Не ЖУРІсь!

22.05.2012

Офіційною точкою відліку Євробачення –2012 стала церемонія відкриття в EuroClub, що пройшла 19 травня неподалік від головної локації дійства — палацу «Кристалл Хол». Спілкуючись із журналістами та вітаючи фанатів, представники 42 країн–конкурсантів пройшлися червоною килимовою доріжкою. Щоправда, урочистість моменту зіпсувала затримка з організацією самої червоної доріжки: у заявлений час (о 19–й годині) килим ще навіть не постелили, тож початок церемонії відтермінували аж на годину. І коли нарешті конкурсанти розпочали свою ходу, це нагадувало швидкісний пробіг: нова делегація витісняла попередню, співаки та їхній почт змішалися в одну «міжнародну кашу», а ведучі не встигали оголошувати новоприбулих. Червоним килимом продефілювала і конкурсантка від України Гайтана, яка одразу ж виділилася своїм аксесуаром — гарним віночком. Як відомо, до Баку співачка привезла цілу колекцію дизайнерських вінків, якими доповнює своє вбрання на прес–конференціях, репетиціях та виступах.

На сцену EuroClub вийшли тріумфатори минулорічного Євробачення Ел і Нікі, що, власне, привезли конкурс до Азербайджану. Дует виконав хіт Running Scared, пісню, з якою здобув минулоріч перемогу. Наступним виступив Олександр Рибак, що після перемоги на пісенному конкурсі у 2009–му став частим гостем усіх «євробаченських» вечірок. Потому розпочалась концертна програма, під час якої виступали цьогорічні конкурсанти, зокрема, Гайтана запалила сцену своїм хітом «Танці».

Сьогодні весь Баку готується до першого півфіналу. Азербай­джанська столиця прикрашена символом Євробачення –2012 — вогняною квіткою, а на площі перед Старим містом встановлено велику неонову кулю з емблемою конкурсу, що обертається навколо осі.

З 13 травня розпочалися офіційні репетиції, які щоденно відвідували представники ЗМІ. Після пробних виступів усіх конкурсантів журналісти склали рейтинг фаворитів. Інтерактивне голосування проходило тільки серед акредитованих ЗМІ у прес–центрі «Кристалл Холу». Трійкою першого півфіналу журналісти назвали російських «Буранівських бабць», Елефтерію — представницю від Греції та румунський гурт Mandinga. Другий півфінал очолили шведка Лорін, представник Сербії Желько Йоксимович та наша Гайтана.

Під час півфіналів, що відбудуться 22 та 24 травня, буде сформовано двадцятку фіналістів. Окрім них, 26 травня у фіналі на сцені Бакинського концертного залу виступлять конкурсанти з країн «великої п’ятірки»: Німеччини, Франції, Італії, Великобританії та Іспанії, а також із країни–господаря цьогорічного конкурсу — Азербайджану. Переможці, як завжди, будуть визначені шляхом голосування глядачів та професійного журі.