НОВИНИ ПЛЮС

26.07.2012

У Росії знову вибухають снаряди

У Новосибірській області Росії згорів ешелон із боєприпасами. Боєприпаси здетонували, але, враховуючи їх невеликий калібр, осколки не розлетілися на велику відстань. Як повідомляє Lenta.ru, інцидент стався вчора вранці за 100 кілометрів від Новосибірська. У вагонах везли боєприпаси 30–міліметрового калібру, призначені для утилізації. Десять вагонів ешелона повністю згоріли. За словами представника військового відомства, постраждалих немає, всіх людей вчасно евакуювали. На деякий час було припинено залізничне сполучення, затримано рух 23 потягів, зокрема дев’яти пасажирських.

Посуха в Сибіру

Сибірський регіон Росії потерпає від небувалої посухи, внаслідок якої зайнялися сотні гектарів лісу. Після того як у всіх храмах Томської єпархії РПЦ одночасно відслужили молебень про дарування дощу «Під час бездощів’я», становище в регіоні тільки погіршилося. Аномальна спека встановилася в Сибіру ще наприкінці травня. Відтоді найповноводіша в Росії річка Єнісей обміліла до рівня, якого не було з 1967 року — 125 см.

Ассанжа захищатиме суддя Піночета

Захист засновника викривального сайту Wikileaks Джуліана Ассанжа, який уже більше місяця переховується в посольстві Еквадору у Великій Британії, очолить іспанський юрист Бальтасар Гарсон. Гарсон відомий за багатьма гучними процесами — зокрема, саме він як суддя виносив свого часу вироки чилійському диктаторові Аугусто Піночету і лідеру «Аль–Каїди» Осамі Бен Ладену. Нещодавно Верховний суд Іспанії заборонив йому займатися професійною діяльністю протягом 11 років у справі про незаконне прослуховування телефонних розмов. У березні Гарсон прийняв пропозицію Конгресу депутатів Аргентини стати радником парламентської комісії з прав людини.

Туреччина закрила кордон із Сирією

Туреччина вчора закрила всі контрольно–пропускні пункти на кордоні із Сирією. Нагадаємо, напередодні МЗС Сирії заявило, що влада країни не виключає можливості застосування хімічної зброї в разі іноземного військового втручання. Із початку громадянської війни в Сирії на кордоні з Туреччиною утворилися довгі черги біженців.

Венесуела виходить із Міжамериканського суду

Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що його країна виходить із Міжамериканського суду з прав людини. «Цей неможливий суд знову зачіпає гідність венесуельського народу, світ повинен знати про це, і ми виходимо з цієї організації заради поваги нашої гідності», — сказав Чавес під час урочистої церемонії, присвяченої дню національних військово–морських сил.

Причиною такого кроку став недавній вердикт Міжамериканського суду у справі організатора вибухів біля дипломатичних представництв Колумбії й Іспанії, скоєних у Каракасі 2003 року. Суд визнав, що венесуельська влада відповідальна за нелюдське поводження і порушення прав на особисту недоторканність щодо виконавця цих терактів Рауля Діаса Пеньї. Як наголошується у поширеній з цього приводу заяві МЗС Венесуели, Міжамериканський суд із прав людини відкрито визнав свою причетність до «політики Вашингтона щодо захисту терористів, які здійснюють напади на народи нашої Америки».

У Гани — новий президент

Позавчора на 69–му році життя помер президент Гани Джон Еванс Атта Міллз. За інформацією місцевої преси, Міллз, який нещодавно повернувся після медичного огляду у США, поскаржився на біль у серці ще в понеділок увечері. У вівторок його стан різко погіршився. Учора до присяги було приведено нового главу держави — екс–віце–президента Джона Драмані Махаму. Він очолюватиме Гану до проведення президентських виборів, запланованих на грудень.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>