Протестантський настрій

07.08.2012
Протестантський настрій

Ольга Саладуха (праворуч) із чемпіонкою в потрійному стрибку Ольгою Рипаковою з Казахстану. Фото з сайту Daylife.com.

Німецькі аналітики та поважна букмекерська контора «Вільям Хілл» пророкували збірній України найуспішніші Олімпійські ігри в історії. Але наші то зупиняються на четвертих місцях через елементарний «нефарт», то стають жертвами суддівських та апеляційних «розборок», то невчасно травмуються чи недопрацьовують.... Тепер усе виглядає так, що вояж до Лондона стане для України найгіршим за всі роки незалежної участі в олімпіадах. Якщо раніше в нас завжди було не менше 23 медалей, то тепер назбирати хоча б півтора десятка. Де вже прагнути до 28, які в середині липня прогнозували і «УМ», і німецькі економісти від спорту...

 

Круті повороти фортуни

Можна сказати, що десь нашим спортсменам не щастить. Уже кілька разів українці зупинялися за крок чи два до п’єдесталу. З останніх — стрілець із пістолета Олег Омельчук, метальник молота Олексій Сокирський, стрибунка потрійним Ганна Князєва, велосипедистки Любов Шуліка й Олена Цьось.

Інколи здобути медаль заважили об’єктивні фактори, інколи — суб’єктивні. Скажімо, олімпійська чемпіонка–2008 із семиборства Наталка Добринська добре підготувалася фізично, але була у важкому психологічному стані після смерті тренера–чоловіка. А от гімнасту Миколі Куксенкову завадила отримана за два місяці до Олімпіади серйозна травма. Навіть стояло питання, чи варто киянину взагалі виходити на змагання, аби не нашкодити здоров’ю. Але і в таких умовах Коля посів четверте місце.

Окремої розповіді заслуговує суддівство. У Лондоні дедалі сильніше даються взнаки наслідки комерціалізації спорту, що позначається на результатах змагань. «Реаніматор» олімпіад барон П’єр де Кубертен із його принципами відмови від професіоналізму, мабуть, перевертається в домовині.

У тій же спортивній гімнастиці згадаймо скандал із переглядом оцінок уже після змагань, через що нашу чоловічу команду із «бронзової» сходинки посунули японці. Цікаво, що чесний японський суддя поставив своїх співвітчизників на четвертий рядок, а от представник його держави у технічному комітеті скористався становищем і підвищив своїх до третього. Шкода, але Україна через внутрішні «розборки» не мала свого представника серед тих, хто вирішував долю медалей.

Або візьмемо боксерський поєдинок Євгена Хитрова проти британця Ентоні Огого. Навіть дивним чином нарахувавши нічию за помітної переваги українця (18:18 за точними ударами), судді віддали перемогу господарю Ігор. Хоча додатковий показник — «брудні» удари — був на користь Хитрова: 53:52, плюс два нокдауни для темношкірого Огого. Навіть прихильники британця визнавали, що він програв. Наші двічі подавали протест — спочатку силами боксерської федерації, а потім за допомогою президента НОК Сергія Бубки. Марно.

Натомість у двох спірних ситуаціях за участю боксерів з Азербайджану рефері виносили вердикт на користь кавказців. Як тут не згадати про факт, що багата на нафту республіка фінансово підтримує Міжнародну федерацію боксу.

Ще одна суддівська неприємність сталася в суботу — в другий день легкоатлетичного турніру. Під час завершального бігу семиборок судді на стадіоні побачили порушення правил переходу з доріжки на доріжку з боку німкені Ліллі Шварцкопф і спочатку її дискваліфікували та позбавили срібної медалі, що дозволило піднятися на третій рядок нашій Людмилі Йосипенко. Утім недовго грала святкова музика, бо Німеччина оперативно подала протест, який за лічені хвилини задовольнили. Цікаво, що хтось зі спортсменів таки неправильно перейшов доріжку (українська й російська сторони стверджували, що саме Шварцкопф), але нікого за це так і не покарали. Спортсменка з Київщини, яку звернули на півдороги до п’єдесталу, плакала цілий вечір.

Провалилися українські дзюдоїсти, дійшовши лише до одного матчу за «бронзу» (за участі найогряднішої нашої борчині — Ірини Кіндзерської, яка поступилася медаллю британці).

Принагідно можна згадати про «прокляття прапороносця» — тим, хто несе державний стяг на відкритті Ігор на самих змаганнях фатально не щастить. Утім цю честь надають спортсменам, які вже відзначалися високими досягненнями, а повторити їх за гострої конкуренції вдається рідко. Тим паче, що нинішній прапороносець Роман Гонтюк уже брав нагороди двох попередніх Олімпіад.

У порівнянні з Пекіном–2008 наші недоотримали медалі у стрільбі з лука. Олімпійський чемпіон Віктор Рубан цього разу зупинився у чвертьфіналі, а його колега Маркіян Івашко — кроком раніше.

Дивна смуга травм підкосила одразу трьох наших важкоатлетів, у тому числі срібного призера чемпіонату світу й головного фаворита у вазі до 94 кг Артема Іванова. Крім кримчанина, на поміст не вийдуть Артем Удачин і Світлана Чернявська. За однією з версій, може йтися про приховування виявленого допінгу?

