Помаранчеве все

12.06.2012

На своєму віку Харків бачив немало, але навіть скептично налаштовані старожили охоче погоджуються — такого точно ще не було. Одягнені в усе оранжеве голландці у день першого матчу заполонили увесь простір навколо майдану Свободи (там розміщена фан–зона Євро–2012), а потім вишикувалися у довжелезну колону й пішою ходою рушили до стадіону «Металіст». Такий вияв любові до своєї команди був узгоджений iз приймаючою стороною заздалегідь, тому п’ятикілометрову дорогу фактично на цілий день звільнили від транспорту.

Оранжева ріка «потекла» зі спортивною швидкістю, не виходячи з берегів й не шкодуючи себе на прояв «фанських» емоцій. Налаштовані на свято гості вигукували «речівки», співали футбольні гімни, підтанцьовували і навіть влаштовували імпровізовані сценки на асфальті для нечисленних глядачів. Кількість харків’ян, які вирішили побачити це дійство наживо, виявилася більше ніж скромною, зате мешканці навколишніх будинків повиходили на балкони верхніх поверхів і залюбки вітали гостей. Дехто виніс навіть державні прапори, закликаючи гостей дружити державами. «Вони просто як діти», — «по–дорослому» серйозно оцінували поведінку гостей городяни, оскільки бачити чудернацькі помаранчеві перуки, окуляри, маски і навіть френчі не лише на хлопцях, а й на сивочолих мужчинах, було й справді досить незвично. Схоже, на «фанський» рух у Нідерландах працює ціла індустрія, від чого хочеться порадіти у першу чергу за футбольні клуби країни: про таку підтримку (й чуттєво–емоційну у тому числі) можна тільки мріяти.

До потоку ріки вболівальників подекуди приєднувалися і «червоні» фани данської збірної, на матч з якою й прямувала ця процесія. Суперники лякали один одного якимись ритуальними вигуками, але в цілому поводилися досить мирно. Найпікантнішою родзинкою цього дійства стала поява у небі над «Металістом» патрульного гелікоптера, а найбільшою сенсацією дня — перемога данців у матчі, який голландці вважали для себе фактично безпроблемним. За словами футбольних експертів, останній раз збірна Данії вигравала у Нідерландів у 1967 році минулого століття. Правда рівно 20 років тому данці теж подужали суперника, але тоді переможний гол забили після «нічиєї» з пенальті, що не вважається чистим виграшем.

Своїм гостюванням у Харкові зарубіжні фанати, здається, цілком задоволені. Для них збудували одразу два «польових» табори у Журавлівському та Олексіївському гідропарках. І оскільки ці наметові містечка розташованi на території добре впорядкованих приватних пляжів, рівень цивілізації запропонованого житла гостей цілком задовольнив. Правда, комунальникам довелося прокласти тут додаткові електромережі, водогін, звести душові кабінки й більшу кількість туалетів. А що стосується кафе й закладів дозвілля, то цього добра тут не бракувало і до футбольного чемпіонату. Ціни, як для європейців, досить прийнятні: 10 євро за добу проживання і приблизно стільки ж коштує обід. Правда, гості встигли помітити, що в місті поїсти можна й дешевше, тому все частіше вибираються до центральних кафе та барів. У перший день матчу, щоправда, найбільші черги «оранжевих» шикувалися біля кіосків з «амстердамськими снеками», де продавали їхній рідний «фаст–фуд», але поступово гості почали переходити на місцевий борщ, вареники та шашлик. У свою чергу, «райдер» самої збірної включав велику кількість апельсинів. Приймаючій стороні буквально наказали звозити до готелю, де розмістили футболістів цитрусові «з усієї України», оскільки апельсинові фреші входять до меню голландських спортсменів. Що ж стосується фанів, то вони літрами поглинають, в основному, пиво. Цей напій у Харкові ллється буквально рікою не просто так: голландці зізналися, що їх попередили про заборону в Україні марихуани, тому піднімати спортивний кураж їм доводиться посиленою дозою саме цього напою.

Офіційне представництво нідерландської сторони на матчі з Данією виявилося не настільки високим, як планували в Амстердамі кілька місяців тому, але й не нагадувало повний бойкот, про що повідомлялося недавно. Тобто королева Беатрис таки не приїхала, але уряд все ж делегував до Харкова міністра охорони здоров’я, добробуту і спорту Едіт Схипперс. Утiм перша гра, схоже, й рядовими уболівальниками була сприйнята як просте «розкачування», про що свідчить і статистика. В «оранж–кемпінгу» на Журавлівці перед першим матчем поселилося 750 фанів, а вже на гру з німецькою збірною до міста прибуде ще кілька тисяч уболівальників. Як повідомив директор міського Департаменту з підготовки «Євро–2012» Олександр Нечипоренко, у переддень другого футбольного дербі Харків готується прийняти майже 250 авіарейсів з фанатами. Іноземці також прибувають поїздами і власними трейлерами, для яких в районі Олексіївського кемпінгу збудували спеціальні стоянки. Усього ж 13 червня Харків планує прийняти близько 15 тисяч іноземних гостей.

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • І навіть п’ять принців!

    У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Футбол без терору

    Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно». >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>