Ой коси, коси ви мої...

14.06.2012

Посічене, ослаблене або всіяне лупою... Подібні проблеми з волоссям не тільки псують настрій, а й викликають дискомфорт, завдають чимало клопоту. І боротися з ними не так просто, адже причини «волосяного бунту» можуть бути різні — як внутрішні негаразди в організмі, так і неправильний догляд за шевелюрою. Відповідно — і способи боротьби з проблемою в кожному випадку свої. Та є кілька загальних правил, про які варто пам’ятати тим, хто прагне мати здорове і красиве волосся.

 

Коли реп’ях не докучає, а лікує

Тридцятирічна киянка Наталя Пархоменко стурбована тим, що її волосся вкрай порідшало. За півроку жінка з допомогою різних масок, кремів, емульсій пробувала вирішити проблему самотужки, однак зачіска пишнішою не стала. Каже, часом просто впадала в розпач, боялася мити голову і щоразу бачити на рушнику пасма волосся. А ще начиталася в інтернеті різних «страшилок» про облисіння, які тільки підкинули хмизу в багаття. Зрештою, вирішила звернутися до фахівця.

«Найчастіше проблеми волосся пов’язані з певним дисбалансом в організмі, — пояснює столичний косметолог Юлія Гагаріна, фахівець із проблем волосся. — Тому в таких випадках насамперед раджу не панікувати, а звернутися за порадою до терапевта, ендокринолога, дерматолога чи трихолога, який безпосередньо спеціалізується на цій проблемі. Адже на стан волосся може впливати що завгодно — порушення функції шлунково–кишкового тракту, нер­вової чи ендокринної системи. Волосся чутливе до нестачі вітамінів, зневоднення організму, різко реагує на стреси і гормональні порушення. Негативно впливають на нього різкі зміни температури та вологості повітря, поганий стан довкілля, а також неправильно підібрані засоби догляду.

Для того щоб волосся стало густішим, Юлія Гагаріна радить спробувати, зокрема, реп’яхову сироватку. «У цьому препараті всі компоненти націлені на покращення кровообігу шкіри голови і зміцнення мікрокапілярної сітки, — зауважує фахівець. — У результаті такого догляду покращується живлення фолікулів і волосся швидше росте. Наносити препарат можна як на сухе, так і вологе волосся. Це засіб на водяній основі, яка швидко висихає».

Для кращого ефекту Юлія Володимирівна рекомендує поєднувати сироватку з реп’яховою олією. Комплексний догляд має таку послідовність. Перший день: (увечері, за кілька годин до сну) треба втерти невелику кількість реп’яхової олії в корені волосся, не змивати. На подушку можна підстелити рушник і лягати спати. За ніч шкіра максимально вбере засіб. Другий день: (уранці) помити голову м’яким шампунем. Промити голову, можливо, доведеться кілька разів. Увечері на корені волосся намастити сироватку, втерти і не змивати. Третій день (уранці) на корені нанести сироватку, втерти і не змивати. Увечері, за кілька годин до сну, втерти невелику кількість олії. Протягом 21 дня догляд повторювати за цією схемою. Потім — сім днів перерви. При потребі терапію повторити.

При дифузному випадінні волосся (коли воно стає тоншим і зменшується його кількість) покращення настає через два місяці, зауважує Юлія Гагаріна. Це у випадку, якщо не існує додаткових внутрішніх джерел цієї проблеми.

Як сніг на голову

Лупа — це справді прикро. «Сніг», натрушений зі шкіри голови, не тільки спотворює «естетичну картинку», а й додає неприємних відчуттів: шкіра голови свербить, коси тьмяніють, рідшають. Часто проблеми волосся пов’язані з такими захворюваннями, як псоріаз, інфекції шкіри. Багато клопоту завдає себорейний дерматит. Якщо лупа найчастіше виникає через суху шкіру голови, то при себореї лущиться жирна шкіра, а волосся стає масним.

«І лупа, і себорейний дер­матит мають грибкове походження, — пояснює Юлія Гагаріна. — Його спричинює сапфорит (мікроорганізм, який є практично в кожної людини). Коли імунна система з якихось причин дає збій, то мікроорганізми, в тому числі й цей гриб, виходять з–під контролю, перетворюються з наших сусідів на ворогів. «Себорейні гриби» концентруються довкола сальних залоз, які виділяють специфічний жирний секрет, необхідний для їх зростання і розвитку. Таких залоз на шкірі багато, відповідно і локалізація проблеми різна. Якщо грибок розвивається на шкірі голови — випадає волосся. Якщо на обличчі — з’являються вугрі, в паху — шкірочки жовтуватого кольо­ру, які нагадують псоріаз».