Але інколи фортуна й посміхається нашим. Золота медаль шпажистки Яни Шемякіної стала наслідком чотирьох (!) перемог із різницею всього в один укол. А от у команді Яна з подругами виступила невдало, посівши в суботу восьме, останнє, місце.

У завершених у неділю змаганнях фехтувальників Україна опинилася на четвертій командній позиції. От би в усіх видах спорту так...

Воля плюс характер

Легкоатлетична «синьо–жовта» команда бере своє на Іграх масовістю. Цього разу першою на п’єдестал зійшла стрибунка потрійним Ольга Саладуха. Після трьох безмедальних днів у Лондоні нагороди від чемпіонки світу з Донецька дуже чекали. Й недільного вечора вона таки до неї дострибала, але якими ж зусиллями!

Із Саладухою повторилася історія гімнаста Куксенкова — на доріжку молода мама вийшла з перемотаною ногою й надією на маленьке диво. І лише в шостій, останній, спробі Оля влетіла на п’єдестал, причому одразу на «срібну» позицію. І тут їй трохи допоміг вітер — у попередніх п’яти спробах він дув назустріч, а цього разу підштовхнув у спину. Щоправда, перед цим колумбійці Катерін Ібаргуен зафіксували стрибок на 1 см далі, й українка посунулася на щабель нижче.

До того ж моменту на «бронзу» претендувала молода Ганна Князєва, яку ще два роки тому майже ніхто не знав, та все ж залишилася четвертою.

Уже забезпечили собі поки що одну медаль українські боксери. Пропустивши в статусі чемпіона світу перше коло без бою, кримчанин Олександр Усик почав боротьбу у ваговій категорії до 91 кг одразу із чвертьфіналу. Пізнього недільного вечора хлопчина з оселедцем на голові в жорсткому поєдинку здолав екс–чемпіона світу з Росії, чеченця Артура Бетербієва — 17:13 за ударами. Участь у півфіналі гарантує щонайменше «бронзу», але навряд чи Усик збирається поступатися в п’ятницю болгарину Пулєву.

Також у чвертьфіналах б’ються Василь Ломаченко, Тарас Шелестюк, Олександр Гвоздик і Денис Берінчик. Особливо важким виявився двобій в 1/8 фіналу у ще одного боксера з козацькою зачіскою — Беринчик пройшов шведа Ентоні Їгіта з перевагою лише в один удар — 24:23.

У вітрильному спорті 34–річна тернополянка Ольга Масливець пробилася до фіналу з шостим результатом, хоча деякий час йшла третьою, і продовжує претендувати на «срібло».

 

ДОСЯГНЕННЯ

Від Пісторіуса до Болта

Шість мільйонів заявок було подано на 80 тисяч місць на Олімпійському стадіоні Лондона — так люди в неділю увечері хотіли побачити фінал стометрівки в чоловіків–легкоатлетів. Своє четверте олімпійське «золото» (після трьох золотих медалей Пекіна) виграв Усейн Болт із Ямайки. Атлет на прізвисько Блискавка ніби бавився із суперниками у кваліфікації. А у фіналі побив власний олімпійський рекорд — тепер він становить 9.64. Щоправда, світовий рекорд, що належить тому ж Болту, встояв (9.58).

Третє місце тут посів американець Джастін Гетлін, чемпіон Олімпіади–2004 на стометрівці, який повернувся у великий спорт після чотирирічної допінгової дискваліфікації.

* * *

Серена і Венус Уїльямс стали чотириразовими олімпійськими чемпіонками з тенісу. Вони втретє виграли «золото» ОІ в парі. Крім того, Венус — одиночна чемпіонка Сіднея, а Серена — Лондона. У фіналі Вільямс–молодша декласувала росіянку Марію Шарапову.

Перша ракетка світу в чоловіків Роджер Федерер не зміг виграти Олімпіаду в одиночному розряді. У фіналі його на радість британській публіці розгромив Енді Мюррей, помстившись за програш фіналу на цих самих Уїмблдонських кортах місяць тому.

Спортсмен із Британії взяв у цій дисципліні «золото» вперше за 104 роки! А от донедавна перший — серб Новак Джокович — залишився без медалі.

У пінг–понгу в азійське домінування на п’єдесталі зумів втрутитися Дмитро Овчаров. Колишній киянин, а нині представник Німеччини, став третім в індивідуальних змаганнях.

* * *

Історична подія на Олімпійському стадіоні сталася в суботу: на доріжку кваліфікації в забігу на 400 метрів вийшов спортсмен–ампутант із ПАР Оскар Пісторіус на протезах «Гепардові ноги» нижче колін. У цьому відбірковому забігу він показав час 47.62, фінішував другим і вийшов у півфінал. Як він доводив своє право змагатися на Олімпіадах — і в судах, і на бігових доріжках! Причому паралімпієць обігнав здорового українця Віталія Бутрима, який у тому «хіті» показав шостий час. Щоправда, наступного дня у півфіналі Пісторіус прибіг уже останнім у своєму забігу. Але героєм — став.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>