Вклонися Богу і... орлу

08.08.2012

Новий храм Української православної церкви Московського патріархату з’явився в одному з мальовничих місць Дніпропетровська. На тлі численних соборів леліяної нинішньою владою єпархії він вирізняється однією особливістю, яка відразу кидається у вічі, — повсюдно оздоблений зображеннями двоголового орла.

«Церква — це божа справа, тож ніяких символів, окрім хреста, бути не повинно, — каже «УМ» голова дніпропетровської обласної організації партії «Наша Україна» Віктор Гноєвий. — Тому двоголовий орел у божому храмі в Дніпропетровську є таким же викликом Україні, як і пам’ятник Сталіну в Запоріжжі. За нинішньої влади це зовсім не дивина, адже саме через церкву Московського патріархату — найперший шлях російської експансії в Україні».

 

ДОВІДКА «УМ»

Двоголовий орел є гербом Палеологів, який використовувався як печатка Івана III, що перейшла до нього після розгрому Константинополя і падіння Візантії в результаті одруження з представницею цього роду. Двоголовий орел з монограмою Христа на грудях символізує Третій Рим — правонаступник православних традицій після розгрому Візантії. Нині використовується у гербах Албанії, Вірменії, Сербії, Чорногорії та Росії. Але найуживанішим є саме в Росії, де зображення двоголового орла також задіяні і на штандарті Президента, і на емблемах Збройних сил, Верховного Головнокомандувача, видів і родів військ, федеральних відомств, відомчих прапорах. У суспільній свідомості саме двоголовий орел є символом Російської імперії.