Пий до дна

11.07.2012
Пий до дна

Втамовувати спрагу краще домашніми напоями. Фото з сайту omlett.ru.

Пийте побільше рідини — і найбезжальніша спека вам не страшна, переконують лікарі. А рятують від спраги, у першу чергу, звичайнісінька вода та домашнього приготування напої, які максимально насичені вітамінами та іншими корисними елементами, а не фарбниками і консервантами, як більшість їхніх магазинних «родичів». Тому пропонуємо кілька швидких у приготуванні варіантів боротьби з високою температурою.

 

Просто додай води

Щоб зробити красивою і збагаченою вітамінами звичайну воду, варто влітку про запас постійно тримати у холодильнику заморожений сік лимонів або апельсинів. Можна наморозити воду, зафарбовану соком малини, чорниць чи інших ягід насичених кольорів. Розливати рідину можна як у звичайні форми для льоду, які продавали з вашим холодильником, так і у вишукані — у формі різних ромбиків і кружечків чи навіть тваринок. (Якщо ви зайдете у великий магазин промислових товарів, там неодмінно знайдете такі формочки, які з першого погляду на них піднімають настрій. І коштують вони не так уже й дорого — 15—16 гривень за блок фігурок).

Дуже гармонійне поєднання у напоях для спекотних днів — м’ята і лимон (лайм). Це основа найвідомішого кубинського коктейлю «Мохіто». Втім ми не будемо робити саме його, оскільки інші інгредієнти — ром і цукор з тростини — перетворюють напій у малодоступний. Тому готуємо просто м’ятно–лимонний напій. У 1,5–літрову каструлю кришимо вимиті 1–2 лимони зі шкіркою, присипаємо цукром, перемішуємо і трохи притискаємо, щоб було побільше соку. Заливаємо окропом і тільки закипить — знімаємо. Під кришкою лишаємо холонути. Потім переливаємо у глечик і відправляємо у холодильник. У склянки кладемо вимиті листки м’яти (хоч по самі вінця), заливаємо їх холодним лимонним відваром — і смакуємо.

В Індії вгамовують спрагу лимонно–імбирною водою. Основу для неї готують із соку 4 лимонів, 75 г дрібного цукру, 2 столових ложок свіжонатертого імбиру, столової ложки шафрану. Усе це заливають 500 мл холодної води. Ще можуть додавати щіпку меленого кардамону (додає пряно–кислуватого смаку). Краї склянок, в яких подаватимуть напій, спочатку трохи змочують водою і занурюють у сіль, щоб причепилися кристалики. Потім акуратно наповнюють посудини льодом, який заливають лимонно–імбирною основою.

Молочні ріки

Добре вгамовують спрагу, як відомо, молочні коктейлі. Без додавання у молоко кульок пломбіру дуже добре збивається у блендері молоко тривалого зберігання (0,5 л) з холодильника з кружальцями одного банана. Щоправда, цей напій треба випивати досить швидко, щоб банан не почав темніти.

Із молока й ананасового соку можна зробити спрощену безалкогольну «Піна коладу» (для справжнього гавайського коктейлю беруть кокосове молоко, в алкогольний варіант додають ром). Для доступної варіації потрібно збити у блендері разом усі інгредієнти: склянку льоду, 300 мл ананасового соку, по 100 мл молока та жирних вершків, 2 столові ложки цукру.

Для любителів помідорів — молочно–томатний коктейль. Для його приготування потрібно вимиті 4 стиглих помідора нарізати і залити 200 мл води та 500 мл молока, швидко збити все міксером. Можна присмачити сіллю і перцем.

Дуже корисний коктейль із домашнього йогурту (є немало господинь, які роблять його iз закваски у домашніх умовах) з морквяним соком. На велику порцію потрібно склянка йогурта та по 100 г охолодженого молока та свіжовичавленого соку. За 30 секунд усе змішали міксером — й отримали заряд вітамінів і корисних елементів на весь день.

 

ПРО ЗАПАС

Ягода–малина

На період осінньо–зимових застуд ми постійно тримаємо у холодильнику перетерту з цукром малину. Готувати її зовсім просто. Ягоди спочатку треба перебрати, помити і максимально просушити (я просто тримаю деякий час, щоб стікла вся вода). Потім засипати цукром у розрахунку 1 до 2 (можна трохи менше) і ретельно розім’яти руками. Після того, як години 2–3 суміш постоїть, треба з інтервалом у 40–60 хвилин ще двічі рукою ретельно розтирати–розмішувати цукор. Насамкінець розкласти у чисті висушені банки, герметично закрити (найзручніше — кришками, що закручуються) і поставити в холодильник.

Із такою малиною у будь–який сезон смачні чаї й компоти. Діти дуже люблять сирники або окремо з перетертою малиною, або у поєднанні на тарілці зі сметаною.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>