Реформи заради туризму

12.06.2012
Реформи заради туризму

Бека Джакелі. (Фото автора.)

Другим чудом грузинського реформування (після славнозвісних змін у поліції, зокрема й боротьби з корупцією), може стати туристична галузь. Ще на початку 2000–х Грузія переживала період справжньої руїни: Тбілісі справляв враження провінційного пострадянського міста, загубленого десь у 90–х, а Батумі, сьогоднішній «грузинський Сингапур», міг бути локацією для рімейка «Сталкера». Але у 2006–му уряд спрощує візові правила для іноземців — до 90 днів безвізового перебування в країні, подібна система була запроваджена і в Україні; у 2009–му Грузія збільшила термін до року: сьогодні це правило працює для громадян більше ніж 80 держав. Незважаючи на проблемні стосунки з Росією, з березня цього року громадяни РФ також можуть вільно в’їжджати в Грузію (90 днів безвізового перебування, аналогічна норма діє і для українців). Паралельно — за підтримки міжнародних фондів й залучення іноземних інвестицій — реконструюють аеропорти, ремонтують дороги, створюють інфраструктуру: Грузія й сьогодні нагадує великий будівельний майданчик.

Черговим досягненням у туристичній галузі стало входження на ринок авіаперевізників лоукоста Wizz Air, який з 27 вересня здійснюватиме перельоти за напрямком Кутаїсі—Київ. Тепер квиток в один бік коштує 150—260 грн., що в п’ять разів менше за сьогоднішню ціну на рейс МАУ до Тбілісі, чи «Аеросвіту» в Батумі. Минулого понеділка на презентації рейсу від Wizz Air президент Михаїл Саакашвілі пообіцяв неабияку вигоду і грузинам, які полюбляють подорожувати, розповівши про дешеві квитки: 22 євро — до Києва і 20 євро — до Лондона, Берліна й інших міст. За словами Беки Джакелі, заступника голови Національної туристичної адміністрації Грузії, який невдовзі переходить на роботу у Всесвітню організацію туризму, переговори також тривають і з Ryanair.

 

«Ми активно почали працювати з 2011 року»

— Бека, вітаю вас із підвищенням. Гадаю, що для Грузії це також підвищення.

— Це стосується іміджу країни. Хочу сказати, що я перший грузин, який працює в структурі цієї організації: я обійматиму посаду в регіональному департаменті Європи.

— Тепер Грузія матиме більше можливостей лобіювати свої інтереси у сфері туризму.

— Я не лобіюватиму інтереси Грузії, оскільки не є представником моєї держави, а особою, що там працює.

— Які основні функції Національної туристичної адміністрації?

— Наша мета — залучити іноземних туристів, розвивати внутрішній туризм, сприяти розвитку інфраструктури. В основному, займаємося маркетингом і промоушеном країни, беремо участь у міжнародних виставках, організовуємо інфотури для представників ЗМІ та туроператорів. Серед наших маркетингових кампаній — реклама, телевізійні ролики, котрі ми транслюємо у різних країнах.

Ми почали активно працювати, починаючи з 2011–го. Минулого року Грузію відвідало близько трьох мільйонів іноземців, тобто на 39 відсотків більше, ніж за 2010–й.

— Який бюджет виділено на проморолики країни?

— Скажу загалом: на маркетинг країни як туристичного об’єкта виділяється понад п’ять мільйонів доларів.

«Програма реабілітації Кахеті коштує понад 70 млн. доларів»

— Цього року Адміністрація представляє спеціальну програму по Кахеті — Find Your Own Kakheti. З чим пов’язана така особлива увага до цього регіону?

— Зараз відбувається реабілітація цього регіону в рамках урядової програми за підтримки Світового банку. У містах Телаві, Ґурджаані, Кварелі і селі Дартло ремонтують дороги, реконструюють вулиці, будівлі, створюють нові готелі. Загальна сума цієї програми — приблизно 120 млн. лар (понад 70 млн. дол. — Ред.). Реабілітацію закінчать у вересні–жовтні, і тоді треба буде залучати великий потік туристів. Ми стимулюємо господарства, де виробляють вино, таким чином, туризм може бути основним джерелом їхнього прибутку.

— Чому медичний туризм у Грузії зараз не розвивається?

— Це все у процесі. У Грузії 103 курорти, 182 курортні зони, 2 400 мінеральних джерел. Зараз розвиваються Абастумані, Цхалтубо, Саірме — у плані ремонту доріг, комунікацій, щоби надалі вести активні перемовини з інвесторами. Ось після реабілітації Батумі ми маємо приклад iз Дональдом Трампом, який інвестує в будівництво Trump Tower (хмарочос на 47 поверхів із житловими й комерційними площами, казино. — Ред.). Є готелі Sheraton, Radisson, Kempinski...

— Але це дорогі готелі для людей із відповідним достатком. А середній клас може собі дозволити відпочинок у Батумі?

— Звісно, це дорогі готелі. Але на узбережжі також є доступні ґестхаузи.

— Пляжі безплатні всюди? І чи доступний вхід на пляжі готелів?

— Так, пляжі безплатні. Якщо готель має орендований пляж, то його не закривають, оскільки там розташованi міні–бари й кафе, що приваблюють відвідувачів. Купити пляж, прибережну смугу неможливо — це власність держави.

— Минулого року Михаїл Саакашвілі відкривав на узбережжі нове містечко Анаклія. Чи будуть цього року подібні презентації?

— Восени має відбутися презентація Кутаїсі — там зводять нову будівлю парламенту. В Ахалцихе, місті неподалік турецького кордону, реконструюють фортецю (урочистості заплановані на 1 вересня. — Ред.), будується нова інфраструктура, два сучасні готелі — це означає, що створюються нові робочі місця. Ахалцихе — місто, поблизу якого багато цікавих місць: фортеці Хертвісі й Тмоґві, монастир Сапара, до речі, мої предки Джакелі були князями цього регіону й побудували той монастир.

— Відомо, що український оліграх Ігор Коломойський інвестував у Гудаурі (за інформацією ЗМІ, в січні 2010 року він викупив 87% акцій АТ «Гудаурі» за 14,5 млн. дол. — Ред.). Чи є інші приклади вкладень українського капіталу в грузинську туристичну галузь?

— Його інвестиція — найбільша. Щодо інших, то не можу пригадати.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

За чотири місяці 2012 року Грузія прийняла близько мільйона туристів. Це на 45 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. На першому місці серед туристів, які обрали цю країну, — Туреччина, далі — Азербайджан, Вірменія, Росія. Кількість російських туристів збільшилася вражаюче, на 63%. Переважно росіяни обирають гірськолижний курорт Гудаурі й винні тури в Кахеті. Українці минулого року посіли шосте місце в цій статистичній таблиці: Грузію відвідало близько 60 тисяч наших співвітчизників.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>