Склероз, про який хотілося б забути

27.06.2012
Склероз, про який хотілося б забути

Розсіяний склероз, якщо його не зупинити, веде до інвалідності. (Фото з сайту psysr.org.)

Мабуть, у більшості українців слово «склероз» асоціюється зі старістю та забудькуватістю. Та потрібно пам’ятати, що в медицині є ще й термін «розсіяний склероз». Його також називають хворобою Крувельє, яка належить до числа досить поширених захворювань центральної нервової системи. Захворювання є дуже підступним. Адже цілком здорову людину працездатного віку може прикувати до інвалідного візка. Як правило, на все життя.

 

...У 22–річної Олени було багатообіцяюче спортивне майбутнє. Мало не з пелюшок дівчинка відвідувала секцію художньої гімнастики, тренер покладала на неї великі надії. Аж поки не почалися проблеми зі здоров’ям. У 15–річному віці раптом почала часто стомлюватися і втрачати свідомість. Спочатку лікарі списували все на перехідний вік і надмірні фізичні навантаження, говорили батькам, що дівчинка перевтомилася, «звозіть на море, нехай відпочине, а потім переросте». Не переросла. Навпаки, згодом в Оленки почало двоїтися в очах, ні з того ні з сього німіла шкіра, вона стала втрачати координацію рухів. А потім довелося розпрощатися й зі спортом — не те що вправи, які в секції колись виконувала запросто, а й ходити дівчині ставало дедалі тяжче. Діагноз «розсіяний склероз», який з’явився в медичній картці дівчини, став шоком і для Олени, і для її батьків. Якщо хворобу не зупинити на нинішній стадії, а дозволити прогресувати, то молода талановита дівчина неодмінно стане прикутим до візка інвалідом, який не зможе не те що обід собі приготувати, а навіть почистити зуби.

Таких, як Олена, в Україні сьогодні нараховується близько 20 тисяч осіб. І кількість жертв розсіяного склерозу зростає. Чому — фахівці так і не можуть дати відповідь. Бо точно не встановлено, чому імунна система людини раптом починає руйнувати захисну оболонку, що покриває нер­ви. Ця оболонка, яку називають мієліновою, захищає нерв здорової людини. А коли оболонка руйнується, провідність інформації через нерв блокується. У хворих погіршується гострота зору, виникає «туман» перед очима, хода стає непевною, тремтять руки, виникають проблеми з вимовою, німіють окремі частини тіла.

Що цікаво, хвороба найчастіше уражує людей праце­здатного віку — 75% пацієнтів із діагнозом розсіяний склероз не виповнилося ще й 40 років. Вони не пияки, не наркомани і не запеклі курці. Навпаки — високоосвічені, розумні люди, найчастіше — жінки. Відомо й те, що чим вищий рівень життя в країні, тим більше там хворих на розсіяний склероз. В Україні, наприклад, як свідчить статистика, до цієї хвороби більш вразливі мешканці західних регіонів, ніж східних.

Лікування хвороби дуже дороге (вартість однієї дози ліків може сягати понад тисячу гривень), а ефективна рання діагностика відсутня. Адже симптоми хвороби можуть то проявлятися, то зникати (часом на кілька місяців), або й змінюватися. І це заважає вчасно розпізнати хворобу, яку через притаманну їй мінливість називають «хамелеоном», та своєчасно розпочати лікування. Через це молодь приречена на інвалідність. Проте, як зауважує Василь Клименко, головний нев­ролог міста Києва, не все так безнадійно. «Раніше це захворювання взагалі було невиліковним, сьогодні вже маємо великі успіхи. Вчасне лікування сучасними препаратами дозволяє людині зберегти свою працездатність та жити повноцінним життям», — каже він.

Отже, надія у хворих на розсіяний склероз є. Проте ефективне лікування для більшості українських родин — непідйомний тягар. Щоб допомогти хворим у цій ситуації, представники галузі охорони здоров’я, влади та бізнесу об’єдналися в межах соціального проекту з боротьби з розсіяним склерозом, ініціатором якого є Міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу». Нещодавно сторонами був підписаний меморандум про спільну боротьбу з розсіяним склерозом, у рамках якої вже виділено перші 8 мільйонів гривень для забезпечення пацієнтів новими лікарськими засобами. Організатори підписання документа сподіваються, що об’єднання та координація зусиль дозволять значно підвищити ефективність діяльності сторін у боротьбі з цією хворобою.

«Ця ініціатива покликана привернути увагу людей до проблеми і збільшити фінансування, — наголошує народний депутат України, екс–міністр охорони здоров’я Юрій Гайдаєв. — А це покращить стан і якість життя людей, хворих на розсіяний склероз».