УЇК–ЕНД ФУТБОЛЬНОЇ ЄВРОПИ

22.05.2012
УЇК–ЕНД ФУТБОЛЬНОЇ ЄВРОПИ

Юлія Прокопчук та Вікторія Потєхіна — срібні призерки чемпіонату Європи–2012 зі стрибків з трампліна. (Фото Рейтер.)

Одразу так і не пригадаєш, коли вітчизняні стрибуни з трампліна привозили з континентальних першостей переповнену медалями скарбничку. Хай там як, але на чемпіонаті Європи в Ейндховені, здобувши вісім нагород у 11 дисциплінах, підопічні Тамари Токмачової встановили власний рекорд за кількістю медалей. Не дивно, що з таким доробком, в якому є дві золоті, три срібні та три бронзові відзнаки, українці стали першими в командному заліку, випередивши французів (2–0–1) та британців (2–0–0).

Нагадаємо, що медальна феєрія українців розпочалася командним «сріблом» дуету — Олена Федорова/Олександр Бондар. Після того Ілля Кваша (метровий трамплін) і Юлія Прокопчук (вишка) поклали до скарбнички два «золота».

У наступні чотири змагальні дні наші стрибуни більше не піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу, проте без медалей «поле бою» вони не залишали.

Власне, українські спортсмени таки мали ще кілька нагод переможно завершити свої змагання, але в останній момент їх «перестрибнули» опоненти.

Дуже близько до другого тріумфу стояла Юлія Прокопчук, котра в парі з Вікторією Потєхіною змагалася в синхронних стрибках із 10–метрової платформи. Перед заключним стрибком наші дівчата випереджали британський дует Тоня Коуч/Сара Барроу на 0,72 бала. Однак в останній спробі українок підвели нерви й у підсумку їм довелося помінятися місцями з господарками майбутньої Олімпіади.

Усі шанси зробити «золотий дубль» мав й Ілля Кваша — для цього миколаївцю в парі з Олексієм Пригоровим за крок до фінішу слід було втримати десятиочкову перевагу над російським дуетом Євген Кузнєцов/Ілля Захаров. Не змогли. Більше того, поперед себе пропустили ще й німців — Патріка Хаусдінга з Стефаном Феком.

Якщо в попередніх двох випадках не надто вдалі останні спроби пересували наших співвітчизників униз по турнірній таблиці, то заключний «трюк» Олени Федорової на триметровому трампліні приніс їй підвищення, подарувавши «бронзу». Щоправда, її могло й не бути, якби прискіпливі судді не помітили грубої помилки італійки Тані Каньйотто, котра під час обертання рукою торкнулася відштовхувальної дошки й вилетіла з призової трійки.

Щоправда, вже наступного дня в синхронних змаганнях на триметровому трампліні Каньйотто у дуеті з Франческою Даллапе не було рівних. У най­ближчої пари переслідувачок — українок Федорової та Ганни Письменської — італiйки виграли 23,4 бала.

Знову порадували юні стрибуни з вишки — Олександр Бондар та Олександр Горшковозов. Нагадаємо, що цей тандем із Луганська першим серед українців здобув олімпійську ліцензію, коли виграв єдину для України медаль чемпіонату світу–2011 в Шанхаї. Свій бронзовий успіх хлопці повторили й у Голландії, пропустивши поперед себе дуети німецьких (Кляйн/Хаусдінг) та російських стрибунів (Захаров/Мінібаєв).