У дитсадок — без стресу

05.07.2012

Літо — найкращий період, аби підготувати малечу до дитячого садочка. Насамперед тому, що перед оформленням у дошкільний навчальний заклад малюк має пройти повноцінний медичний огляд та певні обстеження в дитячій поліклініці, що забирає у батьків чимало часу. А у відпускний період більше можливостей приділити цьому увагу, та й черги в кабінети фахівців значно менші, ніж зазвичай.

Початок осені — традиційно найсприятливіший час для знайомства з дитсадком. «Найкраще, коли малюк піде в садочок задовго до настання холодів та несприятливого епідеміологічного періоду з ГРВІ та грипу, — пояснює співробітниця Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупика, педіатр Надія Унич. — Якщо доня чи син схильні до частих застуд, то за 2–3 тижні до похолодання таким дітям слід призначити один із так званих бактеріальних лізатів (зазвичай використовують препарат «ІРС–19», хоча це може бути також «Бронхомунал», «Бронхо Ваксом», «Рибомуніл», «Респіброн»)». Але призначити терапію, за словами пані Надії, має лікар, який знає схильність вашої дитини до респіраторних захворювань та характер їх перебігу. Бажано, щоб дитина була щеплена за віком.

«Навіть у малюка, якому виповниться три роки (а саме цей вік найбільш широко рекомендують для оформлення дитини в дитячий колектив), досить складно відбувається період адаптації в новому колективі, — застерігає Надія Унич. — Малюк може стати збудливим, багато плакати, тужити за батьками та звичними домашніми умовами. Саме тому перші дні бажано відправляти дитину на неповний день (на кілька годин) та забирати раніше додому».

Якщо ваш малюк мало спілкувався з ровесниками, то саме влітку постарайтеся організувати таке спілкування й привчити його до колективу ровесників.

«Для кожної дитини, навіть дуже комунікабельної, перший похід у дитсадок — це стрес, — попереджає Вікторія Комаровська, директор дитячого садочка «Золота рибка», що у Броварах на Київщині. — Коли за мамою зачиняються двері, у малюка починається паніка: чужі стіни, незнайомі обличчя... Поясніть дитині, що маєте піти, щоб зробити щось дуже корисне — скажімо, купити йогурт, який ваша малеча любить. Поверніться і покажіть покупку, аби малюк пересвідчився: його не обманюють. У перші дні така тактика стає рятівною. Принаймні не пояснюйте, що йдете на роботу. Малюк не знає і довго ще не розумітиме, що то за «звір» — робота, яка забирає мамин час і увагу».