За здоров’я!

03.07.2012
За здоров’я!

Голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк переконаний, що «Батьківщина» зможе забезпечити людям сучасну, якісну, доступну медицину. (Фото прес–служби об’єднаної опозиції «Батьківщина».)

Для того, щоб нація була здорова, потрібно боротися з причинами, а не з наслідками. Саме тому в медичній частині своєї програми дій об’єднана опозиція «Батьківщина» приділяє багато уваги попередженню шкідливого впливу довкілля, боротьбі з алкогольною та наркозалежністю українців.

 

Обговорення програми дій об’єднаної опозиції «Батьківщина» триває. Цього разу учасники чергового «круглого столу» «Сучасна, якісна, доступна медицина» провели дискусію щодо медичної реформи в країні. Присутні визнали, що держава останні роки намагається знайти рецепт — як зробити здоровим українське суспільство — але поки що всі спроби були невдалими.

Для роботи у «круглому столi» запросили відомих професорів, представників Національної академії медичних наук, керівників лікарень, лікарів–практиків та представників страхових компаній.

Крім суто медичних питань, присутні торкнулися суміжних галузей — зокрема, питань сільської медицини, медичного виховання людей, проблем алкоголізації та наркоманії, пропаганди здорового способу життя, питань екології тощо.

Народний депутат від фракції «БЮТ–Батьківщина», лікар Сергій Шевчук, відкриваючи «круглий стіл», зазначив, що в опозиції є системний підхід до розв’язання цієї проблеми, який дозволить не лише збалансувати політику в галузі охорони здоров’я, а й зекономити кошти.

Для цього в опозиції є як мінімум три стратегічні напрями. Перший з них полягає у тому, що неможливо реформувати медицину без залучення суміжних галузей. Тому в блоці програми, присвяченому медицині, понад 20 посилань в інші розділи, зокрема в аграрний сектор, екологію тощо.

Друга стратегія — інвестиції у розвиток медичних технологій. «Під словом «інвестиції» мається на увазі не тільки великі капіталовкладення у створення робочих місць для сільського лікаря. Ми маємо відійти від політики дешевої робочої сили в медицині. Це ганьба», — зазначає Сергій Шевчук.

Нарешті, третя стратегія, яку пропонує опозиція, — підзвітність медицини суспільству. Іншими словами, не можна довіряти у цій сфері лише фахівцю чи чиновнику. Вихід із ситуації — страхова медицина.

За словами Сергія Шевчука, саме такий вид медичної допомоги має стати основою медичної реформи в Україні.

«Основою системи охорони здоров’я в Україні буде обов’язкове державне медичне страхування і поступовий розвиток добровільного медичного страхування роботодавцями своїх робітників. Для роботодавців, котрі будуть страхувати людей, передбачено податкові пільги», — заявив депутат від об’єднаної опозиції.

Стратегія охорони здоров’я, запропонована «Батьківщиною», включає широкий спектр питань. Зокрема — медичне виховання людей, пропаганду здорового способу життя, подолання алкогольної та наркотичної залежності суспільства тощо. Учасники «круглого столу» похвалили прагнення влади відкривати нові перинатальні центри. Але підкреслили, що якщо не подолати причини нездоров’я нації, то ці центри будуть наповнені немовлятами з уродженими вадами здоров’я.

Узагалі медична частина програми об’єднаної опозиції зводиться до двох основних пунктів. «Перше — це зміцнення здоров’я людей впродовж усього життя. І друга — це зменшення впливу зовнішніх чинників, таких як інфекційні захворювання, епідемії, неінфекційні захворювання, травми і тому подібне», — зазначив Сергій Шевчук.

Представник «Фронту змін» Лілія Гриневич навела сумну статистику того, що хворими українці стають уже в дитинстві. «Цифри по Києву. Серед першокласників лише 12,5% цілком здорових дітей, а серед учнів старших класів — лише 4%», — зазначила пані Гриневич.

Присутні на «круглому столi» внесли свої пропозиції щодо проекту програми, з якою «Батьківщина» піде на парламентські вибори восени. Так, за словами екс–міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, найбільше, що йому сподобалося у програмі, — це встановлення стандарту мінімального гарантованого державою обсягу медичної допомоги громадянам.

«Це один iз надзвичайно важливих напрямів. Це не обов’язкове державне медичне страхування, а державне соціальне страхування. Оце соціальне страхування держава повинна забезпечити. Сюди має входити первинна медико–санітарна допомога, лікар загальної сімейної практики. Бо альтернативи сімейній медицинi немає, це 80% медичної допомоги», — зазначив пан Поліщук.

Про страхову та сімейну медицину в Україні говорять вже не один рік. Об’єднана опозиція «Батьківщина» не приховує своїх амбіцій: нарешті зробити все, щоб цей вид медицини таки став основою охорони здоров’я в країні. Адже тоді у держави є шанс наблизитися до європейських стандартів здорового способу життя.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО