Макові витребеньки

08.08.2012

Я пам’ятаю, як у дитинстві щоліта чекала на Маковія. Саме тоді мама пекла пиріжки і рулети з маком. Ні, не так: мак із пиріжками. Бо магазинні булочки завжди видавалися мені недостатньо маковими, а на свято можна було розгулятися. Звісно, що і в інші дні можна було випросити маковий рулет, але чомусь здавалося, що це щось особливе, тільки літнє, тільки Маковіївське. Тепер я виросла і подумала, а чого обмежуватися лише рулетами і пиріжками? Тому активно почала відшуковувати й випробовувати цікаві рецепти з маком, в яких, здебільшого, — досить неочікуване поєднання інгредієнтів.

Чудовий, легкий і дієтичний гарнір — брюссельська капуста з маком. Нашаткуйте 600 грамiв капусти, дрібно покришіть цибулину–шалот. Розігрійте в сотейнику 2–3 столові ложки олії і на невеликому вогні припустіть цибулю до м’якості (2–3 хвилини). Додайте капусту, сіль, перець за смаком і смажте, перемішучи, 4–6 хвилин, поки вона не стане ніжною і м’якою. Зніміть iз вогню, додайте 2 столові ложки білого оцту, столову ложку маку і подавайте до столу.

Для приготування фантастичної заправки з маком для салатів потрібно змішати у блендері двi столові ложки цукру, сік двох лимонів, по чайній ложці покришеної цибулі та діжонської гірчиці, 0,5 чайної ложки солі, 0,5 склянки олії, столову ложку маку. Фактично будь–який салат, а особливо зелений, з різним листям салату, свіжими овочами, а може, й фруктами з таким соусом набуде зовсім нового смаку.

А макові курячі кульки з бринзою не пробували? Для приготування цієї страви вам знадобиться: куряче філе — 400—500 г, цибулина, шматочок солоної бринзи, мак, чебрець, оливкова олія, сіль, перець, яйце, мелені панірувальні сухарики або шматочок хліба. Спочатку зробіть iз філе фарш, додайте у нього хліб і цибулю, добряче розмішайте, приперчіть, присоліть, додайте чебрець, яйце і сухарі. Наріжте сир невеликими шматочками. Змастіть форму для випікання олією, насипте у мисочку мак. Змоченими у холодній воді руками робіть кульки з фаршу зі шматочком сиру всередині і обвалюйте їх у маці. Готові кульки викладіть у форму, збризніть олією і випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів.

На десерт можна приготувати незвичайний буряковий кекс iз маковою глазур’ю. Здавалося б, яка випічка з буряку?! Втім бурякового смаку в готовому кексі зов­сім не чути. Хочете переконатися, беріть для тіста по 225 г борошна та цукру, 0,5 чайної ложки розпушувача, одну — кориці, 3 яйця, 180 мл олії, 150 г очищеного і потертого на велику тертку буряка, сік половини лимона, 75 г родзинок, насіння соняшнику, гарбуза, льону. Розігрійте піч до 180 градусів. Змастіть прямокутну кексову форму (приблизно 16см х 10 см) маслом. Просійте в миску борошно, розпушувач, цинамон (корицю). Збийте в іншій мисці олію і цукор, додайте жовтки. На черзі — натертий буряк, лимонний сік, насіння (кількість визначайте на власний розсуд) і родзинки. Далі поступово введіть у суміш борошно. Окремо збийте білки в міцну піну і додайте ложкою до тіста. Нарешті вилийте суміш у форму і випікайте до готовності 50—60 хвилин (під час перевірки трісочкою всередині кекс має бути вологим, але не глевким). Готовий кекс лишіть вистигати у формі хвилин 20, а потім дістаньте і дайте охолонути на решітці.

Для глазурі ретельно змішайте вiсiм столових ложок цукру і лимонний сік (приблизно три чайні ложки), щоб не було грудочок. Полийте нею кекс, який зверху посипте маком.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>