Як не на цьому, то на Страшному суді

14.06.2012
Як не на цьому, то на Страшному суді

Горезвісний проект про засади державної мовної політики розглядатиметься у другому читанні на найближчому засіданні парламенту, 19 червня. Про це заявив один з авторів проекту, «регіонал» Сергій Ківалов. «До 19 червня — другого голосування за законопроект — є час для внесення своїх пропозицій», — зазначив народний «підрахуй» України.

Наразі до проекту не внесено жодної пропозиції, повідомив спікер парламенту Володимир Литвин. Голова прогнозує, що шквалу пропозицій слід очікувати в останні дні перед розглядом.

А тим часом народні депутати від опозиції вирішили поборотися з проектом ще до того часу, як його виставлять на голосування в другому читанні. БЮТівці Степан Курпіль і Юрій Одарченко подали скаргу у Вищий адміністративний суд із проханням визнати протиправним ухвалення в першому читанні законопроекту «Про основи державної мовної політики». Зокрема, нардепи вважають, що результати голосування щодо законопроекту слід скасувати у зв’язку з порушенням вимоги Конституції про обов’язкове особисте голосування парламентаріїв.

За словами Курпіля, на скандальному засіданні були відсутні 62 депутати, картки яких проголосували за законопроект. «За цей закон голосували «мертві душі», ті, хто не реєструвався, ті, хто хворів, був у відпустці», — цитують Курпіля «Українські новини».

Партія регіонів вважає позов «тимошенківців» безпідставним. За словами Ківалова, дії опозиції «жалюгідні». «Я як політик і як юрист вважаю, що оскарження цього рішення Верховної Ради — безглузде і безперспективне», — цитує співавтора законопроекту його прес–служба. Ківалов зауважив, що скарга стосується не суті проекту, а процедури. На його думку, існує можливість скасування рішення парламенту до того, як воно буде підписане, — але Головою ВР. «Саме на спікері лежить обов’язок з усунення порушень процедури голосування. Для цього потрібна депутатська заява про порушення процедури, письмова заява і зареєстрований проект постанови про скасування рішення парламенту», — пояснив Ківалов. За словами «регіонала», постанову за підсумками першого читання підписано ще 9 червня.

Та й чекати від Голови Верховної Ради Володимира Литвина різких кроків — марна справа. Як писала «УМ», вирішальні голоси за проект Ківалова—Колеснiченка надійшли із сектору Народної партії (пультами «литвинівців» скористалися «регіонали», хоча й мали власні депутатські картки). Хоч би як Володимир Михайлович побивався за українську мову, але на цьому етапі вирішив не бити горщиків із «регіоналами»... Тому Ківалов вважає: «Я впевнений, що закон обов’язково ухвалять».

Інший «мовний герой», Вадим Колеснiченко, назвав позов БЮТівців піаром. Відомий українофоб вважає, що опозиція намагається перешкодити «регіоналам» «захищати права українських громадян». «Опозиціонери не вміють вести діалог. По суті, публічно демонструють своє неуцтво, небажання і невміння жити за європейськими нормами», — заявив відомий європейський політик Колеснiченко.

 

ОВВА!

За часів депутатства у Верховній раді Криму Вадим Колеснiченко розмовляв винятково українською мовою і носив вишиванку. Принаймні так стверджує народний депутат, член партії «Фронт змін» Геннадій Москаль, якого тоді направили на роботу в АРК. «Пан Колеснiченко, сам уродженець Черкаської області, єдиний ходив тоді в парламенті Криму в українській вишитій сорочці в 1997 році й розмовляв винятково українською мовою, що викликало багато негативу. Там хотіли його порвати, як Тузик газету, абсолютно всі депутати парламенту Криму, котрі здебільшого були російськомовні».