Михайло Поплавський: «Діти об’єднають Україну»

23.05.2012
Михайло Поплавський: «Діти об’єднають Україну»

Генеральний продюсер конкурсу «Крок до зірок» Михайло Поплавський iз юними талановитими артистами.

У Національному палаці «Україна» відбувся грандіозний гала–концерт «Крок до зірок. Нам 15 років!» з прямою трансляцією в ефірі Першого Національного телеканалу. На сцені цього травневого вечора виступило понад 1500 дітей з різних куточків нашої держави.

«Крок до зірок» є спільним проектом Міжнародного благодійного фонду «Обдаровані діти України», Київського національного університету культури і мистецтв та Першого Національного. Меценатом, генеральним продюсером конкурсу є Михайло Поплавський.

 

Як усе починалося

Напередодні концерту відбулася прес–конференція, на якій розповіли, де знаходять юних зірочок і як здійснюються дитячі мрії.

Нагадаємо, у середині дев’яностих років минулого століття у дітей нашої країни був лише єдиний шанс заявити про себе на професійній сцені — у Москві на конкурсі «Утренняя звезда». Враховуючи, що у Росію їхали звідусіль, українцям потрапити на конкурс було досить важко і пробивалися туди лише одиниці.

«У 1996 році ведучий програми «Утренняя звезда» Юрій Ніколаєв запросив мене в Одесу бути членом журі, — згадує президент Міжнародного благодійного фонду «Обдаровані діти України» Михайло Поплавський. — І я подумав, чому б нам не організувати національний дитячий телевізійний конкурс, і звернувся до тодішнього керівника каналу УТ–1, який мене з радістю підтримав. Потім я почав ходити по банках, збираючи гроші. Фінансисти на таку добру справу відгукнулися, за це їм дуже вдячний». Так і закрутилося...

Перший телевізійний випуск вийшов у червні 1997 року. Його ведучими були Ані Лорак і Михайло Поплавський, згодом — Христина Гринюх з Едуардом Романютою. До слова, Христина закінчила КНУКіМ iз червоним дипломом, є магістром кіномистецтва, а Едуард — нині відомий співак.

«Коли ми почали працювати, зовсім не було українських пісень, — зауважив Михайло Поплавський. — Та батьки, побачивши велике бажання дітей брати участь у конкурсі, почали розшукувати та просити українських поетів–піснярів писати нові твори рідною мовою. І ось наразі Міжнародний благодійний фонд «Обдаровані діти України» готує двотомник аж iз 1500 піснями! Його плануємо розповсюдити по школах та дитячих садках, щоб змалечку плекати рідну пісню».

Довгожитель серед дитячих програм

«Крок до зірок» — це інвестиції в духовне майбутнє нашої країни. Я б хотів, щоб дитячих конкурсів та програм у нас в Україні було більше і щоб вони виходили на інших телеканалах, але розумію, що цей задум не так просто втілити, — продовжив Михайло Поплавський. — Це ж копітка робота: поїхати по районах, відшукати самородків із найвіддаленіших сіл і найбільших міст, навчити дітлахів. І тут не обійтись без терпіння, турботи і, звичайно, великої любові дорослих. Я впевнений, кожна дитина — геніальна, і наше завдання — підтримати її, вселити віру в себе, у свої сили і розкрити її талант. Ми — як той ракетоносій, що виносить супутник на орбіту, а він уже там сам працює».

Міжнародне визнання

Телевізійна дитяча програма «Крок до зірок» здобула нагороду на конкурсі засобів масової інформації «Золоте перо» у номінації «Краща програма для дітей і молоді», а її автор, генеральний продюсер та головний режисер–постановник Михайло Поплавський — диплом фестивалю в номінації «Кращий продюсер». Упродовж 15 років учасники конкурсу «Крок до зірок» отримували безліч нагород і премій на фестивалях Америки, Фінляндії, Італії, Польщі, Болгарії, представляли Україну на конкурсі «Дитяче Євробачення», «Дитяча Нова Хвиля», Міжнародному музичному конкурсі «Слов’янський базар».

В Україні переможців конкурсу визначає професійне журі, серед членів якого Ані Лорак, Олександр Злотник, Ірина Білик, Ніна Матвієнко, Віктор Шпортько, Алла Кудлай, Катерина Бужинська, Наталія Валевська, Віталій Козловський, Міка Ньютон, Григорій Чапкіс, Наталія Бучинська, Дмитро Коляденко, Влад Яма, Олександр Лещенко.

За 15 років вийшло 780 програм, у яких узяли участь 6328 вокалістів та 11 466 танцюристів. Разом — це понад 17 794 здійснених мрії!

Цей конкурс відкрив талант бага­тьох нині відомих артистiв. Так, завдяки проекту «Крок до зірок» свої перші кроки на професійній сцені зробили представниця України на «Євробаченні» Міка Ньютон, солістка гурту «ВіаГра» Єва Бушміна, «фабриканти» Віталій Чирва та Антон Клімік, фіналісти телепроекту «Голос країни» Ольга Шаніс та Марія Яремчук, співак Едуард Романюта. Переможцем «Кроку до зірок» у 2001 році став Олександр Останін — нині зірка проекту «Танцюють всі».

На одному диханні

Майже чверть глядачів, які прийшли в Палац «Україна» подивитися концерт, були діти. Вони підтанцьовували та підспівували кожному юному виконавцю. А дорослі разом з ними поринули у світ дитинства.

Гала–концерт, що тривав півтори години, пройшов, що називається, на одному диханні і показав високий рівень підготовки юних виконавців. Шоу відкрили наймолодші учасники проекту — чотирирічні Маша і Льоша, які володіють неабиякими артистичними здібностями. Зараз малечу готують у ведучі. Потім глядачі бачили танці на всяк смак — з елементами народної, класичної та сучасної хорео­графії — рок–н–ролл, джаз, твіст, вальс.

Всесвітньо відомі хіти — італійська «Фелічита», іспанська «Макарена» й iншi — звучали українською мовою. Варто запам’ятати імена дітей, які вже в найближчому майбутньому стануть всесвітньо відомими. Це, наприклад, Соломія Лук’янець (Київ), яка володіє унікальним вокалом. Вразив усіх незрівняний голос Назарія Стинянського (Вінниця). Він виконав пісню з мультфільму «Капітошка». Не обійшлося без улюблених пісень iз мультфільму «Бременські музиканти» і «Чунга–Чанги».

Наостанок переможці конкурсу «Крок до зірок» разом із головним продюсером проекту Михайлом Поплавським виконали українською мовою знаменитий хіт Фредді Мерк’юрі «Шоу продовжується». На сцену винесли величезний торт, яким потім ласували всі учасники концерту.

«Діти об’єднають Україну. Вони — наше майбутнє. Всеукраїнський дитячий телевізійний конкурс «Крок до зірок» це — ідеологія, це гуманітарна політика і, якщо хочете, національна ідея України, — сказав Михайло Поплавський. — Я вірю, що «Крок до зірок» відсвяткує свій сторічний ювілей!»