«Регіонали» пішли з Європи

15.06.2012
«Регіонали» пішли з Європи

Єврокомісар Штефан Фюле.

Українські політики винесли свої «розборки» на рівень Страсбурга. Члени української делегації у складі комітету парламентського співробітництва «Україна—ЄС», котрі входять до складу більшості у Верховній Раді, достроково покинули засідання комітету. Демарш трапився під час обговорення заяви та рекомендацій комітету, котрі, зокрема, стосувалися судових процесів стосовно Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Про вчинок «регіоналів» повідомила народний депутат із фракції «НУНС» Ірина Геращенко на своїй сторінці у мережі Facebook. «Ну ось, члени Партії регіонів залишили засідання міжпарламентського комітету через незгоду з тим, що у спільній резолюції є кілька пунктів, котрі звертають увагу на необхідність виконувати резолюцію Європарламенту, позбавитися ви­біркового правосуддя і знову привернути увагу до справ Юлі та Юри», — розповіла Геращенко. Засідання покинули Ірина Бережна, Анатолій Кінах, Леонід Кожара, Максим Луцький, Олег Надоша.

За словами Геращенко, опозиційна частина делегації була готова на пом’якшення деяких пунктів, аби продемонструвати, «що ми, принаймні у складі делегації, за пошук компромісу». «Партія регіонів наполягала на своїх пунктах — щось лише зняти, щось пом’якшити. Тому так і вийшло», — зазначила Геращенко, додавши, що демарш на такому рівні — негарний тон.

«Більшовики» заявили, що пішли на такий крок, протестуючи проти дій глави делегації — опозиціонера Бориса Тарасюка. На їхню думку, екс–міністр закордонних справ «грубо проігнорував» вимогу делегації не включати у текст підсумкової заяви положення, котрі порушують європейські стандарти та принципи верховенства права. Зокрема, положення про недопустимість втручання в дії судової гілки влади, повідомила прес–служба ПР.

Виступаючи на засіданні комітету, єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле наголосив, що Європа продовжить «пильно стежити» за судовим процесом над Тимошенко. Він дав зрозуміти, що ця справа не зійде з контролю навіть тоді, коли Україна якісно й чесно проведе парламентські вибори–2012. «Якими б не були результати виборів, я думаю, Україна вирішить питання ви­біркового правосуддя. Пояснень недостатньо. Суди над Тимошенко й іншими не були ні прозорими, ні справедливими й не відповідали міжнародним стандартам. Нам відомо, що судді не зовсім незалежні, і немає рівноправності між учасниками процесу», — цитує Фюле агенція «Інтерфакс — Україна».

Штефан Фюле також наголосив, що Європейський Союз має щире бажання підписати з Україною угоду про асоціацію, але прагне від Києва дій, а не пояснень.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Юлію Тимошенко в лікарні «Укрзалізниці» у Харкові відвідали депутати Європейського парламенту Ребекка Хармс і Вернер Шульц. За словами пані Хармс, у лідерки БЮТ немає претензій до лікарів. Водночас європейський парламентарій висловила думку, що Тимошенко не зможе повноцінно одужати, лікуючись в ув’язненні.

Зазначимо, що Хармс і Шульц дещо запізнилися на зустріч. Літак німецької авіакомпанії «Люфтганза», котрий здійснював регулярний рейс за маршрутом Франкфурт–на–Майні — Київ, був змушений повернутися в аеропорт через те, що в борт влучила блискавка.