«Рідні стіни» виручають не завжди

22.05.2012

На початку 2000–х хокейний світ своєю грою заворожувала збірна Словаччина. Тоді наші західні сусіди тричі пробивалися на п’єдестал чемпіонатів планети, взявши по одному комплекту медалей кожного ґатунку. На золоту вершину блискуче покоління зійшло у 2002–му, перемігши у фіналі збірну Росії — 4:3. Вирішальну шайбу в тому поєдинку закинув Мірослав Шатан.

Через десять років ці дві команди знову зустрілися у головному матчі світового форуму. Тільки якщо на успіх росіян очікували, то вихід словаків до фіналу став справжньою сенсацією турніру в Швеції й Фінляндії. Команда пережила кількарічний спад, провалила минулорічний домашній чемпіонат. Але нині досвідчений чеський фахівець Владімір Вуйтек зумів об’єднати збірну навколо тріумфаторів 2002 року Шатана й Міхала Гандзуша. Поєднання досвіду й талановитої молодості плюс тактичне вміння головного тренера — такий секрет успіху Словаччини.

У чвертьфіналі Шатан і Ко реваншувалися в Канади за поразку на попередньому етапі, а у півфіналі в принциповому двобої взяли гору над сусідами–чехами. Утім протистояти Росії у вирішальному матчі словаки змогли лише в першому періоді. Двох голів капітана Здено Хари з «Бостона» виявилося замало. Блискучий колектив Зінетули Білялетдінова на чолі з енхаелівцями Євгеном Малкіним, Олександрами Овечкіним і Сьоміним просто порозмiтав усіх суперників у «плей–оф», не залишивши їм жодного шансу. Тож росіяни повернули собі «золото» й перше місце у світовому рейтингу.

Несподіваним став виліт шведів у чвертьфіналі. На «Глобен арені» в Стокгольмі господарі з потужним десантом гравців НХЛ поступилися прагматичним чехам. Згодом команда Алоїса Гадамчика засмутила й другу державу–господарку чемпіонату — Фінляндію. Уже у зустрічі за третє місце. Чехія встояла на «Хартвалл арені» в Гельсінкі перед штурмом колективу Юкки Ялонена й вирвала мінімальну перемогу — 3:2. Хоча в третьому періоді «Суомі» перекидали суперника — 14:1, але на сьомому домашньому ЧС знову залишилися без медалей. Чехи ж другий рік поспіль стали «бронзовими». У віці 40 років за свою Батьківщину зіграв нападник «Ліберця» Петр Недвед, який у 1990–ті встиг виступити на Кубку світу за Канаду.

Північноамериканські збірні — США й Канада — не налаштувалися як слід на «плей–оф» і не пробилися навіть до півфіналів.

Найкориснішим гравцем турніру журналісти визнали Малкіна, котрий отримав нагороду «найкращому бомбардирові». А до символічної п’ятірки ЧС увійшли майбутній воротар «Донбасу» Ян Лацо, захисники Хара (обидва — Словаччина) та Ілля Нікулін (Росія), нападники Малкін, Торесен (Норвегія) й Зеттерберг (Швеція).

Світову першість 2013 року також прийматимуть Швеція й Фінляндія. Підтвердив конгрес Міжнародної федерації хокею й місця проведення наступних чемпіонатів: 2014 року — в Білорусі, 2015–го — в Чехії, 2016–го — в Росії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон. 1/4 фіналу. Росія — Норвегія — 5:2, Фінляндія — США — 3:2, Швеція — Чехія — 3:4.

1/2 фіналу. Словаччина — Чехія — 3:1 (Шатан, 16, 41; Гудачек, 45 — Фролік, 31), Фінляндія — Росія — 2:6 (Ніскала, 8; Гранлунд, 57 — Малкін, 16, 20, 38; Овечкін, 30; Кокарєв, 42; Широков, 49).

За третє місце. Фінляндія — Чехія — 2:3 (Піорала, 17; Йокінен, 50 — Пруха, 13; Новотни, 18; Крейчі, 20).

Фінал. Росія — Словаччина — 6:2 (1:1, 3:0, 2:1; Сьомін, 10, 36; Пережогін, 27; Терещенко, 34; Дацюк, 44; Малкін, 59 — Хара, 2, 50).

Найкращі бомбардири: Малкін (Росія) — 19 (11 голів + 8 передач), Торесен (Норвегія) — 18 (7+11), Зеттерберг (Швеція) — 15 (3+12).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна отримала право прийняти два відповідальнi змагання. У листопаді цього року в Києві відбудеться олімпійський кваліфікаційний турнір, в якому, крім господарів, зіграють Естонія, Польща й Іспанія. Переможець цього квартету в лютому наступного року в Ризі побореться за єдину путівку на Олімпіаду–2014 із командами Латвії, Франції та Казахстану.

У квітні 2013 року Донецьк прийме чемпіонат світу для команд групи В першого дивізіону. За підвищення в класі змагатимуться Україна, Польща, Голландія, Румунія, Естонія, Литва.

* * *

ХК «Донбас» офіційно прийняли до Континентальної хокейної ліги. Також новими членами КХЛ стали чеський «Лев» і словацький «Слован».

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Фінали конференцій. Захід. «Лос–Анджелес» — «Фінікс» — 2:1, 0:2 (серія до чотирьох перемог — 3:1).

Схід. «Нью–Джерсі» — «Рейнджерз» — 0:3 (Федотенко «Р» — 13.17, 0+1, «+1»; Понікаровський «Н» — 12.18, «0»). Серія — 1:2.