Джеральдін приїде, Клаудіа обіцяла

14.06.2012

Кіномарафон в Одесі розпочнеться 13 липня і триватиме дев’ять днів. За цей час гості та учасники ІІІ ОМКФ зможуть переглянути понад сотню конкурсних та позаконкусних фільмів, які демонструватимуть одночасно на кількох екранах (у тому числі й просто неба).

У міжнародному конкурсі, програму якого днями озвучили члени оргкомітету фестивалю, заявлено одинадцять картин. Серед них — «Остання іскра життя» (фільм іспанця Алекса де ла Іглесіаса з Сальмою Хайєк у головній ролі), «Голлівудське сміття» (повнометражний дебют американця Філіпа Волькена), «В тумані» (ця картина нашого земляка Сергія Лозниці є копродукцією Росії, Литви, Нідерландів та Білорусі), «Діва танцює до смерті» (режисер — учень Єжи Гротовського, угорець Ендре Хулеш)... Кольори Росії в Одесі захищатиме Рената Литвинова, яка презентуватиме свою стрічку «Остання казка Рити», де вона також виконує одну з головних ролей, а музику до стрічки написала подруга Литвинової Земфіра Рамазанова. Україну в конкурсній програмі представлятиме Валентин Васянович. Відомий документаліст дебютує в ігровому кіно картиною «Звичайна справа» з Віталієм Лінецьким у головній ролі. Володаря гран–прі ОМКФ «Золотий Дюк» цього року обиратимуть глядачі. А журі, яке очолює відомий російський кінокритик Андрій Плахов, визначить переможців у номінаціях «Кращий фільм», «Краща режисура», «Краща акторська робота».

В українському конкурсі — сім повнометражних та одинадцять короткометражних фільмів: «Україна. Точка відліку» Сергія Буковського, «Чемпіони з підворіття» Ахтема Сейтаблаєва, «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка, «Ревнощі» (перша картина з майбутньої тетралогії Алана Бадоєва), «Гамбург» (короткометражка Володимира Тихого з хронометражем усього п’ять хвилин)... Переможець отримає «Золотого Дюка» за кращу українську кінокартину та 50 тисяч гривень преміальних.

У програмі «Фестивалю фестивалів» традиційно — картини–переможці найпрестижніших кінофорумів світу. Спецпроектом цьогорічного фестивалю стане «Школа молодого кінокритика», кращий випускник якої отримає можливість поїхати на Лондонський кінофестиваль.

Список почесних гостей поки що узго­джується. Як розповіла президент ОМКФ Вікторія Тігіпко, Одесу відвідає донька Чарлі Чапліна Джеральдін, яка прихопить iз собою до України й онука великого коміка. «Сімейство Чаплін на нашому фестивалі буде представлено дуже добре», — пожартувала пані Вікторія. Чекають також на Пітера Грінуея, Ренату Литвинову... Є велика ймовірність того, що серед зіркових гостей буде і легендарна муза Вісконті та Фелліні Клаудіа Кардинале. Зірка світового кінематографа, особиста фільмографія якої становить понад сто картин, у прекрасній формі — зараз вона водночас знімається у чоти­рьох режисерів.