Про що мріяти цього року?

14.06.2012
Про що мріяти цього року?

«Країна мрій–2011» — козацькі бої, в яких можуть узяти участь усі охочі.

Уже дев’ятий рік поспіль міжнародний етнічний фестиваль «Країна мрій» (22 та 23 червня) знов згуртує усіх любителів народної музики та розваг. До народного гуляння залишаються лічені дні, а учасники фестивалю — письменники брати Капранови — підгодовують увагу всіх охочих відвідати «Країну мрій». У прямому сенсі — підгодовують. Учора під стінами музею Гончара Віталій та Дмитро варили у казані українську кашу з сокири і розповідали про родзинки майбутнього дійства.

Так, серед цьогорічних новинок буде додаткова сцена, яку встановлять на Співочому полі: громадянство у «Країні мрій» отримають кримськотатарські митці, які влаштовуватимуть читання віршів, танці, майстер–класи, частування стравами народної кухнi та співання автентичних пісень. «Більшість iз нас, на жаль, не знають ані гагаузької, ані болгарської, ані кримськотатарської, ані угорської, ані будь–якої іншої мови етнічних спільнот України, — коментує Дмитро Капранов, — тому спершу влаштовувати подібні літературні читання було навіть ризикованою справою». Проте минулорічний досвід дозволив зробити впевнений крок уперед у цій справі й облаштувати окрему сцену для кримськотатарських митців.

Ще однією родзинкою обіцяє стати виступ на головній сцені фестивалю гурту «Танок на Майдані Конго», який підготував для цього спеціальну програму з етнозабарвленням. Учасник ТНМК Фагот розповів подробиці нової програми: «Ми вже робили кілька інтерпретацій автентичних пісень, осучаснювали їх. Тепер пішли зворотним шляхом — узяли пісні винятково ТНМК і по­працювали з фольковими музикантами, аби зробити їх етнічно забарвленими. Мені здається, вийшло дуже цікаво».

На галявині майстрів помітно виділятиметься проект, влаштований двома художницями–близнючками з Дніпропетровська Аліною та Каріною Гаєвими. Велике полотно завдовжки в 70 метрів слугуватиме місцем для так званої «синхронної художньої медитації». «Усі охочi можуть долучитися до малювання цієї картини, — розповідає Аліна. — Єдина вимога — бажання!».

Окрім основної музичної сцени та мистецьких майстер–класів, організатори обіцяють ще багато різних традиційних заходів (кобзарський слем, книжковий ярмарок, школа танців, козацькі забави), так і новинок — наприклад, показ мод «Етно fashion», де найкращі українські дизайнери представлять свої колекції у народному стилі.

У цьому році «Країна мрій» офіційно названа частиною загальної програми Євро–2012. На Співочому полі буде встановлено великий екран, де можна буде дивитися два матчі — 22 та 23 червня.

Потрапити до «Країни мрій» усі охочі зможуть, придбавши квиток, ціна якого залишилась незмінною з минулого року: на 1 день — 50 грн., на 2 дні — 80 грн. Попередній продаж: 30 грн. на один день та 60 грн. на два дні. Вхід для дітей до 6 років та пенсіонерів — безкоштовний. Дітям iз 6 до 12 років — 10 грн.

 

СЛІД ПОБАЧИТИ

* Літературна зустріч iз Василем Шклярем — 22 червня, 17:00, Велика літературна сцена

* Виступ гурту ТНМК — 22 червня, 20:15, Вечірня сцена

* Арзи Бекір, майстер–клас кримськотатарських танців (АР Крим) — 23 червня, 14:00, Майстерня танців

* ІІІ Кобзарський слем — 23 червня, 14:30, Велика літературна сцена

* Музично–культурологічний проект «Лагідна українізація» від Ореста Лютого (Антін Мухарський) — 23 червня, 18:00, Велика літературна сцена

* Спільний виступ «Воплів Відоплясова»,   В. Попадюка та гурту «Ле Гранд Оркестра» — 23 червня, 21:00, Вечірня сцена