Нова Рада нових потребує облич

25.05.2012
Нова Рада нових потребує облич

Фактично ще одразу після президентських виборів 2010 року соціологи почали фіксувати зниження довіри простих українців до діючих політиків, причому як провладних, так і опозиційних. Порівняно зі своїми електоральними результатами, різко втратили в рівні довіри і Янукович, і Тимошенко, і ті партії й діячі, що так чи інакше підтримують лідерів «старої доби». Представники соціологічної та політологічної науки засвідчували: в умовах тотального розчарування суспільства у «старих кадрах» з’являється шанс пробитися в парламент у нових політичних сил та лідерів. І, здається, цей час настав.

У результатах досліджень авторитетних соціологічних установ – Київського міжнародного інституту соціології та Центру ім. Разумкова — наприкінці квітня було зафіксовано суттєве зростання підтримки політичних сил, альтернативних «старикам». Згідно з даними дослі­джень КМІС, на кінець квітня партія «УДАР» Віталія Кличка набирала 10,6%, а партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!» — 4,1%. Опитування Центру Разумкова, проведені в той самий період, зафіксували такі рейтинги нових сил: «Український демократичний альянс реформ» Кличка — 10,1%, партія Королевської — 5,4%.

Минулого тижня цю тенденцію підтвердили чергові опитування. «Старі» — втрачають відсотки, «новаки» — здобувають.

Компанія «Нью Імідж Груп» та Центр «Третій сектор» оприлюднили власні результати соціологічних досліджень. Згідно з їхніми даними, навіть новина про об’єднання ВО «Батьківщина» і «Фронту змін» під проводом Арсенія Яценюка не змогла переламати негативну тенденцію. Адже 21,6% голосів, згідно з даними «Третього сектору» — це істотно менше, ніж якби дві партії брали участь у виборах окремо.

Опитування «Нью Імідж Груп» зафіксувало 19,2% підтримки «Батьківщини» на чолі з Яценюком.

Нема чому радіти Партії регіонів — 17, 7% і 19,8% відповідно (від «НІГ» та ЦТС) свідчать про те, що рейтинг партії влади продовжує знижуватися. Адже саме на «регіоналів» та їхній уряд українці покладають відповідальність за прорахунки в економіці, соціальній політиці, роботі парламенту та ін.

На третьому місці — партія «УДАР» на чолі з боксером Віталієм Кличком, рейтинг якої склав 10,5% і 8,9% згідно з даними опитувань «Третього сектору» та «Нью Імідж груп». Компартія має підтримку на рівні 6,8—8,8%.

Крім названих політичних сил, до парламенту за умов чинності нового бар’єру (5%) проходить «наймолодший» учасник виборчих перегонів — партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!». Її готові підтримати 5,4% (Центр «Третій сектор») або 5,7% («Нью Імідж Груп») опитаних. Саме ці партії долають прохідний бар’єр на виборах у Раду.

Слідом ідуть націоналісти з ВО «Свобода» Тягнибока (3,9% і 3,6% респондентів відповідно), «Громадянська позиція» Гриценка (2,2% та 1,3%), Народна партія Литвина (2,2% та 1,6%), «Наша Україна» на чолі з Ющенком (1,9% та 1,5%). Решта партій набирають менше 1%. Багато респондентів (24,6% / 22,3%) поки що не можуть сказати, за кого б вони проголосували на виборах у жовтні.

На думку політичних експертів, голоси «невизначених» значною мірою відійдуть до «нових» політичних сил. Але й той рівень підтримки, який «УДАР» та «Україна — Вперед!» мають зараз, є чималим, логічним та заслуженим. Приміром, високі показники «УДАРу» базуються на всеукраїнській популярності Віталія Кличка як відомого спортсмена та його незаангажованості в поточних політичних «розборках». Що стосується партії «Україна — Вперед!», то тут даються взнаки активна робота Наталії Королевської з громадськими рухами та потужна рекламна кампанія. Великий внесок в успіх Королевської зробили і її численні поїздки в регіони в рамках презентації проекту економічної програми «Нова економіка – нова країна». По суті, крім Королевської, жодна з політичних сил ще не показала свій план дій в економічній сфері. Водночас і Королевська, і Кличко планують — уперше в українській політиці — застосувати відкритий принцип формування партійних списків – методом «народного відбору» за аналогією з «праймеріз» у США.

Коментуючи означену тенденцію, глава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначив: «Підвищення рейтингів партій «УДАР» та «Україна — Вперед!» пов’язане з тим, що в суспільстві зростає число виборців, які не довіряють як владі, так і «старій» опозиції (точніше, представникам колишньої влади), і одночасно проявляють схильність проголосувати за нові політичні сили на чолі з відомими, популярними лідерами. Тенденція ця проявилася спочатку на президентських виборах 2010 року, потім — на місцевих, і набирає силу в процесі наближення до парламентських виборів. Досить імовірно, що наприкінці жовтня ми побачимо досить несподівані результати виборів до Верховної Ради».