Дорослі спокуси

05.07.2012

На задньому дворищі школи, розташованої неподалік будинку, де я живу, щовечора збираються підлітки. Пиво, слабоалкогольні «шипучки», а іноді й щось суттєво міцніше вони п’ють, навіть не криючись від дорослих, «закушуючи» алкоголь сигаретами. Випивоном і куривом підлітки затарюються в кіосках неподалік. І там рідко хто їх запитує про вік або ж відмовляється відпустити «дорослий» товар. І оця легкодоступність випивки та сигарет — суттєвий чинник того, що показники вживання алкоголю, куріння, а то й наркотиків серед нашої молоді все ще досить високі.

 

Нещодавно дитячий фонд ЮНІСЕФ презентував результати дослідження «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків», проведене на теренах нашої країни торік Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка. Як свідчить опитування, українські підлітки на тлі своїх ровесників з інших 36 країн, де також проводили це дослідження, не виглядають занадто контрастно. Тобто лідерами у вживанні алкоголю чи тютюнопаління українські школярі не є. Наприклад, досвід вживання алкоголю мають 85 відсотків наших школярів, а середній показник європейських країн становить 87 відсотків. А поширеність тютюнопаління становить 29 відсотків, що відображає середній показник по Європі (28 відсотків). Це, звісно, певним чином втішає. Хоча й не є приводом, щоб розслаблятися. «Бо якщо ми порівняємо дані опитування, наприклад, зі Швецією, то побачимо, що протягом останнього місяця в Україні 54% підлітків вживали алкоголь проти 38% підлітків, які вживали алкоголь за той самий період у Швеції, — каже Юкіе Мокуо, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. — Турбує нас і те, що частота вживання алкоголю серед української молоді трохи зменшилася (порівняно з минулою хвилею опитування в 2007 році), натомість зріс обсяг споживання алкоголю на особу».

А головне, наголошує пані Мокуо, підлітки зізнаються, що шкідливі товари є досить доступними для них. Так, 51% хлопців зауважили, що можуть легко дістати сигарети в разі потреби, 68% не вважають проблемою придбати слабоалкогольні напої, а 61% — пиво, ще 11% опитаних можуть легко дістати марихуану чи гашиш. Що стосується останніх, то дослідження виявило: основними місцями, де можна придбати легкі наркотики, є дискотеки та бари, на другому місці — «точки» на вулицях або в парках, на третьому — вдома в торговців наркотиками, на четвертому — замовити через інтернет, на п’ятому — навчальний заклад.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні наголошує: те, що школярі зараз «бавляться» легкими наркотиками, дуже небезпечно. «Я зустрічала багато молодих людей, які вживають ін’єкційні наркотики. Так–от усі вони починали у віці 13—14 років саме з легких наркотиків, — каже Юкіе Мокуо. — Це якраз той вік, коли дитина всім цікавиться, вона вразлива до спокус, не має життєвого досвіду. Тому підлітків так важливо захищати сьогодні заради майбутнього України».

Присутня на презентації дослідження начальник відділу захисту прав і свобод дітей Генпрокуратури Ірина Кучеріна зауважила, що на сьогодні в Україні на профілактичному обліку перебувають близько п’яти тисяч дітей, які були помічені у вживанні алкоголю та наркотиків. Утiм очевидно, що ця статистика не є повною. Тому зараз, за дорученням Генпрокурора, проводиться перевірка повноти обліку дітей, які перебувають на профілактичному забезпеченні через вживання алкоголю і наркотиків, зауважує пані Ірина. Також вона додає, що лише впродовж лютого–березня в результаті перевірок було виявлено 380 фактів порушення законодавства під час продажу алкоголю та сигарет дітям, більш ніж 400 осіб притягнуто до відповідальності та оштрафовано.

Ольга Балакірєва, голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка, додає, що дослідження дозволяє констатувати, що сексуальне життя серед школярів значно помолодшало. Майже третина опитаних (30%) учнів 9—11 класів зізналися, що вже мали практику статевих стосунків. Хлопців, які вже спробували, що таке секс, значно більше, ніж дівчат — 34% проти 24%. При цьому лише 21% опитаних користувалися презервативами, хоча 94% підлітків чули про ВІЛ–СНІД.

«З огляду на дані дослідження, вважаємо, що є необхідність впровадження обов’язкових курсів про здоровий спосіб життя у старших класах шкіл, у ПТУ та вишах. А також варто посилити контроль з боку держави та громадськості за продажем алкоголю, тютюну і наркотиків неповнолiтнiм», — підсумовує Ольга Балакірєва. n