Біг Бен стане Баштою Єлизавети?

07.06.2012
Біг Бен стане Баштою Єлизавети?

Королівська сім’я на балконі Букінгемського палацу (зліва праворуч): дружина принца Чарльза Камілла Паркер–Боуллз, принц Чарльз, королева Єлизавета ІІ, принц Вільям, його дружина Кетрін, принц Гаррі. (Рейтер.)

«Добре погуляли... Не думаю, що ще коли–небудь у житті візьму участь у чомусь настільки ж грандіозному». — «Приїзди через десять років — буде ще крутіше! А на 75–річчя, мабуть, перейменуємо на честь Королеви всю країну!»
Цей фрагмент зі спілкування на інтернет–форумі двох підданих Її Величності Єлизавети ІІ — австралійця та англійця — яскраво демонструє настрій британців і їхніх колег по Співдружності націй, очільницею якої є британська королева, після чотириденного святкування діамантового ювілею її перебування на троні. За 60 років правління Єлизавети британці до неї так звикли, що й справді мало сумніваються в її спроможності дотягнути і до 75–річчя з моменту коронації. Хоча ініціатива Палати общин перейменувати знаменитий лондонський Біг Бен на честь королеви в «Башту Єлизавети» все–таки ентузіазму в народі не викликала — годинник–бо старіший навіть за Її Величність, а британці — народ консервативний.
Звісно, й серед них є чимало незадоволених пишнотою святкування зокрема й монархією загалом — коштів із державного бюджету на утримання королівського двору йде чимало, а користі нібито й немає. Хоча це хибне враження: самою своєю наявністю королева згуртовує націю й утримує велич Британії на належному рівні. Тож не дивно, що мітинг противників монархії, який відбувся перед ювілейним концертом біля Букінгемського палацу, зібрав лише нечисленну групу активістів, тоді як у самих святкуваннях узяли участь кілька мільйонів британців та гостей з–за кордону.

Коні, люди й королева

Насправді заходи з нагоди діамантового ювілею правління Єлизавети ІІ відбуватимуться у Великій Британії, Австралії, Канаді та інших територіях британської корони впродовж цілого року. Проте апофеозом святкування, звісно, стали ці чотири дні, оголошені в Об’єднаному Королівстві вихідними.

Так склалося, що всі «монархічні» дати у Британії святкують улітку. Вважається, що цю традицію запровадив наприкінці ХІХ сторіччя король Едуард VII — бідолаху дуже засмучувало те, що він народився у холодному й мокрому листопаді, тож свій день народження монарх вирішив святкувати у червні, коли погода значно краща. Нинішня королева, яка народилася 21 квітня, також залишається вірною цій традиції. Дату свого фактичного приходу (6 лютого) до влади Єлизавета ІІ дуже не любить, адже цього дня помер її батько, король Георг VI. У цей день вона зазвичай лише замовляє скромну службу в церкві, як зробила й цього — ювілейного — року.

Коронували Єлизавету ІІ 2 червня, тож саме цю дату було обрано для початку всенародних «діамантових» урочистостей. Проте «погодні» міркування цього разу не спрацювали. Щоправда, знамените Епсомське дербі, яке стартувало в суботу, відбулося ще за цілком прийнятних температурних умов — було досить тепло й сонячно. Пристрасть Її Величності до королівських перегонів і коней узагалі відома в ­усьому світі. Кажуть, коли в день коронації одна з придворних дам запитала молоду Єлизавету, як вона почувається за п’ять хвилин до офіційного сходження на трон, та відповіла: «Чудово! Тренер сьогодні сказав, що мій кінь — фаворит на найближчому дербі».

Холодний рекорд

Зате наступного дня, в неділю, погода вирішила зіпсувати найвеличніше видовище святкової чотириденки — величний річковий парад на Темзі. Флотилія з понад тисячі суден — від величезних барж до крихітних рибальських човників — пройшла близько 20 кілометрів за течією під зливою й шквальними поривами холодного вітру, що пронизував наскрізь. Королева й тут довела, що недарма стільки років править величною державою: незважаючи на негоду, Єлизавета ІІ впродовж двох годин вітала публіку, стоячи на палубі королівської баржі. З берега її вітали близько 1,2 мільйона глядачів, які куталися від холоду у британські прапори й активно розмахували меншими прапорцями. Узагалі, державної символіки в ці дні було продано в рази більше, ніж зазвичай, і мало яка фірма — від найбільших до найдрібніших — не скористалася нагодою популяризувати свою продукцію, випустивши щось «ювілейне». Прапори Британії, портрети королеви та навіть її собачок коргі можна було побачити не лише на традиційних чашках, брелоках, магнітах та футболках, а й на предметах меблів, носовичках, взутті, ноутбуках та інших найрізноманітніших товарах. Навіть найбільший лондонський аеропорт «Хітроу» з такої нагоди наніс величезне зображення прапора на злітно–посадкову смугу.

Флотилія увійшла до Книги рекордів Гіннесса як найбільший парад суден у світі. І залишила Її Величність без супутника на наступні два дні: після випробування холодом і вітром принца–консорта Філіпа, якому 10 червня виповниться 91 рік, госпіталізували із запаленням сечового міхура. Тож надалі королева святкувала вже без чоловіка. Зате в компанії дітей, онуків, невісток та інших родичів.

Концерт для мамусі

Найграндіознішим дійством понеділка став концерт біля Букінгемського палацу — за подіями на сцені могли спостерігати не лише безпосередні глядачі, а й близько мільйона лондонців та гостей міста, для яких у різних районах столиці встановили величезні екрани. Участь у «солянці» взяли найкращі виконавці Великої Британії — Пол Маккартні, Елтон Джон, Роббі Уїльямс, Енні Леннокс, Том Джонс, Стіві Вандер та інші. Наприкінці на сцену вийшла сама Єлизавета в супроводі членів королівської сім’ї. Спадкоємець престолу, принц Чарльз, виголосив коротку промову, що починалася зі слів: «Ваша Величносте. Мамусю...» Подякувавши матері за те, що завдяки їй та принцу Філіпу британці пишаються своєю національністю, а британцям — за підтримку, принц побажав якнайшвидшого одужання батькові. Завершився концерт грандіозним феєрверком.

«Червоні стріли» Її Величності

В останній день святкування свого «діамантового» ювілею 86–річна Єлизавета ІІ у королівській кареті вирушила до собору святого Павла, де архієпископ Кентерберійський Рован Уїльямс відслужив подячний молебень і благословив королеву на подальше правління.

Потім королівська сім’я на чолі з Її Величністю взяла участь у кількох прийомах з нагоди свята, а після повернення до Букінгемського палацу всі Віндзори вийшли на балкон і разом із багатотисячним натовпом на площі спостерігали за польотом англійських військових літаків часів Другої світової та винищувачів пілотажної групи британських ВПС «Червоні стріли». Погода, щоправда, знову не тішила. Та хіба ті, хто відчуває себе причетним до творення історії, зважають на погоду?..

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>