За двома зайцями

01.08.2012

Маски скинуто (увага, виборці округу на Житомирщині!) — Володимир Литвин припинив розриватися між «красивими й розумними» і підписав скандальний закон про засади державної мовної політики. Відповідне повідомлення вчора з’явилося на сайті Верховної Ради. Закон уже направлено на підпис Президентові.

Незадовго до того, по завершенні ХІІ з’їзду Народної партії, Литвин заявив журналістам, що просто змушений підписати «мовний» закон, оскільки його поправки було відхилено. «Якщо брати Конституцію та регламент ВР, у Голови Верховної Ради тільки зобов’язання є, а прав жодних немає», — поскаржився Володимир Михайлович. І наголосив, що шлях для підписання фактично відкрив розгляд чотирьох проектів постанов, які пропонували відхилити «мовний» закон», але були провалені. При цьому спікер висловив жаль, що ніхто з депутатів не прочитав його поправки.

За словами Литвина, він «мав не одну розмову» щодо цього закону з Президентом Януковичем — зокрема, пропонував ухвалити на наступній сесії загальнодержавну програму з розвитку української мови як єдиної державної з відповідним бюджетним фінансуванням. А ще вчора Голова ВР зареєстрував у парламенті проект закону про порядок застосування мов в Україні. Очевидно, тепер перед виборцями, які мають вручити йому мандат депутата наступного скликання, можна не червоніти. І у показову відставку з поста спікера рватися не доведеться — одним пострілом двох зайців…