НОВИНИ ПЛЮС

25.05.2012

Неформальний саміт ЄС

Позавчора ввечері у Брюсселі закiнчилася шестигодинна неформальна зустріч лідерів ЄС, яку ще до початку встигли охрестити «самітом зростання». Тема — незмiнна протягом двох останнiх років: як подолати економічну кризу та вивести Євросоюз на шлях економічного зростання. Водночас саміт став випробуванням для нового європейського дуету лідерів Мерколланд, тобто канцлера Німеччини Ангели Меркель та нового президента Франції Франсуа Олланда. Ангела Меркель наполягає на «затягуванні пасків», цю політику було закріплено у письмових домовленостях ЄС. А Олланд, на відміну від свого попередника Ніколя Саркозі, вважає, що кризу можна подолати, не запроваджуючи болісні заходи економії.

Учасники саміту дещо відхилилися від запланованих тем переговорів і вже вкотре повернулися до проблем охопленої кризою Греції. І постановили, що ця країна залишається в єврозоні, проте лише за умови, що й надалі скорочуватиме витрати.

Літаки не літають, метро не курсує

У Португалії черговий за кілька останніх тижнів параліч авіасполучення. Національне об’єднання авіадиспетчерів NAV уже неодноразово страйкувало у квітні та травні, протестуючи проти політики марнування громадських коштів, погіршення умов праці диспетчерів та невиконання керівництвом їхніх вимог. І попередні страйки, і останній спричинили хаос у головних аеропортах країни: Лісабоні, Порто, Фаро та інших. Учора і сьогодні авіадиспетчери страйкували методом «гикавки»: полишали роботу з сьомої по дев’яту годину ранку, між 14–ю та 16–ю і ввечері між 21–ю та 23–ю годинами. Як наслідок, учора були відмінені чи здійснені з запізненням 200 авіарейсів, а сьогодні — 300, включно з міжнародними.

Позавчора пережила транспортний хаос ще одна португаломовна країна — Бразилія. Страйкували машиністи метро міста Сан–Паулу, вимагаючи коротшого робочого тижня та вищої зарплатнi. Влада міста повідомила, що загальна довжина автомобiльних заторів у місті сягала 250 кілометрів. П’ять мільйонів мешканців Сан–Паулу не могли потрапити до місця призначення. Вщерть заповнені автобуси також стали у заторах. А ті, кому не поталанило потрапити до автобуса, перекривали дороги та пробивали шини.

Туркменістан стає багатопартійним

Досі в цій азійській пострадянській країні існувала одна партія — правляча Демократична, лідером якої був 15 років поспіль Сапармурат Ніязов, абсолютний власник країни, а по його смерті — новий президент Гурбангули Бердимухамедов. Хоч у Конституції країни багатопартійність дозволена, ніхто не наважувався сперечатися з системою. Тепер же Союз промисловців i підприємців Туркменістану заявляє про початок формування своєї партії, передає сайт «Газета.ру». Бердимухамедов вітає таку ініціативу, адже не хоче бути в очах світової спільноти таким собі середньовічним халіфом, та водночас молода партія загрози його реальній абсолютній владі не несе.

Студенти за ґратами

Поліція Монреаля, де три місяці безупинно тривають страйки студентської молоді проти підвищення ціни за навчання, вчора заарештувала ще 400 учасників вуличної маніфестації. Цей арешт став найбільш масовим iз лютого, коли почалася хвиля студентських протестів.

«Міжнародна амністія» захистила покійного Бен Ладена

У щорічній доповіді «Міжнародної амністії», яку опубліковано цими днями, окреме місце відведено критиці Сполучених Штатів. Найавторитетніша у світі правозахисна організація, зокрема, відзначає, що влада США не спромоглася, попри обіцянки, закрити незаконну військову в’язницю в Гуантанамо, не почала розслідування щодо осіб, які санкціонували застосування співробітниками ЦРУ тортур щодо затриманих громадян інших країн.

Також правозахисники констатували, що операція з ліквідації Осами Бен Ладена минулого року «була позасудовою розправою, проведеною з порушенням міжнародного права». Засновник «Аль–Каїди», якого звинувачують в організації терактів 11 вересня 2001 року в Нью–Йорку, формально не постав за це перед судом, проти нього навіть не висували подібних претензій у юридичному порядку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>