Прозорі перспективи

06.07.2012
Прозорі перспективи

Ось так зустрічали у Літочках президента групи Євразія та Африка компанії «Кока–Кола» Ахмета Бозера (посередині в окулярах).

Мільярди людей у світі не мають доступу до водних ресурсів. Хоча в Україні й чимало природних джерел, проте їх стан далеко не ідеальний. Зберегти цінні запаси води можна лише завдяки активній участі громад у втіленні проектів, які підвищують рівень відповідального ставлення до навколишнього середовища.

 

Нещодавно на околиці села Літочки Броварського району Київської області розгорнулося святкове етнодійство з нагоди відкриття джерела. Місцева громада привела до ладу територію біля нього: поклала плитку, поставила накриття, розчистила витік, облаштувала поруч зону для відпочинку, озеленила місцевість деревами. Відновлення джерельця відбулося під егідою міжнародного проекту «Кожна краплина має значення» Програми розвитку ООН, за підтримки компанії «Кока–Кола». В Україні він розпочався три роки тому і має на меті залучення місцевих громад до розвитку екологічної культури, збереження й відновлення природних джерел та захисту довкілля.

Ініціатори проекту закликають до раціонального використання та дбайливого ставлення до води. «Ми з вами отримали у спадок цю прекрасну планету з природними ресурсами, якими треба раціонально розпоряджатися. Частина населення планети має змогу задовольнити майже всі свої потреби, а в деяких людей навіть немає доступу до таких базових благ, як, скажімо, забезпечення водними ресурсами, тому слід відповідально ставитись до води», — наголосив під час урочистого відкриття президент групи Євразія та Африка компанії «Кока–Кола» Ахмет Бозер.

Проект «Кожна краплина має значення» приділяє значну увагу й просвітництву. Для формування у молоді відповідального ставлення до збереження води було створено спеціальну тренінгову програму. Проводяться лекції для вчителів та школярів, організовуються прес–конференції з водних питань. «Освітній компонент є дуже важливим перш за все тоді, коли розпочинається будь–який проект у громаді. Для того, щоб він продовжував своє існування, потрібно працювати з підростаючим поколінням», — каже представник Програми розвитку ООН Олів’є Адам.

Правило «золотого трикутника»

За три роки діяльності проекту в 13 областях країни, з них — 9 міст і 11 сіл, отримали друге дихання 26 джерел, включаючи джерело у Літочках. Вони відновлювалися спільними зусиллями місцевої влади, громад і бізнесу. Успішно реалізовані завдання унікальної програми компанії «Кока–Кола» та ПРООН допомогли активувати місцеву громаду та підтримати її на шляху до вирішення водних питань, а також — провести просвітницьку діяльність серед молоді. «Цей проект є зразковим прикладом того, що ми називаємо «золотим трикутником», тобто співпрацею влади, приватного бізнес–сектору та громади. Нам здається, що це єдиний шлях забезпечити основними благами якомога більшу кількість людей на планеті. Для нас, для компанії, яка працює в 206 країнах світу, є дуже важливим розуміти і переконуватися в тому, що всі громади, в яких ми працюємо, мають доступ до базових людських потреб і можуть процвітати й розвиватися», — зазначив пан Бозер.

Представники організаторів зазначили, що майже в кожній країні, в якій працюють, вони створюють проекти, пов’язані з водою, оскільки кожна людина повинна усвідомлювати важливість цього безцінного природного ресурсу. Зокрема, найбільш відповідальними є умови проектів в Африці та Індії. «Для Африки у нас є зобов’язання до 2015 року забезпечити два мільйони людей доступною питною водою. І ми досягнемо цієї мети. Для цього ми робимо багато проектів. Так само і в Індії», — підкреслив пан Адам.

Джерельна візитка

Дідусь Іван самостійно доглядав за джерельцем багато років. Він вважає струмок одним із найгарніших місць Київської області й пишається тим, що зробив власний внесок для відновлення джерела. «Джерело у нас приблизно з 80–х років... Спочатку воно було в дуже занедбаному стані. Люди самостійно не могли відновити його. Було дуже брудно. Я зварив і встановив спеціальну трубку, щоб народ міг нормально воду набирати. Тепер же любо глянути — разом ми навели тут лад. Це джерело можна вважати візиткою Київської області», — з гордістю розповідає корінний житель села Іван Степанович Тарасенко.

Відновлення маленького джерельця в Літочках — лише маленька краплинка великого проекту під назвою «Кожна краплина має значення».

Євгенія КОВАЛЕНКО