Путін змушує чекати

13.07.2012

Сподівання на те, що Росія погодиться знизити ціну на газ для України, швидше за все, виявляться марними. Москві контракти, підписані урядом Тимошенко, дуже вигідні, а те, що вказані в них обсяги «блакитного палива» нам просто непотрібні — це наші ж і проблеми. Тож саме «газове питання» було одним із найболючіших під час учорашньої зустрічі Віктора Януковича з Володимиром Путіним.

ВВП завітав в Україну вперше у своїй третій президентській каденції — до Ялти, на засідання україно–російської міждержавної комісії. Перед його початком у Путіна з Януковичем, який проводить у Криму відпустку, мали відбутися переговори віч–на–віч. Проте запланована на 14:00 зустріч усе відкладалася, бо президент Росії запізнювався.

Напередодні на зустрічі з членами клубу головних редакторів СНД, Грузії й Балтії Віктор Янукович припустив, що «газове питання» може загострити його відносини з Путіним. Ми не можемо погодитися з такою ціною, тому продовжуємо шукати вирішення», — наголосив гарант. Хоча, мовляв, це «єдине таке [гостре] питання» у відносинах із Москвою, адже «в мене й Володимира Володимировича є взаємне прагнення просувати вперед вирішення багатьох питань».

Утім прогнози експертів були невтішними — якщо президентам та іншим учасникам міждержавної комісії і вдасться досягти якихось ключових домовленостей, то хіба що територіальних: про багатостраждальну делімітацію міждержавного кордону в Керченській затоці. Серед інших питань, винесених на обговорення — підписання договору про взаємодію при попередженні надзвичайних ситуацій, пов’язаних із діяльністю військових формувань Чорноморського флоту, домовленості щодо спільного проекту військово–транспортного літака Ан–70 тощо.

 

ПРОТЕСТ

 

Учора посольство Російської Федерації в Києві пікетували представники УНА–УНСО. У зверненні до президента Росії вони вимагали негайного створення робочої групи із залученням представників України щодо передачі нашій державі частини акцій «Газпрому», майно якого «формувалося за часів СРСР працею українських громадян, технічними засобами українських підприємств, із застосуванням наукових розробок українських учених». Учасники акції наголошували, що СРСР отримував прибутки від експорту газу за кордон з українських родовищ, при цьому дві третини трубопроводів після розпаду Союзу залишились на території Росії.