Оскільки лупа, випадіння волосся зазвичай виникають через якусь внутрішню «поломку», Юлія Володимирівна радить ретельно стежити за станом власного здоров’я, повноцінно та збалансовано харчуватися, дотримуватися елементарних правил гігієни. Раз на півроку або на рік варто проходити основне обстеження — огляд профільних спеціалістів, загальний комплекс аналізів. Як відомо, краще перехопити прикрий процес на початковій стадії, аніж потім тривалий час боротися з негативним наслідками.

«Маско, я тебе знаю»

«Мити волосся найкраще водою кімнатної температури, — нагадує Юлія Володимирівна. — Гаряча вода пересушує шкіру, пошкоджує волосяні фолікули, відповідно волосся стає ламким, має нездоровий вигляд. Правильно мити голову масажними рухами пучками пальців за годинниковою стрілкою. Це покращує кровообіг шкіри голови, стимулює ріст волосся».

Лікар радить підбирати шампунь залежно від структури волосся: «Лікувальні шампуні використовуйте лише при певній проблемі. Милом голову краще не мити. Воно «розпушує» волосяні кутикули, волосся збивається, сплутується, а при розчісуванні травмується».

Після шампуню, переконана пані Юлія, слід обов’язково використовувати кондиціонер або живильну маску. Особливо це актуально для сухого волосся, яке (майте на увазі) часто буває через нестачу води в організмі, і особливо потребує зволоження. Кондиціонером можна користуватися і щодня, а маску краще робити раз–двічі на тиждень. До речі, косметолог радить наносити маску не на корені, а на 10–15 сантиметрів нижче від них, змивати через дві–три хвилини. Такі засоби насичують волосся корисними речовинами, воно стає блискучим, гладеньким, «живим».

 

ВАЖЛИВО!

Аби волосся було красивим і здоровим, частіше давайте йому відпочити від фенів, плойок, лаків і пінки для волосся. Якщо без експресного сушіння не обійтися, тримайте фен за 15–20 сантиметрів від волосся, а його повітря нехай буде теплим, а не гарячим.

 

ДО РЕЧІ

Вибираючи шампунь проти лупи, уважно читайте інформацію про його склад. У ньому обов’язково мають бути такі компоненти:

Zinc Pirythione, Climbazole Ketoconozole, Selenium Disulphide — мають антимікробну дію.

Octopirox, Coal Tar , Selenium Disulphide — видаляють лусочки лупи.

Coal Tar, Sulphur, Salicylic Acid — зменшують швидкість відтворення клітин.

Якщо жодного із зазначених компонентів у шампуні немає, найімовірніше, ви не побачите ні лікувального, ні навіть достойного косметичного ефекту цього засобу.

 

ДОМАШНІЙ САЛОН

Відновити структуру волосся допомагає кефірна маска. Кефір (краще домашній) треба нанести на волосся і залишити на 30—40 хвилин. Після цього двічі промити голову шампунем. Стимулює ріст волосся і яєчна маска. Збийте жовток одного яйця з двома столовими ложками меду, трьома столовими ложками коньяку і додайте 20 крапель олійного розчину вітаміну А. Масу нанесіть на волосся і потримайте близько години, якщо дозволяє час. Але щонайменше — півгодини. Після цього добре промийте шампунем. Ріст волосся стимулює і водний контраст (не різкий). Тож косметологи радять наприкінці миття споліскувати його водою 35—37 градусів.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

* Гребінці для волосся не повинні дряпати, а лише масажувати шкіру голови.

* Якщо хочете мати здорове волосся, у вашому раціоні мають переважати зернові культури (каші), багато свіжих зелених овочів (салати заправляйте рослинною олією, а не майонезом), фрукти і достатня кількість питної води (у середньому 1,5 літра в день), не рахуючи чаю, супів й іншої рідини.

* Уникайте стресів. Якщо хвилювань не уникнути, пийте чай із м’ятою або мелісою, можна приймати заспокійливі препарати рослинного походження.

*Волосся особливо любить вітамін А, який можна отримати з риб’ячого жиру, печінки, яєчного жовтка, натурального молока, вершкового масла, а також поліненасичені жирні кислоти (рослинні олії, морепродукти).