Дорого і зі смаком

30.05.2012
Дорого і зі смаком

«Прометей». Високобюджетна фантастика від класика жанру. (з сайту kinokadr.ru.)

До сьогодні найвизначнішою картиною у фільмо­графії культового режисера Рідлі Скотта був, звісно ж, «Чужий», який має кілька «Оскарів» та численні призи інших престижних фестивалів. Але, схоже, вже від завтра цей факт у біографії сімдесятип’ятирічного корифея може бути відкоригований — у прокат виходить «Прометей», блокбастер, який обіцяє Рідлі всесвітній резонанс і новий виток цікавості до своєї персони.

Спершу постановник позиціонував картину як винятково самостійну кіноодиницю, яку не варто порівнювати з «Чужим». Але згодом категоричність у його інтерв’ю зникла, почали з’являтися натяки на те, що і в новій роботі знайдеться місце для елементів з уже далекого минулого. («Чужий» вийшов на екрани 30 років тому). Вкраплення з минулого в історії про майбутнє — уже цікаво. А ще ж і сюжет закрутили — не можна відволікатися ні на хвилину. Герої «Прометея» — вчені–першопрохідці, що вирушили у найвіддаленіші куточки Всесвіту, аби знайти нові пояснення зародженню життя на Землі. Але згодом науковцям доведеться перекваліфікуватися у «воїнів світла» і вступити в боротьбу з інопланетянами за те життя, появу якого вони планували досліджувати. Сюжет, звісно, на особливу оригінальність не претендує, але цей жанр «бере» іншим.

Бюджет стрічки — 250 мільйонів доларів. Звісно, сума солідна, а тому кіномани можуть розраховувати на масштабне видовище, укомплектоване складними спецефектами і трюками. До речі, декорації до «Прометея» створював автор візуальної концепції «Чужих», швейцарський художник Ганс Руді Гігер. Зйомки розпочалися минулого року, фантастичні галактики знімали у Канаді, Англії, Марокко та Шотландії. У головних ролях — Нумі Рапас, Шарліз Терон, Майкл Фассбендер. Цікаво, що в цій стрічці мав зніматися і Леонардо ді Капріо, режисер дуже хотів бачити його у своєму «Прометеї» і навіть відкладав початок зйомок, аби підлаштуватися під графік актора. Але в останній момент щось із цим альянсом не склалося.

Український прокат стрічки­ стартує паралельно зі світовою прем’єрою картини, яка відбудеться завтра у Лондоні.