Російське — краще?

06.07.2012

Причина відключення одразу двох енергоблоків Південно–Української АЕС — неякісне пальне від постачальників зі США, ствер­джує керівництво. При завантаженні палива в активній зоні на другому блоці станції було виявлено серйозні пошкодження усіх паливних збірок, тож очільники АЕС ухвалили рiшення не використовувати браковану сировину і відключити відразу два блоки через загрозу нестабільної роботи. У терміновому порядку фахівцям довелося домовлятися про постачання палива з російським «Енергоатомом».

Як повідомляє Петербурзький міжнародний енергетичний форум, «у зв’язку з серйозною ситуацією, що склалася на Південно–Українській АЕС, «Енергоатом» ухвалив рішення поставити туди паливо, заготовлене для Запорізької атомної станції». Російський енергоконцерн також почав вивантаження палива виробництва американської компанії Westinghouse з реактора Південно–Української АЕС, де це паливо перебувало у дослідній експлуатації.

На другому і третьому енергоблоці станції в дослідно–промисловому режимі експлуатувалося 126 збірок виробництва Westinghouse. Це паливо було завантажене в реактори блоків ще у 2010—2011 роках у рамках контракту, укладеного в березні 2008 року. Проте з часом стало ясно, що паливо неякісне, через що енергоблоки станції доводилося періодично виводити з експлуатації і підраховувати збитки від простою. «Прямі фінансові втрати Україною тільки від заміни палива Westinghouse становитимуть близько $84 млн., — повідомив на брифінгу державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Михайло Гашев. — Я вже підписав заборону використання паливних касет Westinghouse. Те паливо, яке планувалося завантажити в активну зону реакторів третього енергоблоку Південно–Української АЕС і п’ятого енергоблоку Запорізької АЕС, буде відправлено на доопрацювання на завод до Швеції».

Варто зауважити, що найчастіше проблеми на Південно–Українській АЕС виникають через застаріле обладнання. Наприкінці 2020 року вичерпується проектний термін експлуатації всіх трьох енергоблоків станції. З цієї причини вже зараз треба шукати в бюджеті кошти на планову модернізацію АЕС. За словами директора департаменту модернізації НАЕК «Енергоатом» Сергія Тараканова, на переоснащення тільки одного енергоблоку буде потрібно близько 2,4 млрд. грн. Поки ці гроші не знайдуть, проблеми з якістю палива виникатимуть і далі. Адже сучасні атомні електростанції вже давно не користуються послугами тих компаній–постачальників, від яких поки що залежить працездатність українських АЕС.