Семирічний утікач

08.08.2012

Півтори доби блукав поблизу села Петровського Білопільського району ображений і наляканий семирічний хлопчик. Міліціонери та прикордонники виявилися щодо нього більш чуйними, ніж батьки, від яких він утік.

Мама здивувала правоохоронців ще при першому дзвінку до міліції. Потелефонувавши до відділку вранці, вона повідомила, що семирiчний син Владик не ночував удома. Чому батьки не забили тривоги ще звечора, і як узагалі така мала дитина могла бути без нагляду? Відповідь на ці запитання правоохоронці з’ясували під час пошуків малюка.

«Як удалося встановити, того дня малий гуляв на вулиці разом зі своїм братом Русланом i сусідським хлопчиком, — розповідає начальник кримінальної міліції у справах дітей Білопільського райвідділу міліції Інна Біліченко. — Коли діти повернулися додому, їх уже чекав п’яний батько. Він почав кричати на Владика, нецензурно лаятися, а потім, узявши віника, вдарив хлопця по ногах. Заплакана дитина вибігла з будинку. Мати зникнення хлопчика помітила тільки близько 23–ї години, коли родина збиралася лягати спати. До речі, в сім’ї, окрім Владислава, виховують ще двох малолітніх дітей. Жінка походила по сусідах, але сина не знайшла. Почекавши до першої години ночі, батьки... лягли спати».

Було зрозуміло, що дорогоцінний час уже втрачено. Тому мусили залучити до пошуків якомога більше людей: задіяли майже весь особовий склад місцевої міліції, кінолога відділу прикордонної служби Білопілля зі службовою собакою. Прийшли на допомогу й місцеві мешканці.

«Перевіряли все: від будинків до покинутих колодязів i лісосмуг, — розповідає помічник начальника Сумського прикордонного загону Роман Ткач. — А знайшли дитину за сто метрів від власної домівки, в покинутому будинку. Малий ховався в печі й голосно плакав».

Найбільшим страхом для дитини було чергове покарання батьків. Хлопчик розповів, як усю ніч блукав селом, як ночував на сусідському сіннику, як прийшов до покинутої хати. Дитина чула, що її шукають, проте загроза домашнього покарання змусила її й далі ховатися. Що й казати, доброзичлива атмосфера панує в родині...

Хлопчику дали цукерок і повернули додому, розповідає керівник служби зв’язків із громадськістю обласної міліції Ельвіра Біганова. «А з батьками довелося провести профілактичну бесіду. Також склали адміністративний протокол за неналежне виконання ними своїх обов’язків щодо власних дітей».