Розвиток у невідомому напрямі

22.06.2012
Розвиток у невідомому напрямі

Бразильські індіанці закликали учасників саміту в Ріо припинити винищення тропічних лісів басейну Амазонки. (Фото Рейтер.)

Сьогодні в Ріо–де–Жанейро завершується триденний саміт ООН зі сталого розвитку за участі високих делегацій із 193 країн світу. Проте від самого початку багато учасників цього, присвяченого проблемам екології, зібрання заявили, що воно не в змозі сформулювати конкретні завдання для захисту довкілля. Як повідомляє «Німецька хвиля», президент Франції Франсуа Олланд у своєму виступі розкритикував саміт за відмову фінансувати екологічні програми коштом податку на фінансові транзакції. Саміт «Ріо+20», який отримав таку назву з огляду на те, що перший такий форум відбувся в цьому ж місті рівно 20 років тому, відкрився на тлі акцій протесту захисників довкілля та антиглобалістів — вони намагаються привернути увагу світових лідерів до соціальних та економічних проблем усієї планети.

У західній пресі екосаміт ООН відразу ж розкритикували за брак конкретики та небажання працювати. У перший же день зібрання без жодних серйозних дискусій затвердило заготовлений заздалегідь підсумковий звіт, формулювання якого розмиті й неконкретні. В угоді на 50 сторінках світові лідери вимагають «розвивати зелену економіку», яка передбачає відповідальне використання природних ресурсів. Однак яким чином, коли і яких саме цілей треба досягти, з цього документа незрозуміло. Представники екологічних організацій, які приїхали до Бразилії з усього світу, називають угоду «порожньою обгорткою».

Згідно з підсумковим звітом, необхідно розвивати програму ООН із довкілля UNEP, посилити охорону морів та захищати клімат. Кожна країна сама для себе вирішуватиме, яким чином досягне цих цілей.

Нагадаємо, що під час першого саміту країн світу під егідою ООН, з якого і розпочалося міжнародне співробітництво у сфері охорони довкілля, його учасники вирішили знизити викиди двоокису вуглецю в атмосферу, боротися з бідністю та охороняти рідкісні види тварин. Але відтоді величина емісій парникових газів збільшилася на сорок відсотків замість знизитися. Цьогорічний саміт в Ріо–де–Жанейро має підбити проміжні підсумки і дати поштовх для подальшого співробітництва.

Незадовго до початку саміту стався показовий скандал. Країна–господар представила готовий документ і заявила, що остаточні зміни до нього вноситися не будуть, хоча представники деяких держав–учасниць ще навіть не ознайомилися з текстом. Втім зрештою бразильці погодилися на внесення деяких поправок. Особливу увагу в ході дискусії країни приділили захисту морів: Євросоюз наполягав на тому, що в них потрібно виокремити заповідні зони, а США та Венесуела виступили категорично проти. Зрештою європейці таки домоглися свого, і в остаточному варіанті документа пункт про захист морів залишився.

Попри критику, ухвалений у Ріо документ є важливим для посилення ролі програми ООН із захисту довкілля ЮНЕП. Щорічно 50 країн інвестують у цю програму на добровільних засадах загалом 300 мільйонів євро. У майбутньому ЮНЕП може отримати статус повноцінного підрозділу ООН, так само, як Світова організація охорони здоров’я.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>