призерів, а українець розташувався аж на сьомому місці.

А от наші стрибунки у довжину відверто провалилися. Вікторія Рибалко й Маргарита Твердохліб позавчора показали юніорські результати, значно поступившись власним досягненням, і до дюжини фіналістів не потрапили.

Також не пробилися до фіналу бігу на 200 м українські спринтерки, але навряд чи можна кинути камінь у їхній город за програну гостру конкуренцію темношкірим дівчатам. За підсумком півфіналів Марія Ремень, Єлизавета Бризгіна й Христина Стуй розташувалися на 9–й, 11–й і 14–й позиціях відповідно.

Учора почалися дводенні змагання багатоборців, де ми небезпідставно розраховуємо на боротьбу за п’єдестал від запоріжанина Олексія Касьянова. Після трьох видів він ішов на третій позиції.

Наталія Лупу пробилася до півфіналу бігу на 800 м, на відміну од співвітчизниць Лілії Лобанової та Юлії Кревсун. У кваліфікації у своєму забігу Лупу фінішувала першою із часом 2:00.47.

Ганна Скидан та Ірина Новожилова не пройшли кваліфікацію в метанні молота — замість 73 метрів послали снаряди на 68,50 і 65,35 відповідно.

Провал українців у греко–римській боротьбі спробували компенсувати їхні колеги вільного стилю. Учора ми покладали надії на жінок. Титулована Ірина Мерлені (до 48 кг) і Юлія Остапчук (до 63 кг) досить упевнено дійшли до півфіналів. Однак Юля програла росіянці Любові Волосовій (1:3). А чемпіонка Афін–2004 Мерлені, яка повернулася в боротьбу після народження другої дитини, прикро поступилася колишній нашій співвітчизниці Марії Стадник — 0:3. Марія — сестра нашого борця–збірника, який не потрапив на ці Ігри і здійняв скандал, — зараз представляє Азербайджан, хоча часто тренується в Україні...