Обличчя несамовитих

20.06.2012
Обличчя несамовитих

Українська вболівальниця на «Донбас-арені».

Учора перед матчем у Донецьку уже традиційним маршем пройшло вулицями міста фан­ополчення збірної гостей. Цього разу — Англії. Акція майже п’яти тисяч «левів» була оригінальною, адже гості з Британії несли... труну.

Як повідомив представник організаторів донецького кемпінг­парку Богдан Чабан, бутафорська домовина, підготовлена британськими вболівальниками, означала протест проти слів неабикого, а капітана збірної Англії Сола Кемпбелла. Адже перед початком чемпіонату Європи темношкірий футболіст в інтерв’ю Бі­Бі­Сі страхав європейців проявами расизму в Україні. Мовляв, якщо поїдете туди вболівати — можете повернутися в труні. Однак англійські фани пересвідчилися в тому, що українці — приязні й гостинні, тож і показали під час маршу: «в гробу ми бачили такі страшилки».

Загалом, україно­польське Євро стало великим святом єднання фанатів — «дітей різних народів», так само, як і попередні ЧЄ, що проводилися в Західній Європі.

Зі знаком «мінус» відзначилися лише російські вболівальники. Після першого матчу, проти чехів, вони жорстоко побили кількох польських стюардів на стадіоні у Вроцлаві, котрі намагалися припинити хуліганські прояви гостей­радикалів. А головною НП стали сутички фанів перед грою Польща — Росія. Тоді «триколірні» розгорнули на Національному стадіоні у Варшаві мега­банер ледь не на чверть трибун із написом This is Russia («Це Росія») та зображенням червоного витязя з мечем. Поляки побачили в ньому Дмитрія Пожарського, який розбив польсько­литовські війська у XVII столітті, та пряму заяву про приналежність Речі Посполитої Російській імперії. Політичне протистояння вихлюпнулося на вулиці, де відбулися криваві сутички хуліганів з обох таборів. Багато хто з оглядачів назвав агресію російських фанів у Польщі продовженням експансіоністської політики Кремля. УЄФА оштрафувала Російський футбольний союз на 150 тис. євро. Польська поліція арештувала більше 200 росіян. Двох засудили до ув’язнення — на два й три місяці.

Ще один ексцес був у Познані на матчі Хорватія — Італія, де балканські фани кинули на поле запалений фаєр. Також вогонь на поле викидали росіяни. Вони ж вибігали на футбольний газон під час матчу, пробували це зробити й англійці в Києві.

Хай там як, в Україні все проходить весело і дружньо. Німці закохалися у Львів, шведи — у Київ, голландці — в Харків.

Трендами інтернет­мереж в усьому світі стали картинки з українських стадіонів: хлопчик Тимур, який щиро радіє перемозі української збірної над шведами (він виявився сином нардепа­«тушки» Валерія Шаманова, перебіжчика з БЮТ); французька парочка, що цілується під зливою на «Донбас­Арені»; голландські фани носять на руках харківську міліціонерку; фан у синьо­жовтій перуці, що заснув під час матчу...

Хоча без політики теж не обійшлося: вболівальники Голландії, Данії, Німеччини та інших країн охоче демонстрували перед фото­ й телекамерами плакати із гаслом Free Yulia! — «Звільніть Тимошенко!»

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • І навіть п’ять принців!

    У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Футбол без терору

    Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно». >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>