Нові рядки «Давитіані»

08.08.2012
Нові рядки «Давитіані»

Біля могили поета майоріли прапори України і Грузії. Фото автора.

Минулої суботи у Миргороді відбулася ціла низка заходів iз нагоди Дня пам’яті одного зі світочів грузинської літератури Давида Гурамішвілі, який відійшов у вічність 220 років тому. Організували їх представники грузинської діаспори в Україні за підтримки посольства цієї країни та мерії курортного міста. Спершу на будинку літературно–меморіального музею автора «Давитіані» відкрили одразу дві меморіальні дошки. На одній із них напис про перебування поета в Миргороді у 1741—1792 роках виконано українською мовою, на другій — грузинською. Ініціював встановлення меморіальних відзнак голова Полтавського територіального грузинського братства «Георгія» Рамаз Заркуа, а допоміг йому втілити цю ідею в життя полтавський художник–гравер і підприємець Вадим Голобородов.

У покладанні кві­тів до розташованого на території музею пам’ятника поету взяли участь близько ста його співвітчизників — як діаспорян, так і тих, хто приїхав безпосередньо з Грузії. Про унікальний життєвий і творчий шлях видатного митця слова, котрий в Україні прожив більше, ніж на батьківщині, й саме на Миргородщині написав свою безсмертну книгу поезій, говорили під час «круглого столу» «Грузинський поет на землі України». А потім земляки класика з обох країн поклали вінки та квіти на могилу Давиду Гурамішвілі на миргородському цвинтарі. Молитву за упокій його душі виголосив священик із міста Зугдіді, протоієрей Малхаз Чантуріа.

Під час урочистостей старший радник посольства Грузії в Україні Гела Думбадзе назвав видатного поета провісником нинішніх дружніх стосунків між нашими народами. «Недавно в нас відбулося опитування стосовно симпатій грузинів до представників інших держав. І Україна посіла в ньому перше місце з відривом у 30 відсотків від Америки та країн Європи, — розповів пан Думбадзе. — У грузинів завжди була довга пам’ять. Ми пам’ятаємо минуле і бачимо, в якому чудовому стані зараз цей музей, як ви доглядаєте за могилою нашого класика. Завжди будемо це цінувати». А надвечір у центрі Миргорода під відкритим небом відбувся великий концерт за участю грузинських та українських артистів. Під час виступів пісенно–танцювальних колективів «Мартве», «Іберіелі» та інших публіка не шкодувала долонь і емоцій.

 

ДОВІДКА «УМ»

Вихідець зі збіднілої родини грузинського князя Георгія Гурамішвілі народився 1705 року в селі Сагурамо. Та після зруйнування цього села «внутрішніми» ворогами й загибелі майже всіх членів сім’ї Давид змушений був утікати звідти. У Росії став придворним поетом і військовим, 22 роки служив у грузинському гусарському полку. За мужність і відвагу царський уряд надав відставному поручику маєток із 30 дворами у Миргороді та десятьма — у сусідній Зубівці. Прожив тут 32 роки, написав свій вершинний твір — «Давитіані». Помер 1792 року. В 1939 році було знайдено могилу поета у Миргороді, а в 1969 році тут відкрили літературно–меморіальний музей і пам’ятник Давиду Гурамішвілі.