«УДАР» присягою

26.07.2012
«УДАР» присягою

Ще один привід для нападок на Кличка в інтернеті: блогери вгледіли на білборді діяча, який обіцяє «щиру політику», фотошоп. Щоб показати масовість мітингу, автор плаката просто взяв і двічі перекопіював частину юрби.

«Для мене важливий зворотній зв’язок і діалог із суспільством. І якщо мені наведуть факти, що хтось із претендентів не відповідає оголошеним [нами] критеріям, то така людина не стане кандидатом [на парламентських виборах] від «УДАРу»,­ а партійна організація, яка рекомендувала недостойного політика, так само отримає партійну догану», — написав у своєму блозі лідер партії Віталій Кличко.

Як уже повідомляла «УМ» минулого тижня, партія «УДАР» Віталія Кличка почала співпрацю з громадським рухом «Чесно» та оприлюднила список своїх висуванців у парламент по мажоритарних округах. Деякі персоналії, що увійшли до переліку, викликали хвилю критики у ЗМІ та на інтернет–форумах, переважно негативні коментарі українських політологів. Серед інших, від Кличка збираються балотуватися парламентські «перебіжчики» на кшталт Кирила Куликова, ставленики олігархів, бізнесмени з поганою репутацією, політики з полярними поглядами — і націоналісти, і ліві. Як зазначав у коментарі «УМ» політолог Олександр Палій, це «не свідчить про демократичність «УДАРу».

Сам Віталій Кличко в інтерв’ю «Інтерфаксу–Україні» вчора заявив, що його політична сила буде третьою за величиною у Верховній Раді VII скликання, і фракція «УДАРу» налічуватиме до 70 депутатів, проведених за списком та округами. Весь список має бути затвер­джено на з’їзді 1 серпня. «Я несу персональну відповідальність перед виборцями за якість списку, і мій перший номер — тому підтвердження», — каже політик–боксер.

Відтак ще актуальнішим стає питання, чи в тіні лідера «неідеологічної» партії до ВР не пройдуть «тушки» та скомпрометовані особи. У виступі на своєму блозі Кличко дякує громадськості за реакцію на висунутий список «мажоритарників» і запевняє: він ще буде коригуватися. Мовляв, саме для того його й відкрили — щоб почути думки та зауваження.

«Закликаю громадськість у своїх аргументах користуватися фактами, а не плітками. Емоційні заяви, що той чи інший кандидат «просто погана людина» або «він працює не в тій структурі», можливо, й підходять для обговорення в соціальних мережах, але аж ніяк не підходять для серйозної експертної оцінки», — зазначає Віталій Кличко. І обіцяє: «Всі претенденти від нашої партії публічно присягають перед народом про готовність скласти повноваження, якщо зрадять виборців. І я зроблю все можливе, аби вони цієї присягти дотримались».

Принагідно Віталій Володимирович просить опозицію не перетворювати виборчу гонку «на війну без правил між своїми, в скандальну склоку, після якої важко сісти за загальний стіл переговорів», та «не нав’язувати виборцеві міф про залежність нашої партії від когось там».

Артем Біденко — політолог, експерт із рекламних комунікацій — щиро дивується заяві лідера «УДАРу» щодо «неостаточності списку». «Жодного слова про ідеологічні протиріччя між правоцентристською партією і лівою орієнтацією (а це, між іншим, факт). І жодного слова про реальні механізми створення чесної й прозорої політики», — відгукується Біденко. На думку експерта, найбільша біда «списку Кличка» навіть не в тому, що там є Куликов і соціаліст Філіндаш. «Підприємці (особливо в Київській області) можуть багато розказати не на диктофон про інших учасників списку — про їхні методи побудови бізнесу, про далекі від прозорості прибутки. На жаль, у нашій країні дуже складно довести причетність того чи іншого політика до ганебної ситуації, тому висловитися проти конкретних особистостей без документальних підтверджень неможливо, — каже Артем Біденко. — Якби я тут назвав кілька прізвищ із списку — мене б моментально засудили б за образу честі і гідності. Хоча колеги, які постраждали від цих конкретних прізвищ, мені б аплодували».