Подаємо ікру «заморську»

27.06.2012

Коли починається сезон кабачків — це просто свято. Хтось може сказати: дешево і сердито. Утім цей овоч пожна сприймати з полярних позицій: корисно, малокалорійно і смачно. А вам смак страв iз кабачків не до вподоби? Значить, якось не так їх готували...

 

І кружечки, і смужки

Неперевершена простота — трохи присолені й приперчені тоненькі кружальця молодих кабачків, обкатані у борошні й обсмажені з обох боків у збитому яйці. Хочеш — просто так по одному їж; хочеш — перемащуй майонезом iз подрібненим часником і скріплюй кружечки «двійняшками» чи «трійняшками». Щоб зекономити на приготуванні час, вранці молоденький кабачок можна тонко порізати повздовж, присолити–приперчити й обсмажити на пательні. До яєшні з грінкою чи беконом це просто ідеальний гарнір, який зверху вже на тарілці бажано притрусити подрібненим запашним кропом.

До речі, з таких смужечок кабачків, до обсмажування промаринованих хвилин 15–20 у суміші лимонного соку й оливкової олії (співвідношення 1х1), можна зробити оригінальну закуску, яка прикрасить навіть святковий стіл. Варто лише на смужки тонким шаром нанести майонез, загорнути у них половинки варених курячих чи перепелиних яєць і сколоти спеціальними шпажками. Ці кабачкові завиванці можна наповнити і фаршированими яйцями (печінковим паштетом; розтертими вареними жовтками з підсмаженою цибулею та майонезом; приправленими олією, подрібненими часником та кропом).

Запікаємо

Вірні друзі кабачків — ароматна зелень і помідори. Страв, у яких зустрічаються ці інгредієнти, — на будь–який смак. Наприклад, запечені кабачки з помідорами і сиром. На 800 г «центрального гравця» беріть 500 г томатів, 150 г твердого сиру, 2 столові ложки мелених пшеничних сухарів, 4 — рафінованої олії. Обчищаємо шкірку кабачків, якщо вона груба, і ріжемо ці овочі кружечками, завтовшки з півсантиметра, обсмажуємо їх на олії до стану рум’яної шкірочки. У змащену олією форму, рівномірно розкладаючи по дну, викладаємо спочатку половину кабачків, солимо–перчимо, потім — половину кружечками порізаних помідорів. Присипаємо сухарями, а за ними — половиною натертого сиру. Далі викладаємо почергово решту кабачків (теж приправляємо за смаком сіллю і перцем), помідорів і сиру. Запікаємо у духовці 25—30 хвилин при температурі близько 200 градусів.

Хто хоче гострішої страви, яка може бути самостійною вишуканою гарячою закускою або гарніром до курятини чи риби, скористайтесь таким рецептом — кабачки під пармезаном. Беріть 2 молодих кабачки, 2 склянки нарізаних на чвертi помідорів чері (можна взяти звичайні, але нарізати дрібніше), кільця половини цибулі, 3 подрібнені зубчики часнику, півсклянки тертого сиру пармезан, столову ложку подрібненого базиліку, 4 — оливкової олії, половину чайної ложки меленого гострого червоного перцю. Якщо ви взяли дуже молоді кабачки, відразу ріжте їх поздовж навпіл і далі — шматками десь по 1 см. Старіші плоди попередньо почистіть і виберіть iз них насіння. Розігрійте духовку до 230 градусів. Змішайте кабачки, помідори, часник, цибулю та спеції, полийте олією і перекладіть їх у змащену форму. Запікати овочі слід приблизно 20 хвилин, допоки вони не стануть м’якими і трохи не підрум’яняться. Вийнявши з духовки, страву треба посипати пармезаном і базиліком.

