Десять діб для майора

07.08.2012
Десять діб для майора

Микола Мельниченко. Фото з сайту segodnya.ua.

Минулої п’ятниці колишнього майора Управління держохорони Миколу Мельниченка (відомого своїми плівками з–під президентського дивана Кучми) арештували в аеропорту Неаполя одразу після прибуття літаком iз Вашингтона. Підстава для арешту — ордер, виданий українським бюро Інтерполу. Адже ще у минулому році Україна оголосила Мельниченка у міжнародний розшук після поновлення проти нього «старих» справ щодо розголошення державної таємниці та підробки документів.

Учора ж відбулося перше судове засідання у справі арештованого. Утім суд Неаполя не зміг прийняти остаточного рішення щодо екстрадиції Миколи, оскільки він висловив категоричну відмову від примусового повернення в Україну, пояснюючи це загрозою його життю. Відповідні документи з України до Італії переслали його адвокати, а в самому Неаполі юридичну підтримку екс–майору надав екс–«губернатор» Харківщини Арсен Аваков, який і сам нещодавно уникнув екстрадиції до України.

За словами адвоката екс–майора Миколи Неділька, тепер, відповідно до італійського законодавства, впродовж десяти діб рішення щодо екстрадиції Мельниченка до України прийматиме Міністерство юстиції Італії. Якщо Мін’юст не задовольнить прохання його підзахисного, то його долю вирішить суд Неаполя. Наразі Мельниченко перебуває у найбільшій в’язниці Неаполя — Поджореале.

Цікаво, що, за словами цивільної дружини екс–майора Наталі Розинської, сам Мельниченко вважає, що його арешт в Італії «став можливим через зв’язки чинної влади України з італійською мафією». Мовляв, Микола вільно пересувається по всьому світу, але інші цивілізовані демократичні країни не затримували його.