Синусоїда без аргентуму?

08.08.2012
Синусоїда без аргентуму?

Дні перемог в олімпійської збірної України в Лондоні вперто чергуються з серіями прикрих поразок. Учора ми чекали на медаль — загалом дев’яту — ще вдень, коли закінчувалася остання, десята, гонка жінок під вітрилами у класі RS–X. Досвідчена Ольга Маслівець, для якої ця Олімпіада вже четверта, лідирувала до останніх десятків метрів дистанції. Перше місце на заключному старті забезпечувало їй срібну нагороду (або бронзову — в разі перестановки між деким із переслідувачів). Однак раптом 34–річна віндсерфінгістка загальмувала, не спіймала вітер — і вперед вирвалася іспанська спортсменка Маріна Алабау Нієра, яка й отримала «золото». Уродженка Тернополя, яка представляє Донецьку ШВСМ, учора фінішувала другою, але в підсумковою протоколі це означало лише четверте місце. Це найвищий здобуток Маслівець на Олімпійських іграх, однак до першої медалі було ж рукою подати...

Чоловік Олі Максим Оберемко вчора трохи раніше приплив на загальне 23–тє місце.

А от понеділок, який вважається «днем важким», став для наших часом успіху. Позавчора, як і в перший понеділок Ігор, 30 липня, «синьо–жовті» здобули дві медалі й піднялися з третього десятка командного заліку на 17–ту позицію. У найближчі дні чекаємо поліпшення результатів від легкоатлетів і борців.

Українські важкоатлети традиційно беруть своє у «вищих» вагових категоріях. Буквально через день після несподіваного повідомлення про відсутність у стартовому протоколі Артема Іванова естафету прийняв Олексій Торохтій. У категорії до 105 кг 26–річний уродженець Донецька у ривку підняв 185 кг і розділив друге–четверте місця з конкурентами з Грузії та Еквадору. Утім, як з’ясувалося у поштовху, його головним суперником є Наваб Насіршелал з Ірану. Обидва штовхнули по 227 кг, але отримана в першій вправі перевага в одне кіло дозволила українцеві зійти на найвищу сходинку п’єдесталу! Для Торохтія це перша медаль за дві Олімпіади; раніше він виборював «срібло» ЧС–2011 і «бронзу» ЧЄ–2009.

«Три роки тому я взагалі міг зав’язати зі спортом. Але знайшлися спонсори, які дуже допомогли. Цього ж разу важко було не тільки фізично, а й психологічно, оскільки через велику кількість учасників доводилося довго чекати. Але я виходив на поміст і просто робив свою справу», — філософськи говорив після тріумфу новоспечений олімпійський чемпіон.

Трохи раніше того ж дня Україна завоювала вже сьому бронзову відзнаку. В індивідуальних фіналах зі спортивної гімнастики 19–річний уродженець Маріуполя Ігор Радивілов здобув «бронзу» у своєму коронному виді — опорному стрибку. Цікаво, що олімпійський чемпіон 1980 року Богдан Макуц у коментарі «УМ» ще перед стартом змагань саме Радивілову відводив найбільший серед наших шанс на медаль.

«Я вірив у свої сили. І хоча під час другого стрибка мені трохи забракло точності, я задоволений виступом і медаллю. Тим паче, що це моя перша Олімпіада. Мені дуже хотілося довести, що українці сильні в гімнастиці, тож нагороду хочу присвятити всім хлопцям із команди», — сказав згодом Ігор Радивілов.

Ще одну медаль «про запас» забезпечив у понеділок боксер Василь Ломаченко. Дворазовий чемпіон світу у чвертьфіналі вагової категорії до 60 кг холоднокровно й майстерно здолав за очками Фелікса Вердехо з Пуерто–Ріко — 14:9.

А от британець Ентоні Огого, який у категорії до 75 кг скандальним рішенням суддів пройшов нашого Євгена Хитрова, і в другому поєдинку не обійшовся без допомоги Феміди. Дивним чином його бій із Штефаном Хартелем, в якому німець переважав, закінчився звитягою господаря — 15:10. Враження, що рефері взяли зобов’язання будь–яким способом протягнути господаря Ігор до медалі, посилилося. «У кулуарах» подейкують, що британці попередньо домовилися про дві нагороди в чоловічому боксі.

У десятий змагальний день не пробилася до півфіналу жіночого спринту на велотреку Любов Шуліка. В обох чвертьфінальних заїздах уродженка Вінниці, а нині луганчанка поступилася Анні Мірес із Австралії.

Невтішно почали «синьо–жовті» турнір борців. «Греко–римляни» В’югар Рагімов (55 кг), Ленур Теміров (60 кг) і Євген Орлов (120 кг) програли в перших же сутичках, а Василь Рачиба (84 кг) — у чверть­фіналі.

Позавчора в жіночому бігу на 1500 м вилетіли в першому колі Ганна Міщенко й Анжеліка Шевченко. Молодий і перспективний метальник диска Микита Нестеренко також не зумів подолати кваліфікаційний бар’єр. У півфіналі бігу на 400 м із бар’єрами зупинилися дві Ганни — Ярошенко й Тітімець. Зате дружно пройшли перший раунд бігу на 200 м спринтерки Марія Ремень, Христина Стуй та Єлизавета Бризгіна.

Учора до 17.00 завершили змагання Людмила Коваленко на 500 м та троє наших метальниць списа — Галина Гацко, Маргарина Дорожон та Віра Ребрик, чию гарну останню спробу зіпсував заступ. Шериф Ель–Шериф із Дніпропетровська стрибнув потрійним на 16.60, чого теж забракло для виходу в фінал. А Сергій Смелик із часом 20.65 не зміг пробитися навіть до півфіналу бігу на 200 м. В одному забігу зі знаменитим ямайцем Йоханом Блейком наш співвітчизник прибіг четвертим.

На каналі Дорні в Ітоні почалися змагання байдарочників.Учора зранку легко подолала чвертьфінал та півфінал на дистанції 500 м олімпійська чемпіонка Пекіна Інна Осипенко–Радомська. Її вирішальний заїд призначено на 9 серпня.

У стрибках у воду із сьомого місця пробився у фінал Ілля Кваша, а ось Олексій Пригоров iз 16–м результатом припинив змагання.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>