За законом синусоїди

03.08.2012
За законом синусоїди

На шляху до фіналу Ольгу Харлан (праворуч) зупинила росіянка Софія Велікая. Фото Рейтер.

Розклад змагань для нашої команди на Олімпіаді в Лондоні наче жартує із «синьо–жовтими» — в одні дні дозволяє вигравати медалі «пачками», а в інші — навіть не дає шансу сподіватися на п’єдестал. Так, у понеділок і середу українці по п’ять разів сходили на п’єдестал пошани, а у вівторок залишалися ні з чим. І вчора надії на бодай одну нагороду виглядали примарними.

У турнірі дзюдоїстів, де наші стабільно вилітали вже в першому колі, вчора намагалися підправити потьмянілий авторитет України двоє борців. Чемпіон Європи з Донеччини Артем Блошенко виграв першу сутичку в австралійця Даніеля Келлі, але в другій «всуху» поступився корейцеві Хі Тей Хвану.

Срібна призерка ЧС–2009 Марина Прищепа до змагань долучилася в другому колі. Киянка вийшла на сутичку проти молодої темношкірої француженки Одрі Чоумео, але програла, не набравши жодного балу.

Учора медалі в індивідуальних змаганнях розіграли лучниці. Молода українка Лідія Січеникова поступилася вже в першому раунді білорусці Катерині Тимофєєвій — 5:6.

Нарешті вступив у боротьбу олімпійський чемпіон із боксу 2008 року Василь Ломаченко. Змінивши між Іграми вагову категорію (з 57 кг — на 60 кг), боєць із Білгород–Дністровського стартував учора в обід із перемоги в 1/16 фіналу над Аріасом Ромеро Уеллінгтоном із Домініканської Республіки — 15:3 за ударами. Василь — безсумнівний фаворит свого турніру. Нагадаємо, після цієї Олімпіади він має твердий намір податися у професіонали, битися та тренуватися у США.

Натомість переможний почин Ломаченка вчора, всупереч прогнозам, не зміг підтримти ще один підопічний Дмитра Сосновського, теж чинний чемпіон світу Євген Хитров. У вазі до 75 кг українця, з допомогою суддів, здолав британець Ентоні Огого. Хоча бій закінчився внічію (18:18), перемогу присудили господареві змагань.

У ранковій програмі в «Акватік–центрі» виступили двоє плавців. У спринті на 50 м вільним стилем 20–річний Андрій Говоров показав у своєму попередньому запливі третій результат, але, маючи сьомий час серед усіх 58 суперників, пробився до півфіналу.

А близько другої години дня ще одна наша молода надія, Дарина Зевіна, подолала попереднє коло на дистанції 200 м на спині й вийшла до півфіналу з дев’ятим часом.

На озері Дорн в академічному веслуванні українці вчора виступили лише в одному втішному фіналі. Артем Морозов і Дмитро Міхай показали у своєму заїзді п’ятий час і опинилися на 11–й підсумковій позиції.

А в середу медальний спалах України завершила фехтувальниця Ольга Харлан. До «золота» квартету «академісток» і другої «бронзи» стрільчині Костевич 21–річна шаблістка з Миколаєва додала свою нагороду. Десь у глибині душі ми разом із Олею мріяли про найвищу сходинку п’єдесталу, але обмежилися третім місцем, що, втім, також є гарним результатом.

На шляху до півфіналу Харлан легко пройшла болгарку Маргариту Чомакову, Сабіну Мікіну з Азербайджану та італійку Ірен Веккі, не дозволивши їм у бою до 15 уколів перетнути рубіж у десять. Але в сутичці за вихід до фіналу Ольга — третій номер світового рейтингу — не встояла перед другою — росіянкою Софією Велікою (12:15), якій у цьому році програла всі три попередні побачення. Як сказала сама Харлан, вона занадто нервувалася, не зумівши відключити зайві емоції.

Натомість у дуелі за «бронзу» наша олімпійська чемпіонка–2008 у командних змаганнях просто розтрощила лідерку рейтингу — американку Маріель Загуніс. Підсумок — 15:10, хоча спершу Харлан суттєво поступалася в рахунку прапороносиці збірної США. У вирішальній же сутичці Велікая не спромоглася приборкати активну кореянку Кім Джи Йон.

Учора фехтувальники закрили програму індивідуальних змагань і надалі розіграють чотири комплекти медалей у командах. Україна має представництво в одному номері програми — завтра битимуться наші дівчата–шпажистки на чолі з чемпіонкою Лондона в індивідуалці Яною Шемякіною.

У середу «синьо–жовті» мали непогані шанси ще на дві медалі. Але гімнаст Микола Куксенков в абсолютній першості й стрибуни у воду Ілля Кваша та Олексій Пригоров, на превеликий жаль, фінішували на найприкрішому в спорті четвертому місці.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>