Що тобі сниться, лідере Путін?

02.08.2012
Що тобі сниться, лідере Путін?

Зустріч у «Селігері»: Путін і дівчата. Фото Рейтер.

На тому ж місці, у той же час — Володимир Путін (тепер уже знову президент, а не прем’єр–міністр) традиційно завітав на молодіжний форум «Селігер» — щорічний табір на однойменному озері, де збираються юні прихильники кремлівського тандему. Власне кажучи, прихильники Путіна — це рух «Наші», який заправляє в таборі, і який опозиціонери лагідно охрестили «путінюгендом». Проте й Дмитра Медведєва тут звикли шанувати — і президент усе–таки (був), і соратник.

Проте головний кумир тутешньої молоді — звісно, він, Володимир Володимирович. Хіба вистачить Дмитрові Анатолійовичу харизми, від якої, сидячи на відстані десять метрів, у дівчат «аж у пупі б хололо й щось тепле в грудях розливалося» (цитата з «Вконтактi» якоїсь щасливиці, що побувала на розмові із Самим)?

А де мужня чоловіча харизма, там і запитання відповідні — одна з юних шанувальниць, скажімо, поцікавилася у ВВП, що йому сниться. Путін сподівання виправдав лише частково: спершу заявив «я соромлюся», а потім повідомив, що снів не бачить узагалі. Інша кокетка нагадала президенту, що торік на «Селігері» він поцілував її у щічку. І націлилася на продовження: «У мене є мрія — я хочу з вами пообідати». «Я вас почув», — залишив дівчині надію кумир.

Утім цього разу на «Селігері» на Володимира Володимировича чекали не лише приємні «хіханьки–хаханьки» з однодумцями. На відміну від попередніх років, у 2012–му в табір запросили й представників опозиційних молодіжних рухів. Очевидно, саме їхню присутність мав «відтінити» реальний автозак, який приїхав перед візитом президента, що прилетів на гелікоптері.

Тож і гострих запитань не бракувало. Наприклад, чи буде в Росії коли–небудь змінна влада. На що Путін нагадав: за Конституцією, одна й та сама особа не може бути президентом більше двох термінів поспіль, і свого часу він цю Конституцію «під себе» не змінив, хоча й міг. Але перейшов «на більш скромну позицію», щоб згодом знову скористатися конституційним правом балотуватися.

Представник пензенського осередку руху «Біла стрічка» поцікавився, чи не змінив ВВП свого ставлення до опозиційної символіки (нагадаємо, у грудні минулого року Путін назвав стрічки на грудях опозиціонерів «протизаплідними засобами»). Про презервативи президент цього разу нічого не сказав і запевнив, що «з великою повагою» ставиться до тих людей, які виходять на мітинги з патріотичним налаштуванням. А за тих, кого «використовують за напрацьованими десь за бугром технологіями» — образливо.

Зауваження про те, що дівчат із панк–гурту «Пуссі ріот» судять за те, що їхній «панк–молебень» у храмі Христа Спасителя був спрямований особисто проти нього, ВВП вирішив залишити без коментарів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>