«Візьміть хоч водієм»

14.06.2012
«Візьміть хоч водієм»

Володимир Путін (праворуч) із Анатолієм Собчаком. (Фото з сайту lib.ru.)

Це тепер Володимир Путін — фактично всесильний керівник великої держави, з яким змушений рахуватися увесь світ. Але свого часу його ім’я мало що говорило навіть російським політичним експертам. У політику кадрового кадебіста привів покійний мер Санкт–Петербурга Анатолій Собчак. Одну з версій про те, як це сталося, вчора під заголовком «Смертельна помилка Анатолія Собчака» опублікував у своєму блозі в «Живому журналі» колишній радник Путіна, а нині опозиціонер Андрій Ілларіонов.

«Цю історію мені розповіла депутат Галина Старовойтова незадовго до своєї смерті 20 листопада 1998 року від руки найманого вбивці в під’їзді свого будинку в Петербурзі, — пише Ілларіонов у пості, який учора буквально підірвав російський інтернет. — Якось весною 1990 року по завершенні якогось публічного заходу за участі Старовойтової, яка тоді була народним депутатом СРСР, до неї підійшов молодий чоловік непримітної зовнішності й сказав: «Шановна Галино Василівно! Мені дуже подобається те, що ви говорите, і те, що ви робите. Мені так хотілося б вам чимось допомогти! На жаль, у мене жодних особливих коштів немає. Зате в мене є машина. Я можу працювати у вас шофером — возити вас, куди вам потрібно, на ваші зустрічі, у ваших справах. І вам не треба нічого мені платити — мені буде достатньо того, що я зможу просто допомагати вам».

Мудра Галина Василівна, розповідає Ілларіонов, уважно подивилася в очі молодого чоловіка й твердо відповіла: «Дякую, не треба. Я як–небудь на метро».

Через деякий час після завершення вже іншого публічного заходу, в якому брав участь народний депутат СРСР Анатолій Собчак, до нього підійшов молодий чоловік і сказав: «Шановний Анатолію Олександровичу! Мені дуже подобається те, що ви говорите, і те, що ви робите. Мені так хотілося б вам чимось допомогти!..» — і далі по тексту.

Собчак нібито подивився на хлопця і спитав: «А помічником до мене підете?»

Незнайомець радо погодився, але чесно попередив, що раніше працював у КДБ, але більше не працює. «Так? — замислився Собчак. Трохи помовчав і потім рішуче відрубав чомусь у своїх думках: — Ну й біс із ним!».

Так Володимир Путін став помічником майбутнього міського голови Санкт–Петербурга. Відтоді його політична кар’єра стрімко йшла вгору й сягнула третього президентського терміну.

Щоправда, офіційна версія знайомства, яку сам ВВП два роки тому виклав у фільмі телеканалу «Россія 1», присвяченому 10–річчю з дня смерті Собчака, дещо відрізняється від викладеної Ілларіоновим. «Я займався в Ленінградському державному університеті міжнародними зв’язками. І ми зробили кілька пропозицій місту... Мене викликав ректор і сказав, що Анатолій Олександрович запрошує на розмову. Я до нього прийшов. І ось він мені каже: «Я хочу вас запросити на роботу». І я йому відповів: «Ви знаєте, я із задоволенням пішов би працювати до вас, бо поділяю вашу позицію... Але боюся, що це неможливо... Я кадровий чинний співробітник КДБ, працюю по лінії зовнішньої розвідки... Можу завдати вам серйозних збитків. Уявіть собі, що через якийсь час стане відомо: у вашому найближчому оточенні працює співробітник КДБ...»

За словами Путіна, після досить тривалої паузи Собчак відповів: «Ну і... фіг із ним».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>