Новий і перевірений часом смаки

Спробуйте приготувати суп iз кабачків і помідорів, який на смак трохи нагадує розсольник. Для цього потрібно: невеликий кабачок (250—300 г), морквина (100 г), болгарський перець (60 г), 300 г вареної червоної квасолі (можна взяти консервовану), 500 г томатного соку, зубчик часнику, 2 столові ложки лимонного соку, 2 чайні — солі, 1–2 ложки подрібненого кропу. Спочатку кабачки тремо на крупну тертку і заливаємо лимонним соком. На дно каструлі, в якій варитиметься суп, наливаємо 2 столові ложки олії і, по черзі викладаючи, пасеруємо подрібнену цибулю, потім моркву і болгарський перець. Додаємо кабачки, кілька хвилин тушкуємо і заливаємо овочі томатним соком, після чого на маленькому вогні під кришкою тримаємо хвилин 10. Далі в каструлю викладаємо квасолю і додаємо крiп, щоб страви було 1,5 літра. Нехай суп побулькає ще хвилин 5. Потім швидко треба додати розчавлений часник і свіжий крiп, за смаком мелений коріандр, сушені майоран i базилік, кмин, червоний і чорний мелений перець — і страва готова.

Не знаю в кого як, а в нашій сім’ї всі люблять звичайну кабачкову ікру. Приготувати цю страву у домашніх умовах зовсім просто. Щоб у результаті мати приблизно 3 півлітрові баночки, беріть1,5–2 кг кабачків, 250 г моркви, болгарський перець, цибулину, яблуко, 2–3 зубчики часнику, 500 г томатного пюре чи соку, 3–4 столові ложки олії, 2–2,5 десертні ложки солі. Кабачки нарізаємо шматками (якщо потрібно, попередньо чистимо). Почергово на сильному вогні у сковорідці з олією обсмажуємо, постійно помішуючи, подрібнену цибулю (2–3 хвилини) та потерту моркву (4–5 хвилин) і складаємо овочі у загальну каструлю. На трохи зменшеному вогні, щоб вийшла зайва волога, обсмажуємо кабачки (залежно від діаметра сковорідки, за 2 чи 3 рази). Останніми обсмажуємо порізаний болгарський перець та натерте на тертку яблуко, заливаємо їх томатом і тушкуємо пару хвилин. Нарешті поєднуємо всі овочі у блендері, додаємо спеції і робимо з них пюре. Ставимо масу на малий вогонь (від впливів високої температури вариво «плюватиметься») і варим під кришкою 40–50 хвилин. Помішувати не обов’язково. Насамкінець вичавлюємо в ікру часник, перемішуємо і розкладаємо у банки для зберігання. До речі, таку ікру в несезон можна робити і з кабачків, заморожених у домашній морозильній камері.

 

ЕКЗОТИЧНО

Лимонні цукати з кабачків

Уже не багатьох здивуєш варенням iз кабачків. А ще з цих овочів можна зробити лимонні цукати, якщо у вас є хоча б один молодий кабачок (200–250 г), пiвсклянки цукру й одна третина чайної ложки куркуми.Спочатку помитий овоч нарізаємо кружечками завтовшки 0,5–0,7 см. З лимона зчищаємо цедру й віджимаємо сік — має вийти 70–80 г. Поміщаємо рідину в емальовану каструльку, додаємо цукор, цедру та куркуму, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. (Не переймайтеся, якщо вам видається, що рідини замало. Зовсім скоро з кабачків видалиться волога). Занурюємо у сироп часточки кабачків і знову доводимо до кипіння. А потім знімаємо і залишаємо охолоджуватися, періодично обережно перемішуючи часточки. Коли вони повністю охолонуть, треба відкинути їх на друшляк. Узяти деко, заслати папером для випікання і викласти часточки кабачка одним шаром. Поставити у духовку, розігріту до 100–130 градусів, десь на 30 хвилин, щоб часточки підв’ялились. (Якщо ваша духовка має функцію вентилювання, включіть її і привідкрийте дверцята). Знімати цукати з паперу треба відразу, щоб вони не прилипли. (Якщо проґавили, спробуйте спочатку трохи нагріти деко). Ще дві поради. Перша — в один раз використаному, «старому», сиропі можна приготувати й другу порцію цукатів. Якщо рідина лишається, нею можна присмачити м’ясні страви, наприклад, замаринувати м’ясо для шашлика.