Негігієнічний чи надто патріотичний?

14.06.2012

Про набір до «Коловрату» — патріотичного табору, що увосьме має пройти на Сумщині, «УМ» нещодавно писала. За кілька днів до його початку організатори висловлюють стурбованість аж надто пильною увагою до себе з боку чиновництва. Виникає враження, кажуть вони, що владу непокоїть саме табір їхньої організації — Молодіжного націоналістичного конгресу.

«Уже дві наради заступника «губернатора» Ігоря Яговдика були присвячені нашому табору, — розповідає комендант «Коловрату», громадський активіст Олександр Бойко. — Так, цілком достовірне джерело повідомило мені, що 6 червня на спільному засіданні комісії облдержадміністрації зі сприяння додержанню законодавства про свободу совісті в області, обласної ради церков і релігійних організацій і регіональної комісії з питань захисту суспільної моралі пан Яговдик, згадавши особисто мене, сказав приблизно таке: є деякі табори, такі як «Коловрат» і «Студреспубліка», де вчать не любити владу та боротися з міліцією. Якщо, мовляв, цей Бойко кудись прийде — «прошу мене повідомляти»... І почали співробітники міліції наводити довідки, цікавитися в дотичних установах, таких як Центр дозвілля молоді... Дзвінки всякі почались і тому подібне...»

Заступник голови Сумської облдержадміністрації Ігор Яговдик свою пристрасність до «Коловрату» заперечує. «Я нічого заборонити не можу, — сказав він «УМ», — але як відповідальний за цей процес, не можу закривати очі на те, що відбувається в області. При організації дитячого табору має бути чітке дотримання всіх санітарних та інших норм. Про це я й говорив на всіх нарадах. І стосувалося це не лише «Коловрата». Хоч відреагували лише вони. Організований відпочинок має бути організованим. Треба узгодити розміщення, меню, культурну програму. Адже яка мета табору? Пропаганда здорового способу життя? Тож чому в їхній програмці зазначено, що там будуть вчити, як протидіяти міліції, поводитися при затриманні? Що це за тренаж?.. Зрештою, головне, щоб був порядок. А якщо вони вважають, що хтось їх притискає, то ми живемо в правовій державі, тож такі дії вони можуть оскаржити».

Ще раз відкривши для себе всі інтернетівські анонси про табір, не знаходжу жодної згадки про протидію міліції. Програмки зазначають інше: туристичні пригоди, цікаві семінари, залізна дисципліна, краєзнавчі мандрівки. Можливо, проект табору сплутали з якимось іншим проектом Молодіжного націоналістичного конгресу?

«Рiч у тiм, — каже член проводу табору Наталка Лучанінова, — що сама назва нашої організації викликає запитання. Мама одна цікавилася, чи не буде у нас якогось політичного «насаджування думок». Складова «націоналістичний», напевне, лякає і владу, тим більше що ми працюємо на ентузіазмі, без їхнього «патронату». Знаємо, що саме з владних органів телефонували до санепідемстанції, аби на нас «звернули увагу». Але ми маємо багаторічний досвід і добре розуміємо, як працювати з дітьми. Про будь–яку заангажованість не може бути й мови. А якщо комусь слово «патріотизм» не подобається, що ж...».

Варто зазначити, що понад сорок родин уже заявили про участь своїх дітей у таборі. Як він проходитиме, цікавитиметься й «УМ».