Між обвалом і Парижем

Між обвалом і Парижем

Обвал травертинової скелі на храм, що стався минулого тижня в селі Рукомиш Бучацького району Тернопільської області, мало не знищив дорогоцінну пам’ятку історії та мистецтва. П’ять брил, кожна вагою приблизно по тридцять тонн, обрушилися на Свято–Онуфріївську церкву вранці, зруйнувавши центральний вхід та ча­стину покрівлі. На щастя, людей в цей час у приміщенні не було. Вберіг Всевишній від руйнування і відому всьому мистецькому світу скульптуру святого Онуфрія, виготовлену колись спеціально для цього храму славнозвісним Георгієм–Іоаном Пінзелем, якого сучасні європейські мистецтвознавці ставлять в один ряд із великим митцем епохи Відродження Мікеланджело Буонаротті. Як повідомив «УМ» настоятель Свято–Онуфріївської церкви отець Михайло, каміння впало буквально за кілька сантиметрів від скульптури, тож пошкодженим виявився лише палець на руці фігури. Зі зруйнованої будівлі скульптуру святого Онуфрія тимчасово винесли.

«Український Мікеланджело» в Луврі

«Український Мікеланджело» в Луврі

Як повідомив головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин, до них нещодавно надійшов примірник контракту на проведення виставки у Луврі творів видатного скульптора бароко Іоана–Георга Пінзеля. Відкриття виставки заплановане на 21 листопада.

Військовий парад на столі

Військовий парад на столі

Київське видавництво «Темпора» славне тим, що не просто має смак до гарних рукописів, а і стратегічно планує їх регулярну появу. Принаймні, це уповні стосується видавничої програми з історіографії — чимало істориків уже здобули собі наукову репутацію саме на «темпорівських» виданнях.

Всі статті рубрики