Вийти з темряви

16.05.2012

Ще донедавна медики вважали втрату зору «прерогативою» літніх людей. Однак нині, за спостереженнями вітчизняних офтальмологів, ця проблема дедалі більше турбує тих, хто зовсім недавно перетнув «віковий екватор» — сорокаріччя. Хвороби очей тривалий час можуть ніяк себе не проявляти, і в цьому їх підступність. Тому кожен чоловік і жінка зрілого віку, наголошують лікарі, має регулярно навідуватись у кабінет окуліста для профілактичного огляду. Адже найпоширеніші і найскладніші «вікові» хвороби очей — катаракта і глаукома — можуть призводити до сліпоти. Аби не поринути в цілковиту темряву, зазвичай достатньо кількох зважених кроків. Насамперед — уваги до себе.

 

Підступні барвисті кола

Говорячи медичною мовою, око — це орган, усередині якого продукується рідина. Для того, аби підтримувати баланс зволоження в нормі, в оці існує спеціальний «фільтр». Саме цей «фільтр» із віком починають активно «засмічувати» різні продукти життєдіяльності, зокрема лейкоцити. Допоки молодий, цього процесу можеш просто не відчувати. Однак лікарі застерігають: краще не відкладати на потім контроль такого важливого показника зору, як внутрішній тиск в оці. Якщо його вимірювати регулярно, є шанс «застукати» хворобу на самому початку. Існує кілька перевірених ознак, які вказують, що з очним тиском не все гаразд. Скажімо, людина дивиться на ліхтар або лампу і бачить барвисті кола. Це може означати, що ви на порозі глаукоми.

«При глаукомі відбувається атрофія волокон зорового нерва. І передбачити це захворювання, на жаль, дуже складно, — пояснює «УМ» лікар–офтальмолог вищої категорії, асистент кафедри очних хвороб нмедичного університету ім. О. Богомольця, член Європейського і Американського товариств рефракційних і катарактальних офтальмологів–хірургів Віктор Красуцький. — Якщо у родині хтось із батьків хворіє на глаукому або є анатомічні ознаки ризику виникнення цього захворювання, крім класичного огляду в офтальмолога, бажано провести додаткове обстеження зору.

Нині глаукома — на другому місці серед причин сліпоти, каже лікар. Підступність цієї недуги в тому, що вона фактично знищує зоровий нерв. Хвороба розвивається роками. Але може й інакше — стрімко і несподівано. Усе залежить від індивідуальних особливостей організму. Недуга може бути вроджена і набута. Перша розвивається у дитини ще в материнській утробі.

«Набута глаукома може бути первинною або вторинною, — пояснює пан Красуцький. — Первинна виникає з різних причин. Тож і лікування залежить від можливості усунути ті фактори, які призвели до розвитку патологічного процесу. Оскільки гострота зору зменшується поступово, то пацієнти звертаються до лікаря переважно на пізніх стадіях захворювання. Але якщо ви почали бачити барвисті кола навколо джерела світла або зір зранку затуманюється, то якнайшвидше зверніться до офтальмолога. Це — небезпечні «маяки». Не можна чекати, що все «якось мине».

Вторинна глаукома, зазначає лікар, зазвичай є наслідком ускладнень інших захворювань організму. Про неї сигналізують «туман» перед очима, почервоніння ока, барвисті кола при погляді на світло, біль в очах, надбрів’ї, половині голови.

У зоні ризику, за словами Віктора Йосиповича, ті, хто має спадкову схильність до захворювань на глаукому. Таким пацієнтам раз на рік лікар радить проходити комплексне офтальмологічне обстеження. Але при патологічному стані кабінет офтальмолога слід відвідувати раз на півроку.

«Часто люди просто не надають належного значення небезпечним симптомам. І втрачають при цьому зір. На жаль, незворотно, — зауважує Віктор Красуцький. — Пройти відповідну діагностику можна і в районній поліклініці, і в спеціальній клініці, що лікує захворювання очей, і в «оптиці», працівники якої мають ліцензії на офтальмологічне діагностування. Як показує досвід, на 1000 профілактичних оглядів лікарі виявляють 10 випадків первинної глаукоми. Якщо хворобу діагностують вчасно, зарадити ситуації допоможуть очні краплі. Однак, коли недуга запущена, а людина скаржиться на втрату зору, уникнути повної сліпоти допоможе лише операція. Тому важливо пам’ятати: від глаукоми люди сліпнуть, але розвиток хвороби можна істотно відстрочити або попередити, вчасно вимірюючи очний тиск».

Коли кришталик мутнішає

Не менш складна проблема із зором — катаракта, яка турбує, за словами Віктора Красуцького, практично всіх літніх людей. Виникнення недуги залежить від обмінних процесів в організмі, від порушення злагодженої роботи внутрішніх органів, наявності будь–яких зовнішніх агресивних факторів.

«Часто хвороба виникає на тлі цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії, — пояснює фахівець. — Хоча є випадки, коли причини розвитку катаракти встановити неможливо. Хвороба розвивається самостійно і за різний час. У когось катаракта залишається на одній стадії роками. В інших повне помутніння кришталика прогресує за лічені місяці. Усе залежить від індивідуальних особливостей людини. На жаль, у багатьох випадках попередити помутніння кришталика неможливо. Насамперед тому, що це віковий процес. До того ж, позначається недбале ставлення людини до власного здоров’я — незбалансоване харчування, нехтування відпочинку, байдужість до спортивних занять. Окислення кришталика відбувається найчастіше після 50—60 років. Винятками є травматичні чи вроджені катаракти».

