Медаль із загадкою

31.05.2012
Медаль із загадкою

«Бронза» із «загадкою», яку здобув Андрій Говоров на чемпіонаті Європи в Дебрецені. (з сайту www.daylife.com.)

Напевно, головною несподіванкою плавальної програми чемпіонату Європи з водних видів спорту став безмедальний виступ молодого українського дарування — 17–річної Дарини Зевіної. Попри те, що головний старт сезону ще попереду, юна киянка, за якою в останні роки закріпився статус лідера збірної, отримала болючий удар по самолюбству.

«Даша розчарована, але ми готували її до такого перебігу подій. Виставляючи Зевіну на змагання, одним пострілом планували вбити двох зайців: щоб вона здобула досвід серйозної конкуренції й, водночас, задля підняття бойового настрою виграла медаль. Проте зійти на п’єдестал їй не дали», — розповідає «УМ» головний тренер збірної Сергій Бондар.

Чемпіонат Європи, який проводиться в олімпійський рік, хоча й має значно нижчий рейтинг, ніж, власне, самі Ігри, проте для декого він, не виключено, став лебединою піснею. «Дівчата, яким програла Зевіна свої запливи, — вікові спортсменки. Більшість iз них вважає так: краще я виграю континентальну першість, ніж нічого — на Олімпіаді», — каже наставник команди.

До того ж, за словами Сергія Володимировича, опонентки Зевіної на водних доріжках Дебрецена перебували в кращій фізичній формі, оскільки незадовго до ЧЄ виборювали ліцензії до Лондона. Водночас з тим Дарина свої олімпійські перепустки здобула ще минулого року, тому, планомірно готуючись до Ігор, на єврофорумі перебувала в «робочому» стані, під навантаженням.

«Якби ми дали Даші кілька днів відпочинку, як було перед чемпіонатом Європи–2011 на «короткій» воді, то вона відразу виграла б два «золота», — зауважує головний тренер.

Та, попри відносну невдачу Зевіної, Сергій Бондар відзначає суттєвий прогрес своїх підопічних у порівнянні з минулим чемпіонатом Європи з водних видів спорту, що проходив у 2010 році в Будапешті: «Тоді в нас було лише три фінали, цього разу українські плавці змагалися в 12 вирішальних запливах, де виграли три нагороди. Якби ми спеціально готувалися до «Європи» було б більше медалей. Просто є пріоритетність змагань — у рік Олімпіади чемпіонат Старого світу не головний. Ми налаштовуємо наших лідерів так, щоб свій максимальний результат вони показали в Лондоні».

Напевно, тому наставник збірної дивується «бронзі» Андрія Говорова на 50 метрах вільним стилем, де за дорогоцінний метал йому довелося суперничати з титулованими плавцями, в активі яких уже є олімпійські відзнаки. «Як він зміг потрапити в призову трійку, конкуруючи з такими потужними спортсменами, — для мене й досі це залишається загадкою», — зізнається пан Бондар. Сподіваємося, що й на Олімпіаді Говоров знову зможе здивувати свого головного наставника.

Загалом, від України наразі право виступити на Іграх має семеро плавців — ті, хто зміг виконати часовий норматив категорії «А». За певних варіантів до них може приєднатися хтось із вісімки спортсменів, які показали час категорії «В». Однак, за словами Сергія Бондаря, остаточний перелік учасників стане відомий 3 липня, коли МОК оголосить остаточні дані щодо олімпійських квот.