Десь я вас уже бачив

16.05.2012

Не встиг Володимир Путін утретє заступити на пост президента Росії — а українські колеги вже взялися оббивати кремлівські пороги. Вчора у Москві побував Віктор Янукович. Формально глава держави їздив на неформальний саміт Співдружності Незалежних Держав, а насправді мав пріоритет — зустріч із російським колегою.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, інформації про підсумок переговорів ще не було. Янукович прибув у Москву лише по обіді.

Перед від’їздом В.Я. заявив, що за два роки його правління в українсько–російських взаєминах не було гострих кутів. «З ентузіазмом дивлюся на відносини України і Росії, й завжди дивився», — сказав Янукович у Донецьку. Президент визнає, що винятком є газове питання. Втім Янукович висловив сподівання, що невдовзі сторони зможуть вирішити тягучу проблему — «знайдемо підходи взаємовигідні, які влаштують і Україну, і Росію».

Напередодні Януковичевого приїзду в Москві побував міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Він зустрівся з керівником «Газпрому» Олексієм Міллером. Сторони проробляли пакет документів для президентської зустрічі.

Як заявив посол України в Росії Володимир Єльченко, «із цим (газовим) питанням ми лягаємо спати і прокидаємось». «Можливо, нові ідеї чи напрацювання з цього питання будуть запропоновані президентам», — цитує Єльченка УНІАН.

Російська «Нєзавісімая газета» написала, що зустріч буде для Януковича не з приємних. Так, Москва довго зволікала з переговорами на найвищому рівні. Хазяїн Банкової хотів зустрітися з Путіним іще до його інавгурації або й стати свідком третьої «інтронізації» ВВП. Та про зустріч президентам вдалося домовитися лише тиждень тому, 9 травня, коли вони обмінювалися вітаннями з Днем Перемоги. «НГ» пише, що «газове» питання опинилося в тупику. Пропозиція росіян отримати газові поблажки в обмін на вступ у Митний союз і здачу частини газотранспортної системи виявилися неприйнятними для України. Зі свого боку, Київ намагається гальмувати вирішення проблем, пов’язаних із базуванням Чорноморського флоту РФ.