Щоб не гірше, ніж у людей!

31.05.2012

Українська влада знову хоче справедливості. Хоча б у паливному секторі. Нещодавно заяву про жорстокий щодо нашої держави газовий контракт виголосив голова правління «Нафтогазу України» Євген Бакулін. Мовляв, ми хочемо документ, який би не просто відповідав інтересам України, а й був не гіршим за аналоги, що ними користуються зарубіжні країни. Мовляв, сьогодні ціна російського природного газу в багатьох іноземних країнах є нижчою за ту, яку платить Україна. При цьому в ціну для європейців входить транспортування газу, а у ціну для українців — ні!

«Це не правильно!» — жорстко заявив пан Бакулін українським журналістам в українському ж місті Рівному. Й оголосив свого роду ультиматум для Білокам’яної: якщо упродовж кількох днів вони не погодяться змінити контракти, Україна докладе всіх зусиль, щоби знайти інші джерела надходження пального. Ну або сама наростить обсяги добування природного газу.

Позицію очільника «Нафтогазу» підсилив його заступник, колишній посол у Туркменістані Вадим Чупрун. Чиновник стверджує: «За останній рік ми зробили величезний крок у напрямi організації власного видобування вуглеводнів». Маючи на увазі, ймовірно, сланцевий газ, активність влади щодо освоєння якого можна тільки вітати, але при цьому необхідно розуміти, що перші результати з’являться не раніше, ніж через 6—8 років. Якщо взагалі з’являться. Навіть набагато «швидший» проект — доставка скрапленого газу із Катару — який може слугувати певною альтернативою російському, також надійде до наших берегів за 4—5 років. Через необхідність спорудження спеціального терміналу та вирішення технічних питань.

А тим часом російський «Газпром» оприлюднив ціну свого газу для європейського споживача на нинішній рік. Вона коливатиметься між 400 і 415 доларами за тисячу кубометрів. «Щоправда, до кінця року ще далеко, і вона може змінитися, — сказав генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Олександр Медведєв. — Вартість газу — це результат відкотирувань кошика нафтопродуктiв, яка проявляється із 6—9–місячною затримкою. Тому ціну газу можна впевнено прогнозувати на кілька місяців наперед».