Прикро, але за останні роки катаракта значно помолодшала, каже лікар. Її діагностують навіть у пацієнтів середнього віку. На думку медиків, катаракта у сорокарічних — вплив цивілізації і екології.

Основні симптоми цієї недуги — затуманення, що не минає впродовж доби, погіршення зору, поява ореолів навколо джерел світа, двоїння, підвищена чутливість до яскравого світла. Ознаками хвороби може бути зниження зору, розпливчатість букв при читанні.

На першому етапі лікар зазвичай призначає спеціальні краплі проти катаракти. Та найефективніше вирішення проблеми, як і у випадку з глаукомою, — операція. Вона дозволяє практично повністю відновити зір, запевняють фахівці. За допомогою сучасних методик в око імплантують штучний кришталик. Але за сучасних технологій операцію краще робити при незрілій катаракті, застерігають лікарі. Потім людині вже неможливо «вживити» м’який кришталик, тож доведеться ставити жорсткий, старої моделі.

Борщ як ліки від сліпоти

Ще одне лихо, яке чатує на сучасну людину, — так званий синдром сухого ока. Лікарі називають його зоровим комп’ютерним синдромом. «Працюючи в природному режимі, наше око робить рух повіками (кліпає) 20 разів за хвилину. При цьому 2 тисячі слізних залоз зволожують рогівку, — пояснює київський офтальмолог Світлана Залізняк. — Однак коли ми зосереджені поглядом на моніторі, око не робить цих рухів. Як наслідок — очі пересихають, ми відчуваємо дискомфорт і отримуємо фолікулярний сухий кон’юнктивіт. Щоб допомогти своїм очам, корисно заплющити їх на 5–7 хвилин і розслабитися. Стуливши повіки, ми ніби поміщаємо очі у «вологу камеру», яка живить рогівку і кон’юнктиву. А ввечері корисно робити примочки. Для цього достатньо змочити рушник у теплій воді, відтиснути і накласти на заплющені очі. Таким чином ми прогріваємо очні м’язи, поліпшуємо кровопостачання очей».

Аби зберегти очі здоровими, а зір гострим на довгі роки, Світлана Олексіївна радить дотримуватися простих правил. «Наше тіло любить відпочивати, і очі — також. Тіло потребує зарядки, а зір — спеціального тренування. Тому корисно раз чи двічі на тиждень грати в теніс, бадмінтон, волейбол. Це — тренування тіла і гімнастика для очей, оскільки гравець уважно стежить за рухомим предметом. Надзвичайно корисне плавання. У плавця активно рухається шия, посилено працюють судини головного мозку, тому поліпшується робота очних м’язів».

Тим, хто має проблеми з зором, лікар рекомендує зелені салати з капустою, цибулею, кропом, шпинатом, петрушкою. А також будь–які страви, багаті на вітаміни А, Е, бета–каротин, антиоксиданти. Бета–каротин найкраще засвоюється з жиром, тому морквяний салат корисно приправляти олією, а до свіжого соку додавати ложечку сметани або вершків. Чудовим засобом для лікування і профілактики хвороб очей лікар вважає національну мультивітамінну страву — борщ. Адже в ньому є все — і жиророзчинні компоненти, і необхідні вітаміни та мікроелементи.

 

ЦИФРИ

У світі на глаукому страждають майже 70 мільйонів людей. Лише половина з них знає про свій діагноз.

В Україні від глаукоми в середньому потерпає 3% населення. Однак серед людей старшого віку цей показник значно вищий.

За останні 5 років захворюваність дорослого населення на глаукому зросла на 24%.

 

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

Аби попередити захворювання очей, Віктор Красуцький радить насамперед зменшити кількість часу, проведеного перед телевізором та комп’ютером, уникати стресів, перевтоми. На його думку, важливо відмовитися від шкідливих звичок — алкоголю, тютюну. Підвищити гостроту зору допоможуть фрукти і овочі. Найкорисніші в цьому плані — чорниця і морква. Чорницю можна вживати в різному вигляді — і свіжою, і у складі вітамінних препаратів.

 

ПРОФІЛАКТИКА

На думку фахівців, кабінет окуліста з профілактичною метою варто відвідувати з такою частотою:

Від 20 до 29 років — один раз упродовж цього періоду.

Від 30 до 39 років — двічі впродовж цього часу.

40 років — обов’язкове відвідування офтальмолога, навіть без будь–яких ознак або факторів ризику для захворювання очей.

Від 40 до 46 років — кожні два–три роки.

65 років і старші — кожні рік–два.

 

ВАЖЛИВО!

Хворим на глаукому лікарі рекомендують:

• Обмежувати вживання рідини (до 1,5 літра на добу).

• Регулювати діяльність кишечнику, уникати закрепів.

• Вилучити з раціону міцний чай, натуральну каву, здобу, прянощі, препарати, що містять кофеїн, атропін, беладону.

• Спати щонайменше 8 годин на добу на високій подушці.

• Уникати тривалого перебування в темряві та затемнених приміщеннях — це може підвищувати внутрішній очний тиск.

• Читати і займатися іншою зоровою роботою лише при гарному освітленні. Коли зіниці звужуються, внутрішній очний тиск зменшується. Однак слід уникати втоми очей.

• Відмовитися від походів до сауни і лазні.

• Якомога більше часу проводити на свіжому повітрі.

• Влітку при яскравому сонці користуватися окулярами із зеленими скельцями.

Хворим на глаукому, а також тим, хто мав операцію на очах, протипоказані важкі фізичні навантаження, праця у нічний час, довготривалі нахили голови.