Хвостатi заручники

26.07.2012
Хвостатi заручники

Собаки стали заручниками «рейдерiв». Фото Рейтер.

Столичних волонтерів не допускають до тварин у притулку «Щасливий берег», що в селі Кухарі Іванківського району Київської області. Їм погрожують фізичною розправою та вимагають гроші, заявив президент Міжнародного благодійного фонду допомоги дитинству ім. А. П. Пестрового Михайло Ханукаєв.

 

11 липня минулого року пiд час реалізації програми «Діти рятують тварин» він підписав договір на три роки із Петром Лясківським, власником приміщень, які були орендовані для безпритульних собак. Волонтери за власні кошти побудували у притулку вольєри та поставили будки, в яких мешкало майже 200 собак. За тваринами доглядали, годували, робили всі необхідні щеплення, стежили за їхнім станом здоров’я. Таким чином здійснювалася програма регулювання чисельності без­притульних тварин гуманним способом за рішенням Київської міської ради.

26 червня 2012 року голова державної Іванківської районної адміністрації Олександр Леляка поставив вимогу протягом одного місяця вивезти всіх собак за межі села. Того ж дня пізно ввечері, за словами волонтерiв, пан Лясківський захопив притулок, iз пістолетом у руках вiн погрожував працівницi притулку Валентині Костюк. «Він приставив пістолет до її голови. Жінка мусила буквально тікати, залишивши гроші, документи та всі цінні речі в приміщенні притулку. А потім разом із нашим колишнім працівником Оленою Ольшевською, яка підтримувала його у цих протиправних діях, майже три години шукав пані Валентину в селі. І погрожував навіть місцевим жителям», — розповідає пан Ханукаєв. Згодом правоохоронні органи вилучили у пана Лясківського травматичний пістолет.

Відтоді волонтери не можуть потрапити до тварин. Петро Лясківський найняв охоронців для приміщення і виправдовує свої дії самостійним скасуванням договору про оренду в односторонньому порядку без судового рішення. Працівники притулку хвилюються за життя тварин і стверджують, що в них є для цього причини. «Нещодавно з притулку вивезли собаку, в якого вилізли очі й були зламані вуха. Лікар поставив діагноз — сліпота внаслідок удару по голові. Ще вдалося врятувати поранену тварину. У неї була зламана нога та безліч поранень на тілі. На її лікування ми витратили 800 гривень. Усі тварини фактично є заручниками тих «рейдерів», які захопили притулок», — каже керівник програми «Діти рятують тварин» Олена Зацаринна.

Восьмого липня за допомогою міліції волонтерам вдалося пробратися на територію притулку. За їхніми словами, за два тижні безслідно зникли десять собак. Нині тварини перебувають в жахливих умовах. При 35–градусній спеці у вольєрах не було води, а в мисках із залишками їжі завелися черв’яки. Нещодавно невідомі люди у білих халатах робили собакам уколи. Коли приїхала міліція, пані Ольшевська заявила, що це було щеплення від сказу. Насправді невідомо, які саме ін’єкції вводилися собакам, адже щеплення від сказу тваринам уже робили.

Пан Ханукаєв припускає, що конфлікт розгорівся на фінансовому підґрунті: «Петро Лясківський пропонував мені купити цей притулок за 20 тисяч доларів. Та за ці гроші можна придбати половину села Кухарі, адже селище розташоване поблизу чорнобильської зони. Там досить недорого коштує земля. Я намагався торгуватися, домовитися про нижчу ціну. Після того як він зрозумів, що грошей не отримає, ситуація дещо загострилася. До речі, коли ми уклали договір, то з його боку це позиціонувалося як подарунок. І саме він запропонував укласти договір про оренду приміщення».

Волонтери написали колективного листа прокурору Київської області з проханням притягнути кухарівських «рейдерів» до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Керівництво Фонду також неодноразово зверталося до місцевих силових структур.

Євгенія КОВАЛЕНКО