Небажаний «бацька»

26.07.2012
Небажаний «бацька»

Білоруські олімпійці в «опозиційній» біло–червоно–білій формі. Фото з сайту nn.by.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не зможе повболівати за білоруських спортсменів на трибунах Літніх Олімпійських ігор у Лондоні. Оргкомітет ХХХ Олімпіади відмовив йому в акредитації (щоправда, у Лондоні цей факт спростовують). Це при тому, що Лукашенко є не лише главою держави, а й президентом білоруського Національного олімпійського комітету. Про такий ляпас «єдиному диктатору Європи», як називає його західна преса, повідомив у своєму мікроблозі на «Твіттері» президент НОК Росії Олександр Жуков. «Президенту НОК Білорусі О. Лукашенку оргкомітет Олімпіади не дав акредитації. Спорт — поза політикою? — обурився Жуков, додавши в наступному «твіті», — А як бути з олімпійськими цінностями і традиціями? Кожен школяр знає, що в Греції на час Ігор заключали перемир’я».

У січні 2011 року, після жорстокого розгону поствиборчих демонстрацій опозиції в Мінську, Європейський Союз відновив дію політичних санкцій щодо влади Білорусі. А з часом і розширив їх, доповнивши економічними санкціями. Персонами нон–грата на території ЄС оголошено 200 білоруських політиків та державних функціонерів на чолі з самим Лукашенком (з 2006 року) та 243 приватних особи, які тісно пов’язані з режимом.

Офіційний Мінськ станом на вчора по обіді цю ситуацію ніяк не прокоментував.. Втім Лукашенко, схоже, не надто й сподівався, що його впустять до Великої Британії. На відкритті «Слов’янського базару у Вітебську» 12 липня Олександр Лукашенко заявив: «Олімпіада дуже відстає від нашого «Базару». Вона політизована, там дуже багато проблем. А «Слов’янський базар» — це острівець вільнодумства, незалежності, і у нашого «Слов’янського базару» можна багато чому повчитися».

Та хоч як Лукашенко намагається показати, що «не дуже–то й хотілося» йому в той Євросоюз, де все одно гірше, ніж у Білорусі, неможливість потрапити на Олімпіаду його навряд чи тішить. Білоруський очільник дуже цікавиться спортом і є запеклим уболівальником. Нагадаємо, 1 липня Лукашенко на запрошення Президента України Віктора Януковича відвідав фінальний матч Євро–2012 у Києві. І Олімпійські ігри теж відвідував — 1998 року в японському Нагано та чотири роки тому в лояльному до білоруського режиму Пекіні.

 

ОБРАЗА

Адміністрація Національного олімпійського комітету Грузії направила організаторам Олімпіади–2012 протест у зв’язку з «територіальним питанням». Як сказано в поширеній з цього приводу заяві НОК, на сайті Олімпійських ігор у Лондоні — www.london2012.com, — де розміщені досьє спортсменів, місцем народження члена збірної Росії Бесика Кудухова зазначена Південна Осетія, а іншого російського спортсмена, Дениса Царгуша, — місто Гудаута (Абхазія). При цьому поруч із назвами Південна Осетія й Гудаута в дужках зазначено: Росія.

 

ДЕМАРШ

Тим часом білоруські олімпійці наочно продемонстрували своє ставлення до лукашенківської влади, перетворивши свою парадну форму на біло–червоно–білу — в кольорах забороненого Олександром Лукашенком колишнього національного прапора Білорусі. Як повідомляє опозиційне видання «Наша ніва», спортсмени, які приїхали в Лондон для участі в Олімпіаді, на церемонії підняття в олімпійському селі білоруського прапора навмисне не вдягнули до білих костюмів і червоних сорочок передбачені костюмом зелені краватки. Тож задум дизайнерів обіграти ко­льори нинішнього державного стяга Білорусі зазнали фіаско — офіційна форма перетворилася на «опозиційну».

 

ДО РЕЧІ

На відкриття Олімпійських ігор у Лондоні приїде рекордна кількість глав держав — близько 120. Але серед них не буде не тільки президентів Білорусі та України (українську делегацію очолюватиме Прем’єр–міністр Микола Азаров — Віктор Янукович, до якого Європа ставиться вже вкрай неприхильно, нариватися на черговий бойкот не ризикнув). Не планує відвідувати столицю Великої Британії і президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер. Останнім часом у відносинах між двома державами зросла напруженість через Фолклендські острови, які й Аргентина, і Британія вважають своєю територією. Тож не лише президент, а й жоден член аргентинського уряду до Лондона не приїде.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>